Udrzba bytu
Moderátor: Moderátoři
Udrzba bytu
A kutilmile - nelituju tě
Možná, žes použil vnitřní. Nejde jen o UV filtr. Jednou mi sklenář řekl, že mám používat venkovní, protože líp snáší vodu. A skutečně interní tmel se dal mokrým hadříkem rozšmrdlat (na hadříku byla bílá barva), zatímco venkovní se nerozpouštěl. Tehdy mi poradil výrobek s vlaštovkou a fungovalo to.
Takže je možné, že do tmelu se natáhla vlhkost a pak to zmrzlo a tak dokola, až se rozdrobil.
Jinak je smutný fakt, že kterýkoli "trvale pružný" tmel časem ztvrdne a zcvrkne se. Taky se po čase rozjede odstín bílé na malbě, na polystyrénu a na tmelu. Všechno dostane trochu jinou zažloutlost. A tmel se časem smrští a vzniknou mezery. Pokud je možné drobné spáry přiznat a tolerovat, je lepší nic netmelit.
Příklad venkovního tmelu https://www.alza.cz/hobby/den-braven-akryl-exterier-310ml-bily-d6432928.htm
No, to není vždy pravda, každý tmel přetiratelný není a dost často se tmely vyrábí v různých odstínech, jelikož se počítá maximálně s tím, že se přelakují bezbarvým lakem.p32 píše: Technologický postup samozřejmě počítá s tím, že se tmel potom přetře barvou. Pokud někdo tu barvu nepoužije, tak nemá smysl o tom diskutovat.
Ale ano, akryl je bezproblémů přetiratelný!