Adaptéry do zásuvky s výstupem USB A
Moderátor: Moderátoři
Adaptéry do zásuvky s výstupem USB A
Jde mi hlavně o to, zda pokud je v napájeným zařízení (Arduino, ESP82 nebo ESP32) USB převodník na RX a TX, zda se to po propojení nemůže nějak zjančit a poslat vyšší napětí, než 5V.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Artaban001
Kromě pár výrobců připojení obyčejné nabíječky nabíjí mobil na základní úrovni. Ostatní odmítnou nabíjení z požadavkem na originál příslušenství.
Každopádně doporučuji originál nabíječ na jakýkoliv telefon, protože se k vám může dostat adaptér vyloženě nebezpečné konstrukce, kdy vám po vytažení ze zásuvky zůstane v ruce pouze kryt, nepo po zapnutí zářivkového osvětlení exploduje, či má primár od sekundáru oddělen obyčejným keramickým kondenzátorem (patří tam speciální VN verze a odpovídající bezpečnostní provedení).
- feliz_navidad
V česku prodává přepínače napětí z napáječe USB C k montáži do koncového zařízení například Laska.
Něco k přečtení:
https://github.com/topics/usb-pd?o=desc&s=
To není vtip, kdybys to snad takto vyhodnotil... Prostě tam klekne něco ve zpětné vazbě a je vymalováno.
No a pravděpodobnost toho jevu je nepřímo úměrná pořizovací ceně zdroje.
Jinak řečeno: pokud chceš mít jistotu, tak prostě mezi zdroj a napájené zařízení dej přepěťovou ochranu. Nikoliv transil (ten omezuje příliš vysoko, viz charakteristika libovolného typu při vyšších proudech), ale sériově polyswitch a za ním paralelně něco zkratovacího (klidně třeba starodávné a stále nepřekonané zapojenítyristor + ZD + pár dalších pasivních součástí).
Místo ZD se dá použít třeba TL431 a bude to nastavitelné, ale je to o něco složitější a i vlivem toho potenciálně méně spolehlivé.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Viděl jsem to u jiných flyback step-down zdrojů, princip je tentýž.
Ale samozřejmě se zařiď jak chceš, doporučení jsem Ti dal.
Mimochodem existují i kousky, co ani pořádnou zpětnovazební stabilizaci nemají a řeší se to "nějak" na primáru. Pochopitelně se vychází z toho, že ten mobil má alespoň trochu ošetřený napájecí vstup a navíc je tam v době nabíjení připojený aku, který sám o sobě vůči elektronice mobilu funguje jako napěťový omezovač.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.