S: Unašeče pro magnetofon Philips N4407
Moderátor: Moderátoři
S: Unašeče pro magnetofon Philips N4407
provedl jsem zrestaurování magnetofonu Philips N4407.Poslední věc, která chybí, jsou funkční unašeče kotoučů.Původní mají ulomené všechny tři plošky,které se zasunují do cívky a navíc chybí zakončení samotných trnů, takže není možné zajistit cívky proti vypadnutí ve stojící poloze magnetofonu.Tento typ unašečů byl použit u několika modelových řad.Např.N4404, N4408, N4414.Kamarád mi daroval jakýsi magnetofon Unitra s vadným motorem.Domníval se, že Unitra Philips kopírovala a že by tedy unašeče mohly pasovat.Jsou hodně podobné, ale nepasují, což jsem tušil.
Zkouším se Vás dotázat, zda někdo tyto unašeče nevlastní a nebyl by ochoten je prodat, případně poradit nějaké řešení.
Předem děkuji za jakoukoli případnou odpověď.
HiFi zdar!
Hanex
Hanex
Stefan31
O prodejích magnefonů Philips vím, ale opravdu nechci kupovat další "klenot".
HiFi je moje dlouholeté hobby a jak svůj příbytek, tak chalupu mám už doslova přeplněnou různými vehementy.V rodině nikdo mé nadšení nesdílí a už si ani nenechají nic vnutit.Pokud bych koupil kvůli unašečům celý, byť vadný stroj ze začarovaného kruhu bych se nedostal.Nedovedu si totiž představit, že bych odmontoval unašeče a zbytek vyhodil.Zase bych tomu chudákovi chtěl vrátit život.
S úctou Hanex
Crifodo píše: nechat tenkou plotnu s křidélky, z původního defektního naopak odstranit vršek a zkombinovat. .
Jsme ve 21. století: Tu plotnu s křidélky si nech natisknout na 3D tiskárně. Domácký výrobce běžně dělá pět různých materiálů od tvrdého jako termoset po měkou manžetu na Joystick.
Když to jednou dá do počítače, tak to může udělat třeba ve třech alternativách, dokud pán nebude spokojený....
Nebo ten unašeč může vyprskat i celý. Ale to by chtělo zkoušet, aby ta hmota reagovala správně s brzdami a neprokluzovala, nebo naopak se nesekala.
Jestli je to špatnou konstrukcí - navázáním ploch a dimenzováním, materiálem, jeho degradací v čase a nebo rukama. Ze zkušeností je známo, že u některých strojů se ta křidélka lámala často ale někomu naopak vydržela dlouho. Všeobecně mám poznatek, že začátkem sedmdesátek bylo jisté opojení plasty, ale málokdo uměl dimenzovat výrobky (tuzemské) aby ty plasty vydržely zátěž. Tlakové odlitky ze zinkalu nebo hliníku tyhle problémy neměly.
Popisovaný unášeč má kombinaci pevných a otočných křidélek jako Uran/B7x, to by se muselo do toho 3D tisku zapracovat.
Tak jedině čekat na EBAY, jestli někdo nenabídne jen díly z rozebraného magnetofonu, nebo pak už jen opravdu poslední výše uvedená možnost je koupit celý, vzít unašeče a zbytek bez velkého přemýšlení vyhodit. Jiná možnost bohužel není
Servisuji kamarádovi nějakého Soňáka, myslím typ TC-366, a tam jsou podobné unašeče. Horní část se nechá vzít do ruky, povytáhnout proti odporu pružinky uvnitř, pootočit a pustit. Špulka je tak aretovaná proti vypadnutí.
Apropo, jak to aretování špulky mají řešené Tesly B113-116? Není to podobné?
Vašek
EDIT: na EBAY něco je, ale ceny jaksi vysoké (ceny v níže uvedených odkazech jsou za kus), takže nejlevnější bude koupit ten kompletní magnetofon z Rakouska, a zbytek vyhodit
pro typ Philips N4416/4418
https://www.ebay.com/itm/404533578996?hash=item5e30148cf4:g:fakAAOSwwJVlHw59&amdata=enc%3AAQAIAAAA8KDzLo5vIGoJ43xaLoUqqOGrDTCQftyYxLdoM6%2BzuSNaCw1jipDeQuUYnjNGsi65aNpoZFtHYDAX70wiMZksAlO3UHpas3CFUwlWXcAYcj8%2BRRt2omPtF39YC8vhLE0gLa5l8oLNJfmQ69h1Wt%2BU90pIP1o943r7G%2F8xwPx9LnAYuZZElXqg%2F1znQqskqHp3Oep68%2FAkaZu78RsvoNces4yNKa5LiaMHYM5XAPECmq10zubXQp4r1hPrWlUhCVT0V8WZFbrxA8fOLxJnWcbO8uIhzF2fwxSHuIi%2BM5F2STryBEIvYoCNNLOWJR9d%2F7EYSg%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR-qx8eqRYw
nebo ještě tento by nepasoval? pro typ PHILIPS N4515
https://www.ebay.com/itm/324514262494?hash=item4b8e8eadde:g:VwwAAOSwcNhgxLdE&amdata=enc%3AAQAIAAAA8C5rE61iItOtrJyx5Yz6CddN4gIHFxTYQ9Z0f31jPFVpuUqhVx9uMSin9eQIviAlxbWC208G79fftE1%2BAo5AFOPEz3ULSnqVBRJ8rpkDEzu2L3W1NyoDTdVlKIvcerAk3%2FNyxg%2F0YPFZ%2BBHnSM7C%2FKSYz6jQ5Rrpvtv5gmSglb22MvQzlPFrdIQfg8z4F39Oy5vIVn8eQIlvgWHmqCse9ZDOzuAZIgwhvfZiaW1TCKrVQbCTwbvr%2FeZxyD4i4ZUcyRNN7IoXcqiauGUDs%2BOlb8y2uARQIMVWm3hYV5lnSAzdGIxcnwksZTWnv920pM8zbw%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR-6x8eqRYw
Dokud jsou po chvilce hledání na bazarech k sehnání unašeče (včetně dvoudílných) z čs. magnetofonů, pokusil bych se o kompletaci s tím spodkem od Philipsu, pořizovat celý další stroj je opravdu zbytečné.
https://www.bazos.cz/img/3/132/178813132.jpg
Cena DOHODOU...
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)