3fázový autotransformátor - nulák
Moderátor: Moderátoři
3fázový autotransformátor - nulák
potřebuju z 3fáz 400V udělat 3fáz 200V, tak jsem sehnal autotrafo na obrázku. Chtěl jsem ho zapojit a koukám, že to po mně chce nulák, což je trochu problém, protože moje třífázové zásuvky jsou 4kolíkové. Co s tím? Nebo lze autotrafo použít i bez nuláku? Případně, proč je ten nulák potřeba? Spotřebič připojený k trafu samozřejmě nulák nepotřebuje.
Připojte tedy ty tři fáze na svorky U, V, W a nulák na N.
A odběr pak ze svorek u, v, w, proti svorce N.
V případě potřeby doregulování napětí, lze použít odbočky 400, 415, nebo 440 V, u příslušné fáze U, V, W.
To už asi ani nie. Skôr tri fázy a ochranný. Nulak má 5-kilíková.Otkundes píše:Ta čtyřkolíková zásuvka by měla mít tři fáze a nulák.
So symetrickým spotrebičom to bude fungovať aj bez nulaku. V princípe sú to tri jednofázové transformátory, takže pre nesymetrický spotrebič, alebo pre niekoľko jednofázových spotrebičov je nulák potrebný.
- tomasjedno
Já bych to na nulu tedy raději pro jistotu připojil, protože ten měnič může provádět nějaké nepřístojnosti, "rozhodit" si napětí jednotlivých fází bez připojeného nuláku jako šéfa a hlídače elektronů, a mohl by následně nastat nějaký malér s vyšším mezifázovým napětím do něj.
Vašek
- tomasjedno
A protože na štítku trafa jsou svorky popsány U, V, W, u, v, w a ještě N a symbol uzemnění, předpokládám, že ten společný vývod vinutí tří cívek autotrafa na svorce N, je zkrátka nulák (též neutrál, střední, PEN), a to je ta čtvrtá dutinka v tazatelově zásuvce, zapojené dle soustavy TN-C.
A jak tady již padlo, v tomto případě, je vhodné, zemnící svorku ještě připojit ke svorce N, protože v zásuvce není přiveden ochranný vodič (PE), a tím zajistit ochranu před úrazem elektřinou nulováním...