3fázový autotransformátor - nulák

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
gaminn

3fázový autotransformátor - nulák

#1 Příspěvek od gaminn »

Zdravím,
potřebuju z 3fáz 400V udělat 3fáz 200V, tak jsem sehnal autotrafo na obrázku. Chtěl jsem ho zapojit a koukám, že to po mně chce nulák, což je trochu problém, protože moje třífázové zásuvky jsou 4kolíkové. Co s tím? Nebo lze autotrafo použít i bez nuláku? Případně, proč je ten nulák potřeba? Spotřebič připojený k trafu samozřejmě nulák nepotřebuje.
Přílohy
IMG_20231223_183332.jpg
IMG_20231223_183332.jpg
Otkundes

#2 Příspěvek od Otkundes »

Ta čtyřkolíková zásuvka by měla mít tři fáze a nulák. Každá z fází proti nuláku by měla mít 230V a fáze proti sobě pak těch 400V,
Připojte tedy ty tři fáze na svorky U, V, W a nulák na N.
A odběr pak ze svorek u, v, w, proti svorce N.
V případě potřeby doregulování napětí, lze použít odbočky 400, 415, nebo 440 V, u příslušné fáze U, V, W.
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

Má 3f + PE, z toho nejde N udělat.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Otkundes píše:Ta čtyřkolíková zásuvka by měla mít tři fáze a nulák.
To už asi ani nie. Skôr tri fázy a ochranný. Nulak má 5-kilíková.

So symetrickým spotrebičom to bude fungovať aj bez nulaku. V princípe sú to tri jednofázové transformátory, takže pre nesymetrický spotrebič, alebo pre niekoľko jednofázových spotrebičov je nulák potrebný.
MiraSt

#5 Příspěvek od MiraSt »

Nulák nepotřebuješ. Teda pokud nepotřebuješ napájení 115V. Zásuvka je na tři fáze + PE. Z trafa se vyvede jenom sdružené napětí 200V. Jinak na trafu ten nulák je. Ale je třeba použít zásuvku pětikolík.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
gaminn

#6 Příspěvek od gaminn »

Mám to jen na pokus, nebude to trvale zapojené, takže ten nulák bych případně někde vyštrachal, ale... Spotřebičem je frekvenční měnič se vstupy L1, L2, L3 bez nuláku, což tedy asi je symetrický spotřebič, ne? Mohu tedy autotrafo zapojit bez nuláku?
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

A kam bys ten nulák na frekvenčák zapojil? Sám sis odpověděl. Nikde!
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
gaminn

#8 Příspěvek od gaminn »

Samozřejmě, už v prvním příspěvku píšu, že mám spotřebič, který nulák nepotřebuje. Spíš se celou dobu ptám, jestli z nějakého důvodu nemusí existovat propojení nulák v zásuvce - svorkja N autotrafa.
tomasjedno

#9 Příspěvek od tomasjedno »

Pokud bude zátěž na výstupu lineární (ať už ohmická, kapacitní nebo induktivní) a symetrická, tak se to bez nuláku na přívodu obejde. Ale u měniče neznámých vlastností bych si tím tak jist nebyl, čekal bych nějaké vyšší harmonické v nuláku. Vyzkoušej přivést k tomu provizorně nulák extra a připojit ho přes ampérmetr, pak uvidíš.
VASEK_W

#10 Příspěvek od VASEK_W »

Pokud má "gaminn" doma čtyřkolíkovou zásuvku, tak je snad předpoklad, že celá instalace k ní je provedena čtyřvodičově, takže čtvrtý kolík je snad ještě pořád podle tehdejších norem PEN. Tudíž na něj lze normálně připojit tu nulu z toho trafa zároveň s kostrou, pokud je to potřeba.
Já bych to na nulu tedy raději pro jistotu připojil, protože ten měnič může provádět nějaké nepřístojnosti, "rozhodit" si napětí jednotlivých fází bez připojeného nuláku jako šéfa a hlídače elektronů, a mohl by následně nastat nějaký malér s vyšším mezifázovým napětím do něj.

Vašek
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

VASEK_W píše:takže čtvrtý kolík je snad ještě pořád podle tehdejších norem PEN
Není, v zásuvce je to PE.
rezis

#12 Příspěvek od rezis »

V zásuvce je to vždy PE i když je to připojeno přes kabel PEN (jedním kolíkem nelze bezpečně přenést N + PE)
Pokud se dobře dívám tak na primáru N není. Je jen na sekundáru.
Internet - metla lidstva
Otkundes

#13 Příspěvek od Otkundes »

Tak nevím co tady řešíte. Tazatel má k dispozici třífázovou čtyřkolíkovou zásuvku. Z toho usuzuji, že se jedná o síť soustavy TN-C (3f+PEN), ve které má střední vodič (PEN), funkci pracovní i ochrannou a nebyl rozdělen na vodič pracovní (N) a vodič ochranný (PE).
A protože na štítku trafa jsou svorky popsány U, V, W, u, v, w a ještě N a symbol uzemnění, předpokládám, že ten společný vývod vinutí tří cívek autotrafa na svorce N, je zkrátka nulák (též neutrál, střední, PEN), a to je ta čtvrtá dutinka v tazatelově zásuvce, zapojené dle soustavy TN-C.
A jak tady již padlo, v tomto případě, je vhodné, zemnící svorku ještě připojit ke svorce N, protože v zásuvce není přiveden ochranný vodič (PE), a tím zajistit ochranu před úrazem elektřinou nulováním...
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Nie. V 4-kolikovej zasuvke je vzdy PE. Nesmie sa pouzit ako pracovny vodic N.
Otkundes

#15 Příspěvek od Otkundes »

Aha, o toto jde. Já vycházel z ČSN 34 1010, a ta vlastně již neplatí. Tak to se omlouvám...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“