Ale on ma 14281
Panasonic PT-AX100E - 14281 hodin?
Moderátor: Moderátoři
Panasonic PT-AX100E - 14281 hodin?
Ale on ma 14281
V každém případě je lepší vyměnit výbojku i s modulem, stojí to o nějaké 3 - 10 € víc, ale není to tak pracné a zmenší se riziko, že o tu výbojku přijdeš dřív, než si poprvé posvítí.
Mám zkušenost s EIKI, lampa do něj třikrát dražší, tak se resetuje a resetuje (on nadává při každém spuštění, naštěstí se už moc často nepoužívá, zatím nemá najetý ani dvojnásobný počet hodin).
Zistil som aj dovod - rozpadol sa pohon PBS filtra a asi to vnutri hrkalo, tak to niekto rozobral a suciastky vyhodil. Je to zjavne bezny problem tohoto typu:
https://www.avsforum.com/threads/pt-ax1 ... r.1452868/
Otazne je, ci mi ten filter bude chybat.
Konstrukciu pohonu toho filtra Japonci zjavne podcenili. Inak je to krasne - ventilatory s gulockovymi loziskami, zdroj osadeny elytmi Nippon Chemicon.
Jemnym stetcom zisla iba ta najhrubsia spina, stale je na zrkadlach vidiet prach. Prach je dokonca aj vnutri objektivu.
Vstupne polarizery som nasledne skusil cistit dychnutim a vatovymi tycinkami. Z modreho (pre modry kanal, ale je vlastne ruzovy) vstupneho polarizera zliezla nejaka vrstva, ale polarizuje nadalej. Modry vraj odchadza vzdy ako prvy, takze to bude asi pricina. Z ostatnych dvoch nezliezlo nic.
Pokusne som projektor zlozil a na obraze nevidim ziadny problem. Akurat vidim vyrazne zlepsenie jasu uz po tomto ciastocnom vycisteni.
Este mi nedalo nechat objektiv plny prachu, tak som rozobral a vycistil aj ten. Su tam 4 pohyblive sosovky (+ posledna vonkajsia), jazdia po drazkach v otocnom tubuse. Rozobera sa to jednoducho - kazda ma 3 skrutky. Len treba davat pozor na ich poradie a tiez ich neobratit. A pri skladani treba dost trpezlivosti - hlavne pri vkladani prvej, ostatne uz idu lahko.
Zrazu to je pouzitelne aj s povodnou lampou
Opravil som aj pohon toho cinema filtra - vhodne ozubene koliesko som nasiel v mrtvej CD-ROM Toshiba XM-6402B, kde sluzilo na pohyb optiky. Stredna diera je ale vacsia, tak som dal na osku niekolko zmrstovaciek. Zacalo to fungovat, ale nasledne sa to este (od tepla) uvolnilo, tak som tam vrazil kus drotu. Nesmie to byt pripevnene natvrdo - motor sa zapina na fixny cas, takze to po dojazde na koniec musi preklzovat.
Na velkom obraze som si vsimol dve veci, ktore som predtym neregistroval:
1. Na lavej strane je obraz viac do modra. Asi bude potrebne ten modry polarizator vymenit. Musim to pozriet na cistych farebnych plochach.
2. Obraz je mierne zahmleny. Krasne ostry, ale akoby okolo svetlych ploch bolo aj okolie mierne svetlejsie. Moze to robit prach v LCD "kocke" (prism)? To je jedine miesto, kam som sa pri cisteni nedostal. Alebo zostal nejaky mastny film niekde v objektive?
Prva neoriginalna lampa odisla nahle po 2093 hodinach v ECO mode. Jeden den vsetko normalne fungovalo, druhy den uz nezapalila. Treti den zapalila na treti pokus a bez problemov svietila. Dalsi den zase mrtva, tentokrat asi definitivne. Parabola je prasknuta.