Životnost CMOS
Moderátor: Moderátoři
Životnost CMOS
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
-Obvod jsem překopal podle jiných hodin, ke kterým jsem zchrastil schéma
-tranzistor jsem vyměnil a hodiny chodily až do jejich prodeje. Zkrátka do polovodičů nevidíš, někdy tam probíhají nezvratné "hnilobné" procesy, které obvod zničí - někdy dřív, někdy později.
- Artaban001
Lukas-Peca píše:Já jsem toho zatím moc nespravil, ale vadných komunistických TTL jsem v různých přístrojích měnil dost. Hodně často právě MH7490 a MH74141.
Pamatuju si, že jsem se dostal k deskám z prastarých systémů, a tam byly u některých TTL švábů vadný hradla odpojeny a nahrazeny tranzistorovým obvodem. Asi se ty integráče blbě dostávaly ven, nebo stály na tehdejší dobu ranec.
Artaban001 píše:Pamatuju si, že jsem se dostal k deskám z prastarých systémů, a tam byly u některých TTL švábů vadný hradla odpojeny a nahrazeny tranzistorovým obvodem. Asi se ty integráče blbě dostávaly ven, nebo stály na tehdejší dobu ranec.
Alebo sa nedali kupit - ci uz sudruzi naplanovali malo (pripadne naplanovali dost, len nevyrobili) alebo by sa to muselo kupit od zlych imperialistov.
Pokud máš IO z číny, vlezlo to přes vývody dovnitř.
Nezapomeň, že těsně předtím, než si je použil prošly několikrát šokem při teplotě -55°C a potom byly v létě vyhozeny z letadla ven kde bylo třeba 30°C a zpátky do -55°C. Nákladový prostor je nevytápěný.
A teď ještě tu o červeným Karkulákovi, Šampi. A budeš muset nejspíš doplnit i tu o perníkový chaloupce s Ježidědkem, abys srovnal tuhletu cos tady právě vysypal - protože nákladový prostory VŠECH BĚŽNEJCH KOMERČNÍCH LETADEL jsou nejenom vytápěný, ale i za letu i přetlakovaný - jinak by totiž velká část nákladu, kterou jsou třeba řezaný kytky ze Zimbabwe nebo ovoce z JAR do místa přistání dorazila ve velmi nevábným rozsračkovaným stavu - právě vinou toho, že by byl vystavenej působení nízký teploty a tlaku normálně ovládajícího prostor kolem letadla ve vejšce letový hladiny 10-12km. Je mnohem jednodušší udělat odběr topnýho vzduchu z kompresorů vlastních motorů letadla, kde je dost tlaku i tepla po jeho stlačení na výhřev vnitřku letadla - dokonce se ten vzduch musí před fouknutím do kabiny chladit, aby v letadle nebylo jak v sauně, protože za kompresorem má vzduch kromě tlaku vyššího než několik atmosfér taky teplotu mezi 100 a 200°C - a udělat hermetický celý éro, než dělat izotermický a tlakově odolný kontejnery na každej kus převáženýho zboží. Ono to zahermetizování trupu a jeho držení pod vyšším tlakem během celýho letu má druhotnej nezanedbatelnej efekt - lepší odolnost proti kroucení a ohybu vinou zatížení, prostě díky přetlakování jde éro v důsledku postavit s lehčí a tudíž i lacinější konstrukcí trupu a potom při provozu i víc vydělává, protože s sebou při každým letu táhne menší mrtvou váhu konstrukce, než kdyby hermetizovaný a přetlakovaný nebylo. Kdyby sis o tom chtěl něco přečíst, začni vyhledáním pojmů jako "strukturální integrita trupu", "spolunosnej potah konstrukce" a podobný chuťky.samponek píše:... Nezapomeň, že těsně předtím, než si je použil prošly několikrát šokem při teplotě -55°C a potom byly v létě vyhozeny z letadla ven kde bylo třeba 30°C a zpátky do -55°C. Nákladový prostor je nevytápěný.
Ty odcházející šváby má ale na svědomí vlhkost, prosáklá dovnitř futrálů kolem vývodů - jenom ne od krátkodobýho působení během letecký dopravy do Evropy, ale od dlouuhodobýho působení ve skladech v PRCácku, kde prostě nedodržujou žádný pořádný normy a nepoužívají na elektroniku klimatizovaný skladovací prostory ...
A kutilmile - nelituju tě