jvc_rc-555 zajímavé, závada keramického filtru 10,7MHz
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
jvc_rc-555 zajímavé, závada keramického filtru 10,7MHz
- jardafiala
- jardafiala
- jardafiala
OPRAVA bylo to tady.
Kolik let tomu filtru je? Čtyřicet? Kolik let z toho musel kmitat? A v jakých podmínkách byl posledních 20 let skladovaný či provozovaný? Mohl navlhnout?
Jakou měl katalogovou střední dobu mezi dvěma poruchami a v jakém procentu kusů? Těch filtrů přece musely být vyrobené stovky milionů, přitom jejich poruchy jsou poměrně vzácné.
Ale je fakt, že mám ještě tzv. "starou školu" a hrozně nerad dělám obvodové čuňárny, resp. je prakticky vylučuju... PRCák mě nějak holt nevyškolil a nejspíš se mu to nikdy nepovede.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ píše:PRCák mě nějak holt nevyškolil
nejen "PRCák", tohle dělaly i filtry z NDR a naše taky . . .
jen záleží na konkrétním kusu, jak byl skladován a v jakém prostředí.
ono tomu filtru vůbec nic nemusí být, normálně funguje a jen díky nacucanému obalu má svod, který vadí nasledujícímu stupni a rozhodí mu pracovní bod.
Někdy až tak, že to přestane fungovat úplně . . .
. . . a asi jsi takových závad měl málo.
mě toho prošlo rukama za posledních 30 let docela dost a taková závada sice není úplně běžná, ale vyřešil jsem jich tímto způsobem mnoho a nikdy se to nevrátilo.
staré téma kde se to probíralo
Už jen proto, že zmíněná závada se může jakýmkoliv způsobem "rozlézat" či měnit atd., ale důvodů je víc.
Všechno směřuju k poctivosti a kvalitě, což je dnes (a pro mnohé nejen dnes) něco jako nadávka.
Tím svoje příspěvky na toto téma končím. Vážně nechápu, proč bych měl obhajovat něco, co je pro mě asi tak běžné, jako dýchání.
Ještě malá poznámka k věci (z dob, kdy mě MF a jiné keramické filtry aktivně zajímaly): po velmi krátké trapné exkurzi směrem filtry od soudruhů z NDR apod. jsem se rychle vrátil k výchozí pozici zvané Murata. Nepamatuju jakýkoliv problém.
kdo ne - hledá důvod.
2) na sofistikovanější západní součástky mimo schopnosti výrobců z "tábora míru a bolševismu" jsem si vždycky ušetřil a pořídil je, způsoby byly i tehdy.
Můj celoživotní přístup nejen k těmto věcem zjistíš z mého podpisu.
kdo ne - hledá důvod.