Náhrada Tesla kondenzátorů - obecně

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
doga

Náhrada Tesla kondenzátorů - obecně

#1 Příspěvek od doga »

Ahoj,
při dalším kole repasu Tesla audio vyrobků po mých předcích bych chtěl vyměnit kondenzátory.
Hovňáky TC jsou jasné ale elyty .... 2, 20, 50, 200 a 500uF ...čím je nahradit? 2,2, 22, 47, 220 a 470uF?
Když jsem jich pár měřil, měli vyšší hodnotu než by měli mít, tak je nahrazovat nejbližší vyšší hodnotou?
Dík
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Pokud elyt není součástí časovacího obvodu (nebo zcela výjimečně i frekvenčního filtru, např. svého času výhybky v repro), tak není třeba dodržet hodnotu kapacity a může být jiná.

Z hlediska funkce, dlouhodobé stability a "trefení se" s ohledem na výrobní tolerance pochopitelně u nového elytu nejbližší větší.

Dnešní elyty mají ("díky" katování kostů a jiným podvodům či lžím) zpravidla kapacitu menší než nominální. No a jestli ty originály mají v pořádku nejen kapacitu, ale i svod (ESR v daných případech nebývá podstatné), pak bych je tam klidně nechal. Už jen z hlediska zachování originálního vzhledu (ale třeba jsi ho porušil už tou výměnou hovňáků)...
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 03 led 2024, 10:16, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Nahraď je tak jak píšeš. Asi mě někdo opraví ale nějak si vzpomínám, že TESLAcký elyty měly toleranci -20 +50%. Nahrazovat všechny elyty nemusí být zrovna úplně nejlepší cesta, když se mi dostane do ruky nějaký ten historický kousek tak hovňáky jsou skoro vždy jasné na výměnu, elyty v 90% případů O.K. Vezmu osciloskop a proměřím, jak se to chová v akustickém pásmu...Asi se se dočkám opozice ale dokonce i tzv "zelenina" po těch letech funguje a má kapacitu (pokud není viditelné i drobné poškození vyteklým elektrolytem). Zeleninu měním jen v AZS 217 a podobných v konci, tam je používán za hranicí povoleného provozního napětí.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

- větší axiální elyty (50u a víc)- naprostá většina v pohodě, zbytečné měnit
- malé axiální elyty (cca do 20u) - dnes již většinou vyschlé, občas zkratované, vyměnit
- zelenina - často dobrá, občas vyschlá nebo zkratovaná, raději je taky měním
- velké radiální elyty pro montáž do panelu - většinou bez kapacity, uhnilé vývody

Vyplatí se kupovat kvalitní elyty, ne ten nejlevnější šmejd z GM nebo z alíku, kterým bys tomu zařízení víc uškodil než pomohl.
doga

#5 Příspěvek od doga »

Ahoj,
zelenina, to jsou ty, zelené, plastové, oválné radiály 1 až 20uF?
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Ano - a su aj ine farby, napr. oranzove.
doga

#7 Příspěvek od doga »

Tak tu zeleninu jsem měřil, na koncáku, a měli tak o 50% větší kapacitu, některé i víc.
Když jsem třeba po 30 letech opravil 814A, tak vše, až na pár výrobních vad vypadalo dobře. Po čtyřech letech provozu ale začali ty vetší axiály "rozkvétat" u kladného pólu.
Kapacitu měli pořád normální ale vypadalo to strašně, tak museli jít :D
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

Vadná zelenina se pozná podle zaschlé bílé kapky ve spoji pouzdra. I změřené a dobré ale umí odejít do zkratu.

Ta guma na axiálech bývá popraskaná běžně a nemá to vliv na funkci.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#9 Příspěvek od kutilmil »

Ja doporučujem meniť len to, čo je treba meniť.
rudolf02

#10 Příspěvek od rudolf02 »

No, Kutimile, tvé vyjádření je mi více než sympatické.
JirkoZ, s tím ESR si nejsem tak jist. Jeho vzrůst třeba mimo jiné zavádí nestabilitu zejména měničů a výkonových zesilovačů (ve zdrojích), oteplují a snižují spolehlivost, životnost atd.
Hlavně je třeba kondy měřit v jejich pracovních bodech a počítat s nějakou tolerancí.
Co se týká "hovňáků", pokud nejsou prasklé, staří praktici doporučovali vysušení v troubě, pokrytí včelím voskem a kontrolou výsledku. Osobně s tím zkušenost nemám.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Lukas-Peca »

rudolf02 píše:Co se týká "hovňáků", pokud nejsou prasklé, staří praktici doporučovali vysušení v troubě, pokrytí včelím voskem a kontrolou výsledku. Osobně s tím zkušenost nemám.

To je internetová pověra.

kutilmil: když se ti opravený přístroj druhý den vrátí kvůli tomu, že elyt nebo hovňák odešel do zkratu, tak příště radši vyměníš všechno.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

S těmi hovňáky je to fakt nesmysl. Oni nehnijou jen proto, že popraskají a nasáknou vlhkost. Tam dochází i k chemické degradaci izolačního papíru. Je to normální dřevitý papír a ten se časem rozkládá. Ostatně problém se svou verzí "hovňáků" mají všude po světě, jen jim jinak říkají :-)
Jinak zeleninu taky hromadně neměním, prastaré axiální elyty s gumovým těsněním taky ne, zato ty z 60. let zakáplé bílou hmotou měním všechny - vysychají a trpí i na zkraty. Radiální i axiální. Modré TE naopak prakticky neodcházejí.
Pozor na to měření. Běžné měření multimetrem nebo čínským testerem udává větší kapacitu ve chvíli, kdy má kondenzátor svod. U tranzistoráků to moc nevadí a stačí jejich přeměření ohmetrem. U elektronkových zařízení je to nejlepší cesta k odpravení elektronky přivedením kladného napětí na G1.
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ec1045 »

S TESLA elektrolyty mám dobrou zkušenost, aneb po hromadě let v provozu mají kolikrát lepší ERS a kapacitu než ten moderní hnůj z GME v provedení LOW-ERS. Svitkové kondenzátory taky v pohodě jen nesmí mít papírové dielektrikum. Ano ty hodně malé elektrolyty bývají špatné.

Obecně cokoli co má papírové dielektrikum má po letech svod a je zralé na výměnu, papírové dielektrikum je použito i v odrušovacích kondenzátorech řady TC2xx … s TC290 jsem si užil své … automaticky měním. Jinak odrušovací/bezpečnostní kondenzátory řady X a Y s papírovým dielektrikem se z nějakého důvodu dodnes ve velkém vyrábí.

U některých typů elektrolytických kondenzátorů TESLA byla tolerance až +100% … mám pocit u řady TE6xx.

Jak bylo již řečeno, jestli je kondenzátor v pořádku tak není důvod měnit teda krom papírových typů.
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
JirkaZ

#14 Příspěvek od JirkaZ »

rudolf02 píše:JirkoZ, s tím ESR si nejsem tak jist. Jeho vzrůst třeba mimo jiné zavádí nestabilitu zejména měničů a výkonových zesilovačů (ve zdrojích), oteplují a snižují spolehlivost, životnost atd.

Nedorozumění - možná spíš mojí chybou. Já jsem to myslel tak, že ESR není tak důležité ve starých přístrojích, o kterých je v tomto vláknu řeč. Typicky elektronkové či tranzistorové radio či klasický zesilovač, prostě standardní lineární zapojení, kde dU/dt na elytu a tím i proud skrz něj jsou minimální.

U jakýchkoliv spínaných a podobných aplikací je pochopitelně ESR na prvním místě.

Hovňáky stály za starou bačkoru už v době, kdy byly nové. Je to prostě dáno dielektrikem. Papír je skvělý materiál na moře věcí, ale zrovna jako dielektrikum nic moc (elektricky i mechanicky). Ovšem tehdejší bolševik byl rád, že dokázal vypotit alespoň toto...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

ec1045 píše:Jinak odrušovací/bezpečnostní kondenzátory řady X a Y s papírovým dielektrikem se z nějakého důvodu dodnes ve velkém vyrábí.

Ten důvod se jmenuje "Good resistance to ionization due to impregnated paper dielectric". Nehledal jsem dál, ale klíčová slova jsou k dispozici...

Edit: tady je o tom něco víc, i když z trochu jiného hlediska.

V kostce řečeno: Zn použitý pro metalizaci papíru (na rozdíl od Al používaného pro metalizaci plastových fólií) má mnohem nižší energii potřebnou k odpaření a proces samoregenerace tak probíhá lépe.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Součástky“