Náhrada Tesla kondenzátorů - obecně
Moderátor: Moderátoři
Náhrada Tesla kondenzátorů - obecně
při dalším kole repasu Tesla audio vyrobků po mých předcích bych chtěl vyměnit kondenzátory.
Hovňáky TC jsou jasné ale elyty .... 2, 20, 50, 200 a 500uF ...čím je nahradit? 2,2, 22, 47, 220 a 470uF?
Když jsem jich pár měřil, měli vyšší hodnotu než by měli mít, tak je nahrazovat nejbližší vyšší hodnotou?
Dík
Z hlediska funkce, dlouhodobé stability a "trefení se" s ohledem na výrobní tolerance pochopitelně u nového elytu nejbližší větší.
Dnešní elyty mají ("díky" katování kostů a jiným podvodům či lžím) zpravidla kapacitu menší než nominální. No a jestli ty originály mají v pořádku nejen kapacitu, ale i svod (ESR v daných případech nebývá podstatné), pak bych je tam klidně nechal. Už jen z hlediska zachování originálního vzhledu (ale třeba jsi ho porušil už tou výměnou hovňáků)...
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
- jardafiala
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- malé axiální elyty (cca do 20u) - dnes již většinou vyschlé, občas zkratované, vyměnit
- zelenina - často dobrá, občas vyschlá nebo zkratovaná, raději je taky měním
- velké radiální elyty pro montáž do panelu - většinou bez kapacity, uhnilé vývody
Vyplatí se kupovat kvalitní elyty, ne ten nejlevnější šmejd z GM nebo z alíku, kterým bys tomu zařízení víc uškodil než pomohl.
Když jsem třeba po 30 letech opravil 814A, tak vše, až na pár výrobních vad vypadalo dobře. Po čtyřech letech provozu ale začali ty vetší axiály "rozkvétat" u kladného pólu.
Kapacitu měli pořád normální ale vypadalo to strašně, tak museli jít
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
JirkoZ, s tím ESR si nejsem tak jist. Jeho vzrůst třeba mimo jiné zavádí nestabilitu zejména měničů a výkonových zesilovačů (ve zdrojích), oteplují a snižují spolehlivost, životnost atd.
Hlavně je třeba kondy měřit v jejich pracovních bodech a počítat s nějakou tolerancí.
Co se týká "hovňáků", pokud nejsou prasklé, staří praktici doporučovali vysušení v troubě, pokrytí včelím voskem a kontrolou výsledku. Osobně s tím zkušenost nemám.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
rudolf02 píše:Co se týká "hovňáků", pokud nejsou prasklé, staří praktici doporučovali vysušení v troubě, pokrytí včelím voskem a kontrolou výsledku. Osobně s tím zkušenost nemám.
To je internetová pověra.
kutilmil: když se ti opravený přístroj druhý den vrátí kvůli tomu, že elyt nebo hovňák odešel do zkratu, tak příště radši vyměníš všechno.
Jinak zeleninu taky hromadně neměním, prastaré axiální elyty s gumovým těsněním taky ne, zato ty z 60. let zakáplé bílou hmotou měním všechny - vysychají a trpí i na zkraty. Radiální i axiální. Modré TE naopak prakticky neodcházejí.
Pozor na to měření. Běžné měření multimetrem nebo čínským testerem udává větší kapacitu ve chvíli, kdy má kondenzátor svod. U tranzistoráků to moc nevadí a stačí jejich přeměření ohmetrem. U elektronkových zařízení je to nejlepší cesta k odpravení elektronky přivedením kladného napětí na G1.
Obecně cokoli co má papírové dielektrikum má po letech svod a je zralé na výměnu, papírové dielektrikum je použito i v odrušovacích kondenzátorech řady TC2xx … s TC290 jsem si užil své … automaticky měním. Jinak odrušovací/bezpečnostní kondenzátory řady X a Y s papírovým dielektrikem se z nějakého důvodu dodnes ve velkém vyrábí.
U některých typů elektrolytických kondenzátorů TESLA byla tolerance až +100% … mám pocit u řady TE6xx.
Jak bylo již řečeno, jestli je kondenzátor v pořádku tak není důvod měnit teda krom papírových typů.
rudolf02 píše:JirkoZ, s tím ESR si nejsem tak jist. Jeho vzrůst třeba mimo jiné zavádí nestabilitu zejména měničů a výkonových zesilovačů (ve zdrojích), oteplují a snižují spolehlivost, životnost atd.
Nedorozumění - možná spíš mojí chybou. Já jsem to myslel tak, že ESR není tak důležité ve starých přístrojích, o kterých je v tomto vláknu řeč. Typicky elektronkové či tranzistorové radio či klasický zesilovač, prostě standardní lineární zapojení, kde dU/dt na elytu a tím i proud skrz něj jsou minimální.
U jakýchkoliv spínaných a podobných aplikací je pochopitelně ESR na prvním místě.
Hovňáky stály za starou bačkoru už v době, kdy byly nové. Je to prostě dáno dielektrikem. Papír je skvělý materiál na moře věcí, ale zrovna jako dielektrikum nic moc (elektricky i mechanicky). Ovšem tehdejší bolševik byl rád, že dokázal vypotit alespoň toto...
kdo ne - hledá důvod.
ec1045 píše:Jinak odrušovací/bezpečnostní kondenzátory řady X a Y s papírovým dielektrikem se z nějakého důvodu dodnes ve velkém vyrábí.
Ten důvod se jmenuje "Good resistance to ionization due to impregnated paper dielectric". Nehledal jsem dál, ale klíčová slova jsou k dispozici...
Edit: tady je o tom něco víc, i když z trochu jiného hlediska.
V kostce řečeno: Zn použitý pro metalizaci papíru (na rozdíl od Al používaného pro metalizaci plastových fólií) má mnohem nižší energii potřebnou k odpaření a proces samoregenerace tak probíhá lépe.
kdo ne - hledá důvod.