Chytrá regulace ústředního topení v RD
Moderátor: Moderátoři
Chytrá regulace ústředního topení v RD
Mám RD z roku 2004, dvě nadzemní podlaží, na tehdejší dobu slušně zateplený. Ústřední topení s radiátory, elektrokotel Protherm Rejnok 12 kW (tři topná tělesa po 6 kW, zapnutá jsou vždy dvě), HDO, teplota média 60 stupňů. Pro řízení spínání kotle je jeden termostat, na radiátorech jsou termostatické hlavice. Celková roční spotřeba domu (vše na elektřinu) je 14 MWh za rok. Not bad, not good.
Chci porozumět tomu, jak mi běží kotel a jak se mi vytápí jednotlivé místnosti. Když soustavě porozumím, potom bych řešil úspory na vytápění, TČ apod. Uvažuji proto nejdříve o chytrém systému regulace jako například Evohome, PocketHome, Tado, Salus apod. Umí některá z nich generovat reporty, které by se daly stáhnout do PC, třeba do Excelu? Napadají mne například přehledové i podrobné reporty o spínání kotle a o jednotlivých radiátorech (požadovaná teplota, skutečná teplota, sepnutí radiátorů)?
Díky za každou dobrou radu.
2) celou řídící elektroniku velmi doporučuji koncipovat tak, aby ji uměl ovládat a opravit i kdokoliv další kromě tebe.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ - samozřejmě souhlas, o žádné "ohýbání" fyzikálních zákonů mi nejde.
rezis - pro takový přehled ve všech místnostech chci ten regulační systém. Hlavice snímají aktuální teplotu.
samec - to přijde na řadu až budu lépe vědět, jak mi vlastně topný systém funguje. A neodpustim si dotaz - fakt mi z jedné vody načisto navrhujete zcela bez znalostí domu ho rozkopat a místo radiátorů instalovat podlahové vytápění? Za takovou radu tedy mnohokrát děkuji.
A připojím zdvořilou prosbu - než budete přispívat, přečtěte si ten můj úvodní příspěvek. Mnohokrát děkuji.
Ale že by tam šlo někde logovat a pak reportovat, to jsem nepotkal.
Obecně ty systémy fungují tak, že si můžeš určit teplotu v každé zóně trochu jinak, což má hlavní význam tam, kde se minimálně promíchává vzduch v rámci objektu.
Pak to i něco ušetří (můžeš například v zóně, kde je větší tepelmá ztráta, nastavit nižší teplotu, tím o něco snížíš spotřebu).
Další možná úspora je v tom, že pokud nenadále zjistít, že nepotřebuješ doma topit, můžeš navolit na dálku místo komforního režimu ekonomický.
Otázkou ale vždy zůstává, jestli to, co ušetříš přechodem na eko režim, neutratíš zase ve chvíli, kdy z něj přecházíš na komfortní.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Pak něž budete nakupovat nějakou další regulaci tak bych navrhoval si udělat vlastní měření s tou stávající regulací tedy jen s těmi stávajícími termostatickými hlavicemi tak jak je nyní provozujete, a to nejlépe pomocí nějakého udělátka, které si pro daný účel sám ubastlíte a nebo si necháte od někoho ubastlit pro daný účel. To vás vyjde levněji a nebudete tak zbytečně vyhazovat větší peníze za něco už hotového co vyjde mnohem dráž a pak Vám to třeba ani nemusí vyhovovat.
Jednoduchý logger bych navrhoval řešit třeba s použitím Arduina doplněného o RTC hodiny + čtečku SD a s připojenými několika teplotními čidly DS18B20 pro měření teploty pro začátek v prostoru jedné místnosti a na radiátorech té místnosti. S tím si můžete postupně zalogovat stavy teplot v prostoru a na radiátorech v jednotlivých místnostech za nějaké časové období. Zápis v Arduinu stačí udělat na SD kartu do textového formátu CSV, který pak jednoduše naimportujete třeba do excelu a tam si s těmi daty můžete pohrát, udělat si různá srovnání, grafy apod.
Pokud se na něco takového sám necítíte tak vytvořte nové téma s požadavkem na vytvoření takového amatérského udělátka do sekce Poptávka služeb a někdo z účastníků na tomto serveru kdo bude ochoten to pro vás udělat se Vám pak ozve.
Dnes dopoledne jsem viděl ovládání systému ETATHERM. Ten nějaké logy poskytuje. Cesta tedy není slepá, možnosti existují.
Jenyk píše:Programovat si nic ale určitě nechci. Navíc bych nezískal informace o běhu celého systému v čase a nemohl bych to použít pro regulaci, o kterou samozřejmě také půjde.
Pokud zvládáte programování vy sám, tak byste vlastním řešením mohl udělat chytrou ekvitermní regulaci včetně případného řízení kotle i se sledováním teplot v jednotlivých místnostech a třeba i s případným řízením hlavic atd. a v takovém případě byste pak měl přehled o celém systému v čase a navíc byste si mohl systém i upravovat pokud by se ukázalo, že vám v něčem nevyhovuje.
Ale pokud jak píšete sám nic programovat nechcete tak se budete muset spolehnout jen na to jaké možnosti bude nabízet ten či onen hotový systém, ale k tomu se tady asi víc podrobností nedozvíte. Můžete sem pak napsat vlastní zkušenosti s tím systémem co si pro daný účel pořídíte.