Uzemnění hrotu pájky Mechanic
Moderátor: Moderátoři
- onlyvikastar
Uzemnění hrotu pájky Mechanic
Obracím se na vás s dotazem, který se týká mikropájky Mechanic T12 Pro
Vždy, když s ní pájím tak naměřím mezi zemí a hrotem okolo 90 V.
Vzhledem ke skutečnosti, že mám v plánu pájet i CMOS SMD není toto napětí žádoucí.
Pokoušel jsem se spojit kovové zakončení hrotu vodivě se zemí, stejně tak i zem plošného spoje s kostrou (obalem, hlinik), bohužel bez úspěchu.
Zemním se zápěstním popruhem ke kovové části stolu.
Chtěl bych se zeptat zda by se našel někdo v tomto ohledu komponentní, kdo by byl schopen mi v této věci poradit.
Případně jakou pájku/hrot bych měl koupit, abych tento problém eliminoval?
Předem vám děkuji za odpověď...
onlyvikastar píše:Vždy, když s ní pájím tak naměřím mezi zemí a hrotem okolo 90 V.
jak a čím to měříš ?
Intelligent Anti-Static
Při první pravidelné revizi revizák všechny pistole vyřadil - dodatečně jsem zjistil , že kovový hrot byl propojen s PE vysokoohmovým odporem.
Druhá dodávka pistolí to už propojené s PE měla.
Tak si zkontrolujte, jakou verzi případně máte.
Pokud je zde nízkonapěťový bezpečný zdroj, myslím že nemusí být nutně hrot snad spojený s PE....
Zkušenost je taková, že weller vzít dvě pera z různých stanic pro prohřátí masivní ploch vypne jednu z nich. Pokud je to dvoukanál, bylo to OK. Dvě T12 proti sobě měly napětí do mV AC i DC . Mezi PE a špičkou pera to vypadá jen na nějaký kondík.
breta1 píše:Kdysi dávno jsme vyfasovali v práci pájecí/odsávací pistole SC7000.
Při první pravidelné revizi revizák všechny pistole vyřadil - dodatečně jsem zjistil , že kovový hrot byl propojen s PE vysokoohmovým odporem.
Druhá dodávka pistolí to už propojené s PE měla.
Tak si zkontrolujte, jakou verzi případně máte.
Hrot pájky nesmí být spojen přímo na PE. Tam musí být odpor kolem megaohmu kvůli ESD. Tím odporem se vybije případný elstat. náboj bez poškození zařízení. Když je to natvrdo, tak přeskočí jiskra a IO je kaput.
Má třížilovou šnúru se zástrčkou s ochranným kolíkem PE.
Dle normy
"ochrana před úrazem elektrickým proudem je zajištěna základní izolací a spojením neživých částí spotřebiče s ochranným vodičem sítě"
Tedy kovový hrot musí být spojen s PE a musí splňovat hodnoty přechodového odporu při revizi.
Nebo je nová norma nebo výjimka - pište sem.
https://hakko.com.sg/blogs/tune-in-with ... resistance
Co má ve zdroji Hakko FX-951...
https://hakko.co.uk/product/hb2985/
Výrobci Hakko klonů optimalizovali napájecí zdroj s ohledem na výslednou cenu výrobku.