Šuplíkový pojezdy s dotahem

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Šuplíkový pojezdy s dotahem

#1 Příspěvek od Celeron »

Občas se musí řešit i jiný rozhašený věci než elektrika. Dnes se mi rozsypal pojezd s dotahem ve vysokým šupleti pod dřezem zakázkový kuchyně 8 let staré. Prostě najednou nešel vytáhnout do víc než půlky. Tak jsem si k tomu lehl a kolejnice a kuličky na levý straně šuplete zcela zrezlý. Asi se tam nějak dostala voda ze dřezunad šupletem, musím ho vyndat a přetěsnit mezi nádobou a deskou.
Při tý příležitosti jsem prohlídl i pojezdy dalších sedmi šuplat a i když jsou zinkovaný, stejně jsou taky sem tam trochu chycený rezem i když voda je od nich daleko. To jsou v kuchyni tak agresivní výpary, že to sežere pozink?
Co s tím? Odmontovat, vyčistit, vzít odrezovačem, sestavit a promazat bílou potravinářskou vazelínou? Ten pojezd, co se rozsypal, jsem koupil novej pár za 840 kaček ale že by se mě zrovna chtělo kupovat dalších 7, za skoro 6 tisíc, to se mě teda vůbec nechce. :(
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mikras
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Mikras »

To jsou klasický ložiskový kuličky? Dají se koupit i v nerezu.
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Zkusil bych to lehce stříknout Konkorem nebo Resistinem ML. Odrezovač ne, pokud není vysloveně bezoplachový - a i tak kyselina fosforečná v něm přítomná sežere tu zinkovou vrstvu.

Ovšem na oboje (zejména na ten Konkor) se bude časem lepit prach, takže další problém.

Prostě to soudruzi zase osrali - nebo jde o úmyslné kurvítko. Protože pokud je něco zinkované (žárově), tak to prostě v alespoň trochu rozumných podmínkách nerezne. Galvanický zinek na tom už tak dobře není, důvody se dají dohledat.

No a ty kuličky bych tam dle kolegova doporučení dal nerez. I když nerez - pokud se dostane do kontaktu s normální ocelí - může začít reznout taky.

Nesmíš vařit takový dryáky ;-)
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ak hrdza sposobuje problemy (drhnutie), tak by som ju obrusil a potom to namazal. Ak problemy nerobi, tak by som ju tam nechal a len namazal. Mastne to hnit nebude.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

JirkaZ píše: Galvanický zinek na tom už tak dobře není, důvody se dají dohledat.

No a ty kuličky bych tam dle kolegova doporučení dal nerez. I když nerez - pokud se dostane do kontaktu s normální ocelí - může začít reznout taky.

Jo je to galvano a asi na něm šetřili. I když, rezatý jsou hlavně kuličky a místa kde jezdí. Nejspíš protože ty kuličky odrápaly tu slabou pozink vrstvu. Teda píšu o tom pojezdu co byl zcela zrezlej. Zítra dám fotku.
Ty další jsou sem tam flíček.
Taky jsem snad odstranil příčinu proč to zrezlo. Blbej a nebo línej truhlář, co to vyráběl, nepodmazal těsnící profil kolem rantlu nádoby dřezu silikonem a dokonce tam ani nedal těsnící samolepící pěnovku. Tak jsem vyhrabal silikonový samolepící D-čko hadičku na těsnění oken a nalepil ji jako přídavný těsnění místo tý samolepící pěnovky. No a čtyři spodní příchytky jsem utáhl na bejka a transparent silikon, co vytekl ze spáry těsnícího profilu a kuchyňský desky jsem vytřel papírovejma kapesníkama.

Jirko_Z, že nerez ve styku z ocelí dělá problém, to si piš. Stačí vzít na nerez pilník a dokonce ho stačí jen pošoupat po ocelový desce ponku a za týden ve vlhku je jak liška. Proto se po obrábění nerez napajcuje pasivačním gelem, kterej ty dotace v nerezu sežere a pak se to natře modrou konzervační vodičkou a obrobek jde z baráku. :wink:
Jirka

rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Videl som dve nove kuchyne (od roznych firiem) a ani v jednej silikon okolo drezu nebol. Idealne miesto na vznik plesni. A najlepsie je, ked voda zatecie do drevotriesky a ta sa nafukne.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Hape »

Máme tyhle "plnovýsuvy" (tak tomu říkala dizajnérka v kuch. studiu) doma v docela intenzivně užívané kuchyni 13 let bez jakékoli údržby a všechny fungují bez jediné poruchy. A to jsou u větších šuflat s hrnci dost zatěžované. Zatím jsem neměl důvod zkoumat v jakém jsou stavu.
Akorát kdysi jedno šufle na jedné straně trochu pokleslo, tak nám ho přijely srovnat a od té doby vím, že se dá z těch výsuvů u přední strany vyškubnout nahoru a výsuv nějakým šteftem výškově poštelovat.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Plnovýsuvy jsou všecky, co umožňují vyjet šupleti zadní hranou zároveň s přední hranou skříněk kuchyně. Ten pojezd je složenej ze dvou kolejmiček za sebou, nejdříve vyjede nadoraz jedna a pak druhá. Pokud je šuple plně vysunutý, stačí v pojezdech smáčknout malou plastovou páčku a šuple jede dál a dá se vytáhnout z pojezdů. Ale že by tam bylo něco na štelování výšky jsem neviděl u žádnýho. Jsou tam jen oválný otvory pro vruty na kterých se šuple dá nastavit na výšku ± 0,5 cm.
Plnovýsuvy jsou obyčejný co při zavírání jedou se stejným odporem až dozadu na doraz. Pak jsou plnovýsuvy s dotahem, ty při zavírání asi posledních 10 cm brzdí pružinnama, který se natáhnou při otvírání šuplete. Pak jsou za těžký prachy různý elektronický výsuvy co se otvírají a zavírají různejma elektrickejma akčníma členama. Tohle si pořídil kámoš truhlář, šuple se otvírá a zavírá přiblížením ruky ale ještě v záruce se mu dvě z šesti rozsypaly. Je z toho po asi 4 letech používání dost naštvanej.

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“