Tesla NZK 160 - přesunuto
Moderátor: Moderátoři
Jak píší výše:
nejvíce odpovídá schématu z mg pro NZK 150 (Hille ten první odkaz) s tím, že nejsou osazené: C111, T106, R121, D111.
Deska je osazena MAA503.
Ono je to teď neposlouchatelné. Motor se točí hrozně pomalu.
Je na 9V, ale jde na něj 4,5V. Tak nejdříve jsem chtěl vyřešit motor.
Motor Je vyčištěný , namazaný, kondik 2,2uF vyměněný(v motoru).
Konkrétně u motoru 3,8 - 4,5V. Stejně si myslím, když si psal že jsi celý motor rozebral a čistil, tak si pootočil víčko s kartáči vůči statoru od původního ustavení.
Když máš gramec, určitě máš čím blikat na stroboskopický kotouč. Tak si udělej na řemeničku motorku tři značky po 120° a nastav podle nich 2000 ot/min. Na značkách rovnou uvidíš, jak regulátor reaguje. Pro správnou rychlost posuvu bude potřeba trimrem nastavit otáčky výše, ale zase ne o tolik, aby se tím výrazněji rozjely vlastnosti regulátoru.
A, aby toho nebylo dost, to zapojení regulátoru se vyskytovalo ve více úpravách, které ne vždy záležely na tom, jaká deska zesilovačů je použitá (text od Tesly v příloze).
Protože stejný motorek používá také Riga110 včetně téměř identického maďarského regulátoru, přeměřil jsem to: na motorku bylo 4,8 V, ale přesněji jsem to nestihl změřit - praskl nejdelší řemínek k navíjecí spojce a napětí na motorku kleslo, kolísalo pak mezi 4,3 a 4,5 V. Naprázdno (zapauzovaný posuv) kleslo pod 4,2 V. Ale to ber jen jako orientační údaj, přece jen kovářsky těžká mechanika s protiběžnými strvačníky má asi poněkud odlišné mechanické odpory.
Tak motor se už točí relativně správně. Bohužel jsem na netu zatím nesehnal měřící kazetu s nějakým kmitočtem napr. 400Hz nebo 3000Hz. Pokud někdo má, rád zakoupím. Blikátko na otáčky nemám.
Místo odporu R1225 je dioda 1N4001, která byla ještě přemostěná odporem 12,8ohm. Odpor jsem dal pryč. Dále místo C 1209 1uF byl,47nF, vyměněno.
Odpor R1213 byl jen 6ohm, nahrazen 33ohm a jsem na cca středu trimru R1229. K tomu ještě zlobil ten přepínač K1,2.
A do věčných lovišť odešel T303 KF507 na hlavní desce, nahrazen KFY 46.
Tak a teď se musím mrknout proč jeden kanál hraje slabě a druhý nehraje vůbec.
Ještě jednou díky.
A kutilmile - nelituju tě