Náhrada 3f spínače na bojler

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan

Náhrada 3f spínače na bojler

#1 Příspěvek od Milan »

Jednofázový bojler 80l Dražice má vedle sebe třípolový vypínač 16A/400V
s doutnavkou signalizující noční proud zn. Beckep ( není to moc čitelné ). Vypínač vypíná L i N. Přestal ohřívat, bádáním zjištěn uhořelý N vodič přívodní šňůry k bojleru na vypínači a roztavený plast kolem svorky včetně zatečení roztaveného plastu do kontaktů , takže je nefunkční viz foto.
Zatím jsem to proklemovat čokoládou , ale rád bych jej nahradil něčím kloudným . Asi by byl vhodný dvoupolový s doutnavkou 230V/ 10- 16 A,
krytí obyč., bojler i vypínač jsou v chodbě domu.Bohužel jako obvykle jsem nic podobného nenašel. Poradí někdo z kolegů silnoproudařů ? Díky za tip.
Přílohy
PC271247.JPG
PC271247.JPG
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

A neseženeš ten samej? Kde to vyhořelo, povolená svorka a nebo vyhřátej kontakt?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Milan píše:zn. Beckep ( není to moc čitelné ).

Podobné spínače s řazením 3S s indikací dělá ABB a určitě řada dalších, ABB i tradiční sporákové kombinace větších rozměrů pod omítku v keramice.
V tvém případě byl problém zřejmě v nekvalitní pseudonáhradě pochybným výrobcem, s velkým přechoďákem a teplotně nevyhovující odolnosti plastů. Kvalitní montáž, dutinky na lankové vodiče atd., se předpokládá.
MiraSt

#4 Příspěvek od MiraSt »

ABB ho dělá. Tu
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Valdano

#5 Příspěvek od Valdano »

Nevím jestli by tam pasoval třeba sporákový kolébkový spínač 400V/16A Schneider UNI0303321.
Milan

#6 Příspěvek od Milan »

Díky za tipy. Uhořelo to ve svorce na obr. vpravo dole , ale plast zatekl i do
kontaktů . Šmejd to asi nebyl, vydržel tam cca 23 let , má to značku VDE.
Další mám u třech akumulaček a zatím drží. Příčina byla asi licna na odchodu k bojleru - nenašel jsem tam zbytek nějaké nástrčky.
Vzhledem k cenám ještě podumám, zda je tam vůbec potřeba - používám jej asi tak 2x za rok v létě , kdy tu nejsou vnoučata a zbytečně se to přehřívá, můžu to nakonec vypnout jističem v rozv. skříni cca 5m vzdálené . Mám tu sice jednu slušnou starší nástěnnou sporákovou kombinaci , ale netroufnu si tam vrtat její upevnění do kantky z dutých cihel plné kabelů , trubek vody a přetoku z pojist.ventilu bojleru, určitě bych něco trefil :) .
Milan

#7 Příspěvek od Milan »

Vyřešeno vzhledem k příšerným cenám spínačů jeho náhradou starší českou kvalitní dvojzásuvkou a vidlicí na šňůře 3x1 z bojleru. Příkon bojleru je jen 2.2 kW . Na konce šňůry jsem nakrimploval nástrčky , které chyběly i na konci v bojleru . Po cca 14 dnech provozu je to ok, nic se ve spojích nehřeje. Pospojení je vedeno zvlášť separátním pevně připojeným vodičem
CY4 na zemnící šroub bojleru ( ten je dokonce poměděný ).
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“