Náhrada 3f spínače na bojler
Moderátor: Moderátoři
Náhrada 3f spínače na bojler
s doutnavkou signalizující noční proud zn. Beckep ( není to moc čitelné ). Vypínač vypíná L i N. Přestal ohřívat, bádáním zjištěn uhořelý N vodič přívodní šňůry k bojleru na vypínači a roztavený plast kolem svorky včetně zatečení roztaveného plastu do kontaktů , takže je nefunkční viz foto.
Zatím jsem to proklemovat čokoládou , ale rád bych jej nahradil něčím kloudným . Asi by byl vhodný dvoupolový s doutnavkou 230V/ 10- 16 A,
krytí obyč., bojler i vypínač jsou v chodbě domu.Bohužel jako obvykle jsem nic podobného nenašel. Poradí někdo z kolegů silnoproudařů ? Díky za tip.
Milan píše:zn. Beckep ( není to moc čitelné ).
Podobné spínače s řazením 3S s indikací dělá ABB a určitě řada dalších, ABB i tradiční sporákové kombinace větších rozměrů pod omítku v keramice.
V tvém případě byl problém zřejmě v nekvalitní pseudonáhradě pochybným výrobcem, s velkým přechoďákem a teplotně nevyhovující odolnosti plastů. Kvalitní montáž, dutinky na lankové vodiče atd., se předpokládá.
kontaktů . Šmejd to asi nebyl, vydržel tam cca 23 let , má to značku VDE.
Další mám u třech akumulaček a zatím drží. Příčina byla asi licna na odchodu k bojleru - nenašel jsem tam zbytek nějaké nástrčky.
Vzhledem k cenám ještě podumám, zda je tam vůbec potřeba - používám jej asi tak 2x za rok v létě , kdy tu nejsou vnoučata a zbytečně se to přehřívá, můžu to nakonec vypnout jističem v rozv. skříni cca 5m vzdálené . Mám tu sice jednu slušnou starší nástěnnou sporákovou kombinaci , ale netroufnu si tam vrtat její upevnění do kantky z dutých cihel plné kabelů , trubek vody a přetoku z pojist.ventilu bojleru, určitě bych něco trefil
CY4 na zemnící šroub bojleru ( ten je dokonce poměděný ).