Pevná IP adresa, divný chování

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Pevná IP adresa, divný chování

#1 Příspěvek od Celeron »

Něco pro síťaře. Mám doma pár zařízení, na který koukám když jsem někde na cestách přes mobil. Mám pevnou IP adresu. V routeru mám nastavený NATování pro všechna zařízení. Tři zařízení se můžu kouknout z mobilu zadáním pevný IP a portu xxx.xxx.xxx.xxx:yyyy bez problémů, čtvrtý zařízení nejde, Err_Connection_Timed_Out. Přístup z mobilu je přes LTE, co mám jako druhou kartu. Když to zkusím přes hovorovou kartu, tak stejný chování.
Pokud na telefonu aktivuju WiFinu a připojím se přes ní, zadám pevnou IP a port, tak se zařízení bez problému zobrazí.
To je nějaký divný. Nemáte prosím někdo tip, po čem jít?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
samec

#2 Příspěvek od samec »

Použil si poskytovateľom internetu zakázaný port? Skús iný.
Wikipedie - Seznam čísel portů TCP a UDP
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Přesně tak. A ve světě se s blokováním různých portů blbne o všechno pryč, tak kdybys byl v budoucnu překvapen, že ti to v ČR chodí a někde ze zahraničí ne, tak to může být stejný problém.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Valdano

#4 Příspěvek od Valdano »

Obecným řešením je router poskytující konfigurovatelnou službu VPN serveru např. OpenVPN. Různé typy VPN umí spousta různých routerů. OpenVPN umí namátkou třeba Mikrotiky i některé TP-LINKy. Klient OpenVPN existuje i pro mobily. Většina operátorů standardně používaný port 1194 pro OpenVPN neblokuje. S VPN máte přes tunel přístup do lokální sítě přímo na jednotlivé lokální IP adresy a není tedy potřeba směrovat jednotlivá zařízení přes porty.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

A na co je mu ta VPN, když ta jednotlivá zařízení přes porty směrovat prostě chce a nejen pro sebe?
matahari

#6 Příspěvek od matahari »

VPN proto, aby mu po trase ten zadaný port nikdo neblokoval, což se klidně může dít. Pokud se do vnitřní sítě připojím pomocí VPN, tak mám totální jistotu, že budu mít vše dostupné.
I v telefonu se dá zjistit pomocí nmap, jestli je port otevřený viz. screenshot, což by mělo ověřit, že to přes mobilní operátory neprojde a přes WiFi odjinud ano, ale ne přes domácí WiFi.
Přílohy
nmap.jpg
nmap.jpg
Valdano

#7 Příspěvek od Valdano »

Mimo jiné je VPN bezpečnější než směrování portů a navíc by se při rozšiřování o další zařízení v budoucnu zde popsanému problému vyhnul. To co jsem zde uvedl tazateli nevnucuji. Je to prostě jen jiný způsob řešení ke zvážení a nic víc.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 10 led 2024, 22:23, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Portama to není. Zkusil jsem to nefunkční zařízení prohodit v NAT porty s funkčním zařízením a stále je to stejný. Mě spíš zaráží, proč to přes LTE z mobilu nejde a při připojení mobilu přes WiFi to jde.
Nemohl by jste prosím někdo zkusit nadatlovat moji adresu a port (dám v SZ) abych věděl, zda to není v mobilu?
Díky!
VPN je bezpředmětná, router Comtrend ji nemá.
Jirka

Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Klidně zkusím, pošli. Ještě to taky může být tím, že se nějakému filtru po cestě nelíbí druh provozu, tedy data neodpovídají formátem tomu, co se na příslušném portu očekává. My na to narazili, když jsme se na portu 80 pokoušeli běhat non http provoz. Port 80 byl zvolen právě proto, že nemůže být blokovaný.
pocitujlasku

#10 Příspěvek od pocitujlasku »

este moze byt problem, ze to dane zariadenie dovoli pristup len z lokalnej siete, ono presmerovanie ma stale info o ipcke, ktora sa nan pripaja.
No vidis, a tak si sa bal
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Asi budeš mít pravdu. Teď mi Zaky zkusil kouknout na pevnou IP a dva porty, co jsem mu dal. Jedno mu maká, druhý, to co řeším taky ne.
Je to dálkový čtení teplot, co jsem psal pro ESP8266. Je možný, že jsem něco v HTTP napsal blbě. Ale použil jsem HTTP příklad z knihovny, tak snad to není úplně blbě.
Jirka

rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Mas na tom zariadeni spravne nastaveny default gateway?
Zaky

#13 Příspěvek od Zaky »

Ty další porty máš otevřené taky na zařízeních připojených přes wifi? Wifi AP je ten Comtrend, nebo nějaké další zařízení?
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Mas na tom zariadeni spravne nastaveny default gateway?

Snad jo, je stejný jako je lokální IP adresa routeru Comtrend. Aspoň u všeho ostatního, co chodí, to tak je.
Jirka

Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:Ty další porty máš otevřené taky na zařízeních připojených přes wifi? Wifi AP je ten Comtrend, nebo nějaké další zařízení?

Ne, vše je po kabelu. Jedno AP je ten Comtrend, druhý AP JE Archer C50.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“