Sluchátkový zesilovač pro bubeníka
Moderátor: Moderátoři
- feliz_navidad
DukeNuke píše:K vyskakujícím trandům - pokud bude otevřený úplně, pak půjde 15V do 22Ω, což je necelých 700mA, což je jen mírně víc, než Icmax. Rozhodně nic na výskok z desky. Nejhorší případ by byl pouze v případě částečně otevřeného tranzistoru, kdy by na něm mohl být ztrátový výkon cca 5W, to by skutečně rozchodit nemusel.
Nevím, jak to počítáš, ale při zkratu na výstupu bude na koncovém tranzistoru špičkový ztrátový výkon max 2,3W a střední hodnota max 0,9W.
Zkrat: Ic = 15/22 = cca 0,7A. Úbytek na trandu je asi 0,4V, pak je ztrátový výkon 0,4x0,7 = 0,28W.
Max. výkon na tranzistoru bude právě 1/2 napájecího napětí - polovina se ztratí na tom odporu. A maximum na odporu je asi 10W. A polovina je 5W.
Ještě doplním - prohnal jsem to excelem a máš pravdu - nejvyšší ztrátový výkon na trandu mi vychází 2,52W.
Jestli dobře vidím, tenhle vůbec nemá výstupní LC filtr. To by též nedělalo dobrotu. To je nouzovka do bluetooth repráčku, kde rezidua modulační frekvence ničemu nevadí. Taky to mívá nezanedbatelný až brutální DC offset. Sluchátkáč by měl mít offset co nejmenší, pokud možno pod milivolt.
Důrazně nedoporučuju.
- Přílohy
-
HeadAmp02.gif- (6.98 KiB) Staženo 90 x
- feliz_navidad
https://www.ti.com/lit/gpn/lme49720
Ještě bych dal do série se sluchátkama malý odpor okolo 30 Ω, a je to.
Nebo cokoliv co vygooglíš pod heslem diamond buffer circuit.
@ransom, máš pravdu, nějak mi u těch slůuchátek nedošlo, že by museli mít 4 dráty
- feliz_navidad
Jednoduché, robustní, odladěné.
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=24663
pavel16 píše:A co třeba tohle:
Mně se tam nelíbí první stupeň se zesílením 10x, vstup pak může být max. +-1V špička-špička a při krmení z nějakého pultu je to celkem málo. A nelíbí se mi ani druhý stupeň, rozsah s 22n a 4k7 bude tak do 1500Hz. Jako operák bych použil třeba 4580, dá víc proudu a dá se koupit za desetikorunu v DIL-8 nebo SIP-8, pokud je ten požadavek.