Operační zesilovač 5MHz

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
FandaNew

Operační zesilovač 5MHz

#1 Příspěvek od FandaNew »

Mohli byste mi poradit, zda nevíte o nějakém dostupném OZ, který by měl zesílení na 5MHz alespoň 5 ?
Mám oscilátor 5MHz s výstupním napětím cca 350mV na odporu 2k a signál z něj bych potřeboval zesílit na úroveň jednotek voltů.
Předem díky za Re, Fanda.
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Parametricky si vyber v nabídce libovolného dodavatele. Stejně to musíš udělat, protože neuvádíš asi tak 20 dalších důležitých vlastností...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
HF_Tech

#3 Příspěvek od HF_Tech »

A to chceš zesilovat sinus nebo obdélník?
A do jaké zátěže to chceš pouštět?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Operák nevím, ale podíval bych se po nějakým vidoezesilovači v integrovaný formě. Šířku pásma 5MHz by splňovaly třeba LF156/157 (155 už ne, má jen 3MHz), jde o to, jestli budou mít na tý horní frekvenci taky požadovanej zisk.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
FandaNew

#5 Příspěvek od FandaNew »

Potřebuji sinus a to ideálně do 50 ohmů, ale to přímo z OZ asi nepůjde, takže ještě budu řešit výkonový stupeň.

Parametricky jsem hledal, ale stejně bych musel projít mraky datasheetů a výsledek zatím 0. Proto jsem to zkusil tady, jestli někdo alespoň přibližně z hlavy neví, kdo už třeba něco takového řešil.
Pro mne klíčové je, co jsem napsal do dotazu, ve všem ostatním se mohu přizpůsobit.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Integrovaný videozešilovače, něco od MAXIMa a podobně. Ty musely mít pro analogovej přenos aspoň těch 5MHz výkonovou šířku pásma, aby kvalitně přenášely všecky kontury a podobný hámotiny. Samotnej operák v celý šířce pásma jenom těžko.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Standa33

#7 Příspěvek od Standa33 »

JirkaZ

#8 Příspěvek od JirkaZ »

Hmm, ale 5V na 50Ω je proud 100mA, to bude s integrovaným videozesilovačem problém (čímž neříkám, že neexistuje).

Osobně bych udělal jednoduché diskrétní řešení s komplementárním koncovým stupněm, 5 MHz sinus není zase tak moc (samozřejmě pokud zvolíš vhodné transistory a uděláš pořádný layout DPS).
Přílohy
Amplifier_Circuit_Small.png
Amplifier_Circuit_Small.png
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 19 led 2024, 16:42, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#9 Příspěvek od JirkaZ »

LM715 s největší pravděpodobností nedá 5V na 50Ω.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Takový LM675 dá až 3 A, výkonová šířka pásma 5,5 MHz při zesílení 10 dB, třeba by se hodil.
Nebo adaptovat jeden z RGB koncáků CRT televize, tedy překopat na nižší napájecí napětí a větší proud.
JirkaZ

#11 Příspěvek od JirkaZ »

LM675 - obávám se - bude na 5,5 MHz působit jako atenuátor...

Bohužel v jeho DS není graf Au vs f, ale myslím si, že 5,5 MHz je zcela mimo jeho možnosti (mimochodem má power bandwith 70 kHz a unity gain bandwith 50 kHz, i když s kompenzací).

Nějaký IO pro koncový stupeň z CRT aplikace by možná nebyl tak úplně nepoužitelný, ale myslím si, že bude problém s tím rozumně nízkým napájením (nebo značnou výkonovou ztrátou při vyšším).

Kdybychom věděli bližší údaje (třeba požadavek na zkreslení, stabilitu zesílení/amplitudy atd.), tak by možná šlo vymyslet něco lepšího.

Napadá mě něco jako koncový stupeň pro malý KV vysílač...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

HF_Tech

#12 Příspěvek od HF_Tech »

Mohla by to zvládnout kombinace rychlého OZ (ft 50+ MHz) s budičem LT1010 nebo BF634A.
Rozkmit +-5V do koaxu to dá celkem bez problémů.
samponek

#13 Příspěvek od samponek »

AD826 v DIP8 pouzdře, oba operáky poralelně + 2SD882 a 2SB772, něco takovýho a odpor 1K zmenšit a druhej zvětšit, teď to má zesílení 2.
Když dáš 772 a 882 fake, tím možná líp, protože mají menší čip než originály a tím menší kapacitu Cbe a Ccb, poznáš je podle toho, že magnetují.
AD826 koupíš na Aliku letovanej, použitej, ale origo. za 20kč.
Přílohy
AD826.jpg
AD826.jpg
PavelFF

#14 Příspěvek od PavelFF »

Já mám v generátoru AD811. Umí 5V špička-špička do 50 Ohmů. Možná umí i víc, ale mám to tak nastavené. Zesiluju tím sinus do 20MHz a zvládá to s mírným poklesem. Zesílení 5,2x.
Jestli je dostupný nevím.
JirkaZ

#15 Příspěvek od JirkaZ »

AD811 jsem chtěl navrhnout, ale po nahlédnutí do DS jsem zjistil, že má max. výstupní proud 100mA, což mi jako špičková hodnota pro sinusový průběh (požadováno je 5V předpokládám efektivních na 50Ω) přijde málo.

Ale třeba ho honíš nad přípustnými hodnotami a nějak to dává...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Součástky“