Regulace výkonu infrazářiče

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZVUK2000

#16 Příspěvek od ZVUK2000 »

mirku píše:... a fény jsem opravoval asi čtyři od různých výrobců a všude byly graetz můstky ... 8-)
Řeč není o napájení motorku, ale o snížení výkonu spirály fenu.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Hape »

Nevím co jsou u tebe nesmyslné peníze, ale kdybys chtěl něco hotového, tak třeba pod omítku TOTO, nebo na omítku se zásuvkou TOTO.
Podle mě za to až tak nesmyslné peníze nechtějí.
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

Eleman píše:Nevím jak dramatické je snížení účinku infrazářiče pokud mmá nižší teplotu.
Účinnost má pořád stejnou, prakticky 100%, ale změní se podíl tepla odvedeného konvekcí a sáláním.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

A k čemu je infrazářič někde u stropu s "potlačenou" sálavou složkou? :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

V tej posilovni by to mozno aj fungovalo - bez salavej zlozky cloveku nebude tak teplo.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Pokud u stropního infrazářiče potlačíš sálavou složku tak vytvoří vrstvu teplýho vzduchu pár decimetrů od stropu dolů. Nejhorší topení jaký jde udělat, hlavně na tepelnou pohodu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

Jirko, v posilovně se bejčí, tam je tepelná pohoda spíš o chlazení svalů rozpumpovanejch mlácením železem. Sálavá složka je mu v pohybu spíš na obtíž, ale když se zastaví, zas ji potřebuje, aby nevychládal tak rychle. Já bych udělal jednu partyzánštinu. Do regulace bych zapojil tyristor v úhlopříčce diodovýho můstku a spínal bych ho přes Johnsonův čítač 4017, diodový součtový hradlo a 10polohovej přepínač (náhrada 10ks jednotlivejch páčkovejch spínačů v řadě). Do vstupu čítače bych pustil natvarovaný usměrněný půlvlny 100 Hz a těma přepínačema bych volil, kolik jich sepne tyristor a kolik ne. Krok po 10% je až moc jemnej, ve finále po vyzkoušení by se celá regulace mohla scvrknout na 2-3 polohy, kdy to bude topit například na 60-80-100% a basta ... Když bude makat, cvakne si tam 60%, když měnit váhu nebo relaxovat a rozdejchávat laktát, cvakne na 80%, na úklid dá plnej ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Valdano

#23 Příspěvek od Valdano »

matseiko píše:Mám zářič Elcon 2000W, zapne se při zapojení do sítě, žádná složitá elektronika v tom zřejmě nebude.

Existuje i verze Elcon EIR RC 2000W s dálkovým ovládáním, která umožňuje 4 stupně regulace topného výkonu na 40%, 60%, 80% a 100%, ale když už máte jen tu verzi bez ovládání tak ten regulátor co tu uvedl alj bude asi stačit a je celkem levný, takže pokud by se ukázalo, že to s ním nebude "to pravé ořechové" tak to zas tolik vadit nebude. :wink:
Naposledy upravil(a) Valdano dne 20 led 2024, 07:55, celkem upraveno 1 x.
Eleman

#24 Příspěvek od Eleman »

tomasjedno píše:
Eleman píše:Nevím jak dramatické je snížení účinku infrazářiče pokud mmá nižší teplotu.
Účinnost má pořád stejnou, prakticky 100%, ale změní se podíl tepla odvedeného konvekcí a sáláním.

Však nepíšu o účinnosti (ta je vždy 100%), ale o účinku.
Čti a nedělej ze mne blbce.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Odpovědět

Zpět na „Poradna“