pérování tanků (odděleno ze vtipů)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#16 Příspěvek od ok1hga »

HF_Tech

#17 Příspěvek od HF_Tech »

EKKAR: Zajeď si na Bahna a tam se můžeš na T34 podívat pěkně z blízka.
Přílohy
T34_tank_tracks_and_suspension_3d_model.jpg
T34 podvozek a odpružení
T34 podvozek a odpružení
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

Něco i tady.
Přílohy
IMG_4551.png
IMG_4551.png
ransom

#19 Příspěvek od ransom »

ok1hga píše:https://www.valka.cz/513-Americke-koreny-sovetskeho-tanku-T-34

tady je popis . . .

"...Práce na nové konstrukci zahájil ještě hlavní konstruktér ChPz A. Firsov, který byl ale v roce 1937 v rámci čistek zatčen a zastřelen..."

Radost být v SSSR konstruktérem!

Do tanků nedělám, vojenské technice nerozumím, ale chci být užitečný jinak.
Přijímám tedy sázky, zda se EKKAR ještě do vlákna vrátí.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

No já nevím, proč by si autor týhle publikace zrovna o zavěšení Christie vymejšlel ...
Přílohy
viber_image_2024-01-20_14-11-47-671.jpg
viber_image_2024-01-20_14-11-47-671.jpg
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#21 Příspěvek od tomasjedno »

Tu knížku nemám a neznám, takže těžko se k ní vyjadřovat. Legrační je už to zkomolené jméno autora.

Třeba Wiki tvrdí
The real Christie suspension was used only on a few designs, notably the Soviet BT tanks and T-34, the British Cruiser tanks, including the A13s: Cruiser Mk III, Cruiser Mk IV, Covenanter, Crusader, Cromwell and the Comet, as well as some experimental Polish and Italian designs. Post-T-34 Soviet tanks, while remaining outwardly similar, have actually used torsion bar suspension, as did the German tanks with Heinrich Kniepkamp and Ernst Lehr's Schachtellaufwerke (interlaced running gear) suspension.
PotPalo

#22 Příspěvek od PotPalo »

Môžete mi niekto vysvetliť, čo je na tankoch a primitívnej vojne vtipné?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

tomasjedno píše:Tu knížku nemám a neznám, takže těžko se k ní vyjadřovat. Legrační je už to zkomolené jméno autora.

Třeba Wiki tvrdí
The real Christie suspension was used only on a few designs, notably the Soviet BT tanks and T-34, the British Cruiser tanks, including the A13s: Cruiser Mk III, Cruiser Mk IV, Covenanter, Crusader, Cromwell and the Comet, as well as some experimental Polish and Italian designs. Post-T-34 Soviet tanks, while remaining outwardly similar, have actually used torsion bar suspension, as did the German tanks with Heinrich Kniepkamp and Ernst Lehr's Schachtellaufwerke (interlaced running gear) suspension.
Ale je tak oficiálně vydaná: https://www.databazeknih.cz/knihy/encyk ... nku-243609
Každopádně se tím ale furt potvrzuje, že Koškinova konstrukce byla unikátní nejen ve svý době, ale i spoustu let po válce a navazovala na ni prakticky celá ssovětSSká konstrukční škola včetně podvozků těžkejch tanků (zavěšní kol na vlečenejch kyvnejch ramenech), i když ty nevyužívaly samotný velký pojezdový kola, ale využívaly menší kola a obvykle trojici vratnejch kladek v horní části. K velkým pojezdovým kolům bez vratnejch kladek se pak zpětně vrátily konstrukce T-54/55 a tenhle směr pak držely a dál držej obě konkurenční konstrukční kanceláře v ruSSácku v podstatě až do dneška - respektive do roku 1991, kdy jim po oddělení Ukrajiny "vypadla" produkce z Charkova a zůstal jim jenom Tankograd u Sverdlovska ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#24 Příspěvek od tomasjedno »

No a kdes tam teda našel, že by T-34 měl mít podvozek Christie s odpružením torzními tyčemi? Já jsem si stáhl anglický originál vyd. 1994 (z něj byl zřejmě ten český překlad z r. 1997) a našel jsem u toho jen ty vinuté pružiny.
BOBOBO

#25 Příspěvek od BOBOBO »

To je Karel , polovina příspěvků žvásty . Ale je splachovací .
HF_Tech

#26 Příspěvek od HF_Tech »

PotPalo píše:Môžete mi niekto vysvetliť, čo je na tankoch a primitívnej vojne vtipné?

Vtipnej je jenom místní Brouk Pytlík, jak se musí vyjadřovat úplně ke všemu ,včetně věcí kterým vůbec nerozumí.

Jinak Ukrajinci mají můj obdiv, jak si dokaží poradit s tím co mají. Poslal jsem jim pěkný příspěvek na výrobu takových hraček, ať se ta zatracená záležitost pohne ke zdárnému konci.
HF_Tech

#27 Příspěvek od HF_Tech »

tomasjedno píše:No a kdes tam teda našel, že by T-34 měl mít podvozek Christie s odpružením torzními tyčemi? Já jsem si stáhl anglický originál vyd. 1994 (z něj byl zřejmě ten český překlad z r. 1997) a našel jsem u toho jen ty vinuté pružiny.

To je jako ten Peroutkův članek někde vpravo dole :roll:
BOBOBO

#28 Příspěvek od BOBOBO »

Zrovna jsem viděl sestřelení dronu tankovým kanonem . 8O 8O
fredis

#29 Příspěvek od fredis »

:lol: :lol: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
ZVUK2000

#30 Příspěvek od ZVUK2000 »

BOBOBO píše:Zrovna jsem viděl sestřelení dronu tankovým kanonem . 8O 8O

U tebe na doma?