Operační zesilovač 5MHz
Moderátor: Moderátoři
Všeobecně jsem na něj ve fórech několikrát narazil, evidentně profík a určitě dobře radil, dokonce i mě. Já jsem jen nahodilý bastlíř s netechnickým vzděláním, který občas dostane nějaký nápad a chce si ho vyzkoušet. Proto se hlásím do bastlírny, snad to nevadí.
Ke schématu.
Těch 100pF tam mám, udělal jsem chybu při překreslování.
3,3uF odstraním, ale bez něj to chodilo výrazně hůř. Původně jsem tam měl 100nF, ale 3,3uf kond byl ze všech kondů v daném okamžiku nejmenší, tak jsem ho tam dal. Já vím, při kmitočtu 5MHz zbytečně moc.
Ozvu se zítra.
FandaNew píše:Ad Danhard - zdá se, že je to něco jako" Perun aby do Tebe uhodil"
Všeobecně jsem na něj ve fórech několikrát narazil, evidentně profík a určitě dobře radil, dokonce i mě. Já jsem jen nahodilý bastlíř s netechnickým vzděláním, který občas dostane nějaký nápad a chce si ho vyzkoušet. Proto se hlásím do bastlírny, snad to nevadí.
S Danhardem to nemyslím špatně. Má jenom víc zkušeností.
Já jen když na to kouknu, tak se mi nezdá hodnota 22k v bázi oscilátoru - oscilátor nepotřebuje moc velký Ic, tím zbytečně roste zkreslení.
A pak se mi nezdá 8k u BF245 - na výkonový stupeň je proud moc malý. Pro dostatečný rozkmit by na něm měl být úbytek cca 1/2 napájecího napětí - jinak to bude zkreslovat.
Zapoj dva do série, vnuť jim výstupní napětí okolo 2.65V a překleneš kondíkem, tak je to super sinusovka.
Hornímu dej zvrchu 1k a sponímu 1k zespodu a potom dělič 330R a dolů 1k8 a na celej dej kondík 100n, tím ho rozkmitáš.
Sice je to prasečinka, ale funguje to dobře.
Prostě krásná funkční reprodukovatelná konstrukce.
Já mám holt ten pech, že elektroniku dělám nějakých 47 let, z toho cca 37 profesionálně.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Stručně: dosáhl jsem při 5MHz výstupní napětí 3,3Vrms (9Vpk-pk) při zátěži 50 ohmů.
Tentokrát jsem bastlil na nepájivém poli, tak ten signál by mohl být asi lepší a to zapojení by se dalo určitě také vymazlit, možná by dalo i vyšší napětí, už jsem ale víc dnes nestíhal, i tak jsem dosáhl svého.
Na fotce osciloskopu je žlutá stopa měřená na emitoru prvního BCP54, modrá na výstupu celého bastlíku.
Děkuji všem, kdo radili a připomínky vítám