Vydrží UPS delší chod při větším akumulátoru?
Moderátor: Moderátoři
Vydrží UPS delší chod při větším akumulátoru?
kamarád mě požádal o radu. Řekl jsem, že se tady poptám.
Chce použít pro kamery na hlídání skladu nějakou UPS (překvapivě pokud možno levnou). Příkon kamer třeba 70W nebo méně.
Levná UPS COMPACT EA-650VA Msin má aku 7Ah a pasivní chlazení. Údajně vydrží běžet 15minut při zátěži 100W. Což je, podle mě, právě doba, za kterou se vybije Aku 7Ah a za kterou ještě neshoří elektronika. Max. výkon UPS je 360 W / 650 VA bez udání doby.
Dotaz tedy zní? Kdyby tam dal třeba 4x větší Aku, vydrží UPS běžet 4x déle?
Nebo jak asi velký(spíše malý) by mohl být max.odběr, aby UPS se silnějším Aku jela třeba hodinu či déle? Je to vůbec možné? Něco jsem tu četl, že některé se prostě vypnou po uplynutí dané doby.
https://www.varnet.cz/zbozi/1909-060-ups-compact-ea-650va-msin
Je v přiloženém obrázku UPS, která dovolí s menším výkonem jet delší dobu než uvádějí v tabulce při 100W?
Tady Vám to asi nikdo moc neupřesní respektive i kdyby s tou konkrétní UPS měl někdo zkušenost nemusí to být obecně platné, ale mohl mít třeba jen štěstí na konkrétní kus, který zvládl nějak významně delší provoz s větší baterií, ale to nemusí platit pro všechny kusy téhož typu.
Obecně u malých UPS, u kterých se počítá s krátkou dobou provozu na baterii může být problém s poddimenzováním. Pokud nebude provoz na baterii časově omezen ve firmware UPSky a umožní při aku s vyšší kapacitou delší chod na baterii pak může být zas riziko poruchy jak je zmíněno ve starší diskusi na obdobné téma na Elektrika.cz.
Podobné malé záložní zdroje má i APC třeba viz tento odkaz. APC má české zastoupení kde doporučuji tuto problematiku konzultovat přes jejich technickou podporu.
- ace_ventura
Jako alternativu používá kamarád pro kamery ve vzdáleném objektu DC/AC měnič s funkcí UPS. Tam je omezen jen kapacitou aku.
Přepnutí na napájení z baterie se děje automaticky do 4 ms. Po obnovení napájení se záložní zdroj přepne zpět na síť a zároveň začne nabíjet připojenou baterii.
Jmenovitý výkon: 300 W / 500 VA
Typ baterie: 12V DC (není součástí dodávky - olověná baterie s kyselým elektrolytem tekutým, Gel, nebo AGM)
Doporučená kapacita baterie: cca 26 až 200Ah
Maximální napětí baterie: 15 V DC
Rozsah vstupního napětí: 180 - 275 V AC
Vstupní frekvence: 45 - 60 Hz
Rozsah výstupního napětí: 230 V AC +/- 8%
Výstupní frekvence: 50/60 Hz +/- 0,5 Hz
Tvar výstupního napětí: čisté sinusové
Účinnost výstupu: > = 85% (DC na AC)
Nabíjecí proud baterie: max. 10 A, uzpůsobeno k trvalému udržování baterie v nabitém stavu
Ochrana: proti přetížení, zkratu, příliš vysoké nebo příliš nízké napětí
Příklady doby zálohy pro spotřebu 100W:
s baterií 65 Ah cca 3,5 hodiny
s baterií 120 Ah cca 6,5 hodiny
s baterií 150 Ah cca 8 hodin
https://www.tme.eu/cz/details/drc-100a/ ... mean-well/
- Hape
- Kontaktovat uživatele: