ransom píše:Mně se zdá, že tuzemské tahové potenciometry vydržely víc jak TP28x. I když, pravda, ty tahové mi zase rukama procházejí málokdy. ....... na potenciometry beru raději trichlor
Dlouhodobě se mi zdá, že malá kapka konzervantu pomůže na několik let proti oxidaci.......Ve zmíněném Kontaktu 60 je většina obsahu prchavá, po odpaření zůstane jen stopové množství jemného oleje. Je to vidět spíš na papíru než přímo na součásti.
ja sa stretávam s tými potencákmi lebo servisujem B115tky a jej sestry. Tak ich mám už hromady za sebou...
Ten kontaktol sice je z velkej miery prchavý, ale tie potencáky bohužial z vonka sa priamo nedajú dosiahnuť, a ludská logika diktuje, keď to nič nerobí, málo si tam toho dal. Zato nenávidím kontaktné spreje, lebo to len zasere všetko, dosky potencáky plasty, a ludia sú schopný vyfúkať celí kanister kontaktolu na 6 ťahovích potenciometrov v B115 (a to sa nedá nijak umyť len v IPA lázni.
ransom píše:Co se týče fyziologie. Nepsal jsem to jako poučku. Nevím, proč bych Tě měl poučovat
O to mi ani nešlo, chcel som len zdôrazniť že tento poučkový výrok som už videl mnoho krát a som si vedomí prečo existuje, ale do velkej miery to zle pochopené a mnoho krát horšie aplikované na reálnych výrobkoch. Predsa je tu nejaký dôvod prečo dnes fyziologická regulácia hlasitosti už neexistuje, ani v integrovaných obvodoch určených na reguláciu hlasitosti.
ransom píše:Hned na začátek zdůrazním, že jsem s tebou naprosto zajedno v tom, že chci slyšet nahrávku tak, jak byla míněná.....
Ano, jakmile fyziologická korekce sebeméně vyleze nad optimální křivku, stane se reprodukce protivnou až nesnesitelnou. Přesto nevidím jako kdovíjaký problém, přiblížit se té křivce zespoda....Ani odbočkový potenciometr není nic vyloženě nesehnatelného. Jediné co je potřeba, tak srovnat úroveň signálu, aby korekce nenasazovala když nemá.
Jednu veci asi som o sebe ešte nikde nenapísal. Všetky projekty ktoré robím a nakupujem na ne súčiastky, tak jedine výhradne vyberám súčiastky ktoré sú v čase výberu ešte aktívne vyrábané. Akonáhle je to skladová zásoba je to neperspektívny diel.
Pokial dobre viem dnes už nikdo nevyrába potenciometre s odbočkami a teda to z toho robí unobtánium. Zrovnanie vstupných úrovní je jednoduchšie povedať ako vykonať. Vyžaduje si to kalibráciu zvukových zdrojov meraním dBV, aby každá nahrávka mala normalizovanú hlasitosť (a to už teraz vieme že plaťna nieje identická s platňou čo sa týka priemernej hlasitosti nielen streamovacie platformy ako Spotify Deezer....)
Fyziologická korekcia je pekná myšlienka, ale snaží sa to kompenzovať dosť zložito za niečo, čo má jednoduché riešenie. Proste tú hudbu počúvaj v lineárnej oblasti sluchu. Teda od 60dBA. Táto hlasitosť nieje tichá, ale ani moc hlasná.
ransom píše:Hlavní aparátek mám v obytné ložnici, kde poslouchám nahlas i na usnutí. Tam mám regulaci bez fyziologie. Na hlasito to hraje přesně. Na usínání mě basy spíš serou a útlum bez korekce mi dokonale vyhovuje. V tom jsme taky zajedno.
Na predspánkový posluch som zvykol používať AZS220. Nočný youtube atd, so zmačknutým tlačítkom útlmu bass.
ransom píše:Ale tichý poslech není jen o usínání. V práci poslouchám na dílně celý den. Přes pracovní dobu pianko, a při tom naopak fyziologii kvituju naprosto spokojeně. Ohulím si to až odpoledne a večer, kdy jsem tam sám. Mám odzoušeno, že bez fyziologie okraje pásma fatálně chybí. Což přesně odpovídá tomu, že je ucho pod jistou úrovní prostě přestane slyšet. Jediné co je potřeba navíc, tak u některých, zejména novějších nahrávek s vyšší střední úrovní, ubrat na signálu. No problem, jedu beztak z Foobaru. Přesně stejnou situaci mám i doma v pracovně - tichý podkres při kutění, jednoznačně s fyziologií. Na vyžádání jsem pomáhal stejným způsobem řešit reprodukci více kolegům a známým - nejde přitom o nějaké nezkušené pubertální mouly s falešnými představami o "spoustě bassů".
Tiež musíme brať do úvahy miestnosť teda priestor v ktorom počúvame. V práci to bude úple o inom ako doma v obyvačke/spálni.
Ja som to v dielni porobil trocha technickejšie. Vo fabrike odvedla vyhadzovali repro ktoré viseli na stenách ako ústredný rozhlas. Po miernej úprave tých bedničiek (plechových...) som nastavil naj pohodlnejšiu hlasitosť ktorou aj seba aj ostatných počujem, odmeral som dB SPL a prevodom som zistil kde sa zhruba nachádzam na krivke citlivosti sluchu. Jednoduchým dopočítaním zdvihu som nastavil ekvalizér na zdroji zvuku. Dokonalá fyziologia pre dokonalú hlasitosť.
ransom píše:Neber to, prosím, jako nějaký spor. Beru to jen jako dva užitečné pohledy na věc. Každý se může hodit v jiné situaci a někomu jinému.
Žiadny spor ani rozpor. Drocha odporu treba aby sa človek zamyslel, ale to je v norme. Ja som jasne udal moje stanovisko na vec
ransom píše:Budha:
Přeci by výrobce do popisu nenapsal, že to je vojeb. To dá rozum.
Jooo to tesla v tom bola špička