Snímání otáček oběhového čerpadla

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
martinkopp

Snímání otáček oběhového čerpadla

#1 Příspěvek od martinkopp »

Mám v plynovém kotli oběhové čerpadlo WILO RS20/70r které když odchází tak mu postupně klesají otáčky, což je nepříjemné a nedá se to nijak odhalit dokud se úplně nezastaví. https://aukro.cz/obehove-cerpadlo-wilo- ... 7052647074

Dá se vyrobit snímač skutečných otáček motoru? Cokoliv montovat na rotor je nereálné, je v horké vodě a není tam místo.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Některý čerpadla mají průtokový snímač, možná se dá sehnat i bokem (něco podobnýho, jako je diferenciální tlakový spínač u turba v kotli)
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Můžeš použít elektronické čerpadlo, co má synchronní motor napájený ze střídače. Je o dost dražší a má o dost menší spotřebu elektřiny. A má impulsní výstup, kde frekvence odpovídá skutečným otáčkám motoru. Pomocí PWM si můžeš plynule řídit jeho otáčky. Za jak dlouho ti to čerpadlo cca odchází? Já zatím měnil čerpadlo v kotli jednou, po více, než 25ti letech...
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
feliz_navidad

#4 Příspěvek od feliz_navidad »

A proč čerpadlo odchází? Postupně se přidírá až se zadře? Je na vstupu filtr?
MiraSt

#5 Příspěvek od MiraSt »

Je v něm kond. Zkus ho vyměnit.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
martinkopp

#6 Příspěvek od martinkopp »

Čerpadlo vydrželo cca 12let, ale už minimálně 2-3roky jelo přidřené se sníženými otáčkami. Myslel jsem si že výměník v boileru není schopen přenést plný výkon 24kW kotle, ale po výměně je to OK.

Dávat tam můžu jen čerpadlo které uvede výrobce kotle - je to jeho součást a není tam moc místa na typ s jinými rozměry. Navíc ho mám nově vyměněné.

Čerpadlo odchází proto, že se přidře ložisko, je to na něm dobře vidět.

filtr tam je a nebyl nijak příliš zanesený.

Kond je OK.

Průtokový snímač by nejspíš nic neřešil, protože průtok se bude dost měnit podle toho jak se budou postupně otvírat nebo zavírat jednotlivé radiátory.

Měl jsem na mysli jestli by nešlo postavit hlídání otáček na základě snímání mag. polí, back EMF, nebo podobných věcí.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

byl jsem pozván k opravě ohřívání bazénu a tam byl docela zajímavý prvek . Byla to clonka na čepu umístěná v trubce, která měla na druhém konci magnet a mimo trubku jazýčkový kontakt. Když voda proudila vyhnula plochou clonku a ten magnet sepnul jazáčkový kontakt.
Ivan_01

#8 Příspěvek od Ivan_01 »

áno, je to súčasť bezpečnostného systému ohrevu bazéna alebo jacuzzi, aby pri poruche čerpadla neuvarilo vodu v bojleri, prípadne pri náhodnom naskočení čerpadla neoparilo kúpajúcich sa. Taká klapka ale stojí okolo 200 eur a tepelnú odolnosť má uvedenú max 60°°, čo je pre účely kúrenia málo. Ale na podobnom princípe by možno šlo použiť niečo takéto https://hotowell.en.made-in-china.com/product/bvLxzkSdhJaD/China-Good-Price-1-Inch-Water-Flow-Sensor-Switch-for-HVAC-System.html
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Neřeš to a příště ho prostě preventivně vyměň po 10ti letech. Nemusí to být přesně ten typ, jen stejná modelová řada, všechno může zůstat, stačí vyměnit plechovku s rotorem uvnitř. A zkontroluj ten kondenzátor, jak je psáno výše. Čerpadla se většinou vylítají tak, že začne rotor škrtat o stator, zadřít se to může, ale není to úplně běžné.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
vasekpetr1

#10 Příspěvek od vasekpetr1 »

Co měření proudu? Při tom postupném přidírání bude proud stoupat, což by se dalo vyhodnotit a signalizovat... :wink:
Ale samozřejmě ten kond (jak píše Zaky) je první na ráně :wink: .
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Může na štít čerpadla nabastlit mikrofonní kapsli a snímat zvuk rotoru. Mám sice zkoušečku na odhalení směru otáčení rotoru, ale ta je podle mě necitlivá na zaseklý rotor ( jak magnet na klíčence, tak krabička se dvěma cívkama vedle sebe a elektroniky, co vyhodnocuje fázový posun indukovaného napětí mezi nima)
yakl

#12 Příspěvek od yakl »

Ja kontrolujem funkciu čerpadla fonendoskopom. Je v elektrickom kotli, ani ho neotvorím, len popri vstupnom potrubí zastrčím mušľu a počúvam.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Stejně již nemůžeš koupit čerpadlo bez elektroniky .
MiraSt

#14 Příspěvek od MiraSt »

>>yakl<< Tak na to a jiné definice zvuků mi stačí šroubovák nebo jiný předmět přiměřené délky přiložený na bolavé místo a druhým koncem do ušního boltce. Funguje to velice dobře.:-)
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
martinkopp

#15 Příspěvek od martinkopp »

Já potrebuju měřit počet otáček. Prosté měření proudu motoru nejspíš bude k ničemu, protože se bude lišit podle toho jak se termostatické baterie přivírají, jak se přepíná boiler apod.
Řešit točí/netočí nepotřebuju, v okamžiku kdy se čerpadlo přestane točit kotel vypne teplotní pojistka a tak to jednoduše zjistím.

Čerpadlo se přidíralo na hřídelí a otáčky postupně klesaly, zřejmě několik let, je to na ní pěkně vidět. Ke konci například nebyl kotel schopen vyhřát boiler když jel na plný výkon, musel jsem ho nahřívat pouze sníženým výkonem. Neustále rachotil a vypínal termostat maximální teploty. Myslel jsem si že jen výměník v boileru není schopen přenést plný výkon kotle, ale teď po výměně to funguje krásné.

Opravář neměnil celé čerpadlo, vyměnil jen tu elektrickou část s rotorem které někde našel starší ale prý v dobré kondici, příruba kde je napojena voda tam zůstala. Pokud bych chtěl vyměnit celé čerpadlo, musel by se kvůli přístupu demontovat celý kotel - je dost blbě umístěny a není tam přístup. Do toho se mi 2x nechce.

S tím mikrofonem jde rozeznat počet otáček, nebo jen jede/nejede?
Odpovědět

Zpět na „Poradna“