Snímání otáček oběhového čerpadla
Moderátor: Moderátoři
- martinkopp
Snímání otáček oběhového čerpadla
Dá se vyrobit snímač skutečných otáček motoru? Cokoliv montovat na rotor je nereálné, je v horké vodě a není tam místo.
- Artaban001
- feliz_navidad
- martinkopp
Dávat tam můžu jen čerpadlo které uvede výrobce kotle - je to jeho součást a není tam moc místa na typ s jinými rozměry. Navíc ho mám nově vyměněné.
Čerpadlo odchází proto, že se přidře ložisko, je to na něm dobře vidět.
filtr tam je a nebyl nijak příliš zanesený.
Kond je OK.
Průtokový snímač by nejspíš nic neřešil, protože průtok se bude dost měnit podle toho jak se budou postupně otvírat nebo zavírat jednotlivé radiátory.
Měl jsem na mysli jestli by nešlo postavit hlídání otáček na základě snímání mag. polí, back EMF, nebo podobných věcí.
- vasekpetr1
- Artaban001
- martinkopp
Řešit točí/netočí nepotřebuju, v okamžiku kdy se čerpadlo přestane točit kotel vypne teplotní pojistka a tak to jednoduše zjistím.
Čerpadlo se přidíralo na hřídelí a otáčky postupně klesaly, zřejmě několik let, je to na ní pěkně vidět. Ke konci například nebyl kotel schopen vyhřát boiler když jel na plný výkon, musel jsem ho nahřívat pouze sníženým výkonem. Neustále rachotil a vypínal termostat maximální teploty. Myslel jsem si že jen výměník v boileru není schopen přenést plný výkon kotle, ale teď po výměně to funguje krásné.
Opravář neměnil celé čerpadlo, vyměnil jen tu elektrickou část s rotorem které někde našel starší ale prý v dobré kondici, příruba kde je napojena voda tam zůstala. Pokud bych chtěl vyměnit celé čerpadlo, musel by se kvůli přístupu demontovat celý kotel - je dost blbě umístěny a není tam přístup. Do toho se mi 2x nechce.
S tím mikrofonem jde rozeznat počet otáček, nebo jen jede/nejede?