Pohon zámků dveří u Octavie I - znalci prosím poraďte

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaZ

#31 Příspěvek od JirkaZ »

Tak všechno je jinak.

Elektronika dveřní jednotky byla a je OK, můj diagnostický omyl byl dán těmito skutečnostmi:

1) s problémem jsem se setkal poprvé.

2) úplně jsem vypustil studium základních schémat (přestože je mám).

3) napájení jednotky je dvojí, přičemž první větev (pin 20 konektoru) napájí dvojité relé motoru stahování okna a stabilizátor +5V pro MCU, druhá (pin 19 konektoru) driver motoru zámku, drivery motorů zpětného zrcátka, vytápění zpětného zrcátka a stabilizátor +5V pro MCU. Kvůli tomu, že jsem se nepodíval do oněch základních schémat (a popisu komfortní elektroniky) jsem jednotku na stole napájel jen do první větve a úplně tupě jsem nevyhodnotil, že driver motoru zámku nemá Ucc... Přitom MCU ho budil a low side spínače fungovaly...

4) VAG-COM nehlásil žádný problém (typická situace, kdy diagnostika je k ničemu).

No a příčina?

Fotka v příloze je místo veškerých slov (jde o výše zmíněný pin 19)....

Jen jsem zvědav, jak budu dolovat ten zbytek z dutinky plastového tělesa konektoru.
Přílohy
20240203_135946_cropped_resized.jpg
20240203_135946_cropped_resized.jpg
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 05 úno 2024, 21:22, celkem upraveno 1 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
hajeklubos

#32 Příspěvek od hajeklubos »

Tak nakonec je to lépe řešitelné. Použil bych vypichovák na principu co jsem psal výše, 3ks planžet. Možná bude třeba rozměry upravit. Nezapomeň ten fialovej bazmek tlačit do strany. Pro příslušný pin se můžeš stavit u mě na Barrandově. Vyfoť to ať vím, který to je. Budu ho muset také odněkud vysápat. Rozměr toho čtverce by se také hodil.
Ještě doplněk: vypadá to, že budeš potřebovat střední planžetu 0.5x2.5 dlouhou cca 12mm.
Luboš
Přílohy
planzeta25.JPG
planzeta25.JPG
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

A víš, kudy tam zateklo? Dutinky jsou v tělese konektoru těsněný a konektor má předpokládám taky nějaký těsnění. U mý C4 vypáčit konektor z jednotky je kvůli těsnění docela problém, rukou to nejde.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#34 Příspěvek od JirkaZ »

luboshajek: díky za nabídku, ale prvně to zkusím řešit sám, dutinky už jsou na cestě (dají se normálně koupit třeba u autokabel.cz - tam dokonce za přijatelnou cenu - doufám, že jsem se trefil a je to ta správná). Ještě jednou si přesně změřím rozměry děr v tělese konektoru a vypichovák si znovu vybrousím sám... Vypichováky prodává i výše zmíněná firma, ale ceny mi přišly nějak neúměrné a člověk si alespoň potrénuje jemnou mechaniku ;-)

Obecně je to v konektoru ta menší dutinka (1,6 mm) - těch je tam většina a je docela s podivem, že napájení všeho dohromady (kromě pohonu okna) jde právě přes tuto menší dutinku. Větší (2,8 mm) jsou tam jen dvě - společná zem a větev napájení motoru pohonu okna.

Jinak ty dutinky a tělesa konektorů originálně pocházejí od AMP, dnes Tyco Connectivity.

Kdyby se nedařilo, ozvu se.

Celeron: no netuším, kudy tam zateklo, ale voda kromě zatečení může i kondenzovat (což se nejspíš stalo tady) a vodní pára je plyn, takže vlivem permeace může i difundovat přes těsnění apod...

Kromě toho stejně ten konektor není těsný úplně. Tomu vozu bude 24 let a obecně je ve velmi dobré kondici. Holt ale nic není navěky...
Naposledy upravil(a) JirkaZ dne 05 úno 2024, 22:39, celkem upraveno 3 x.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

JirkaZ

#35 Příspěvek od JirkaZ »

Ještě by mě vlastně zajímalo, čím tyhle dutinky krimpovat...

Mám kleště PROSKIT CP-371, existují k nim nějaké na daný účel použitelné čelisti?

Oficiálně se asi krimpuje tímhle (+ k tomu nějaké vhodné kleště).

No, asi budu jen ručně mačkat a opatrně a rychle pájet (aby pájka nenatekla příliš daleko do kabelu)... Krimpování jsem vždycky nesnášel (i když chápu jeho výhody), mimo jiné právě pro neskutečnou závislost typu nástroje na typu krimpovaného dílu. To aby měl člověk vybavení snad za statisíce jen na tuhle operaci...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“