Oprava věže Philips MCM 11/22
Moderátor: Moderátoři
Oprava věže Philips MCM 11/22
Věž se zap./vyp. tlačítkem stand by a tento režim je signalizován červenou LED vedle tlačítka. Funkce je však "podivná" . Je-li věž vypnutá ve stavu stand by a odpojím-li a znovu zapojím síť , režim stand by se ukončí a věž se zapne . To se mi tedy moc nezdá , protože každé přerušení sítě věž zapne
a ta zůstane natrvalo zapnutá, dokud ji obsluha, pokud k tomu vůbec někdy přijde a všimne si toho, opět tlačítkem nevypne. U nás tady na Vysočině teď v zimě vypadne síť na chvíli každý druhý den. Je tento způsob funkce normální
nebo to má být jinak ?
Pokud by měl někdo zkušenost s opravou této věže , uvítám každou radu
či názor na její "slabá místa" .
Takže asi bude problém někde v té změti řídících signálů , bohužel z tzv. dokonalého návodu jsem zatím nepochopil, jak se k těm deskám dostanu, abych mohl něco změřit . S rozebíráním nějaké zkušenosti sice mám, ale když pak z toho skáčou pérka a pružinky , končí to obvykle v popelnici . Holt 18 let chodit do školy je na tohle málo
Milan píše:bohužel z tzv. dokonalého návodu jsem zatím nepochopil, jak se k těm deskám dostanu, abych mohl něco změřit . S rozebíráním nějaké zkušenosti sice mám, ale když pak z toho skáčou pérka a pružinky , končí to obvykle v popelnici...
Ten servisní manuál není nějaký dokonale podrobný popis postupů jak jednotlivé části té věže rozdělat a opravovat. Je to spíš jen pomůcka pro zkušené servisní techniky. Jsou tam uvedeny různé měřící body atd. Pokud se na to necítíte, tak řekněte tomu známému, že nevíte v čem přesně je problém a pokud chce odhad opravy tak až to zkusí raději v některém místním servisu elektroniky. Může se v servisu zeptat kolik by stálo pokud by nejprve provedli jen zevrubnou kontrolu s případnou detekcí závad a podle toho udělali odhad ceny opravy, ale zatím by opravu neprováděli. Pokud bude cena této kontroly servisem pro něj přijatelná tak to u nich může nechat zkontrolovat a pokud následně odhadnutá cena opravy pro něj bude také přijatelná tak si to u nich může nechat i opravit a nebo to může prostě dát do SD a pořídit si něco jiného.
Proto to skončilo u důchodce, jehož čas se v penězích už dávno neměří, ale má ho dost, aby si lecos naštudoval ...
postupně dopracuji , ale oprava bude záležet na tom , o co půjde . Např.
výměna třeba toho zvukového procesoru vzhledem ke stavu mého zraku je
pro mě nerealizovatelná .
Ohledně té EEPROM paměti zkuste provést ten test. K tomu není potřeba nic rozebírat a mělo by to jít pomocí těch tlačítek zmíněných v popisu skontrolou na displeji, na kterém by se mělo zobrazit zda test proběhl OK nebo ne a teprve, pokud by test signalizoval vadu tak by bylo potřeba vyměnit tu EEPROM paměť. Výše jsem uvedl i odkaz kde se dá ta paměť koupit. Není potřeba nic programovat tj. stačí tam dát novou prázdnou EEPROM a volbou testu EEPROM FORMAT si pak věž do té paměti sama nastaví default parametry.
který okamžitě po spuštění hlásí ERROR . Test paměti nastavení proběhl také ok, PASS se ale rozsvítí na displeji prakticky se spuštěním testu . Asi je
to nějaké ošizené, když si představím, že procesor krom jiného musí vyndat někam uložená data, něco tam zapsat, přečíst a vrátit data zpět , obsloužit tlačítka, displej atd . No nezbývá než tomu testu věřit
části testu paměti nechal zapsat tovární nastavení . A ejhle - mrtvý přehravač CD ožil a normálně hraje. Test nefunkčního vstupu AUX také proběhl ok, ale vstup stejně jako tuner je mrtvý.
Takže displej, LED, tlačítka, ladění FM i MW na displeji , TAPE a CD fungují, tuner a ext. vstup ne.
Než to začnu rozebírat, vyslechl jsem ještě majitele. Tuner byl napojen na venkovní anténu a "chcípl" nejdříve , někdy v létě. Na ext. vstup byl připojen výstup z nějaké televize a občas na něm byly přehrávány nějaké
záznamy koncertů , "chcípl" někdy koncem léta. Poslední přestal fungovat přehravač CD , někdy na podzim, ale to se již majitel pokoušel nahodile tlačítky i dálkovým ovládáním přimět tuner a cd k funkci , mohl také něco přeprogramovat.
Vzhledem k tomu, že to, co nefunguje , tj. tuner a ext. vstup , bylo nějakým způsobem na druhém konci spojeno s anténou nebo s televizí, nevyloučil bych poškození indukovaným přepětím , ochrany na vstupech jsou bídné jako obvykle. Takže tímhle směrem se chci podívat s měřáky,
bohužel netuším, jak něco změřit v tuneru, ani jej v sestavě nevidím, je někde schovaný a když jej vydoluji ven, zase nedokážu poslat data do něj.
No uvidíme