Vysoké VN napětí na CRT monitoru

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jova1
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jova1 »

xsc píše:Spousta starších monitorů uměla kompozitní synchronizaci...

Chtěl jsem na zkoušku zkusit, s pár staršími VGA monitory, tenhle převodník: https://frescho.hu/cga-vga-illeszto/ ale na té mašině není výstup I intenzity. Tak nevím co s tím.
xsc

#17 Příspěvek od xsc »

Výstup intenzity nepotřebuješ, ta se jen přičítá k RGB u zařízení, které umějí jen pár barev + zvýšení jejich jasu. Změř si osciloskopem výstupní úroveň RGB. Pokud je 0-1V, tak spoj RGB napřímo, bez těch 470 ohm odporů. Pokud je 0-5V, tak tam ty odpory nech a intenzity dej na zem.
Ale pořád bych spíš zkusil starý CRT monitor, do kterého pošleš kompozitní sync do H nebo do H i V. Ideální na tohle byly monitory s BNC vstupy R,G,B, H, V, ty to dost často uměly.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jova1 »

Díky za radu, změřím to napětí a zkusím ten převodník. CRT monitory, natož s RGB vstupy se u mě už bohužel nevyskytují. :(
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Aj niektore LCD monitory podporuju composite sync. Treba vyskusat.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jova1 »

Tak dneska to mělo pokračování a v podstatě i uzavření.
Ráno mi majitel volal, že má na skoro stejné mašině nové LCD a že mu po přendání na tu bez monitoru nefunguje. Mašina stejná, ale na výstupu to mělo evidentně jinou grafickou kartu, tak se otevřela další mašina a v ní stejná karta, jako v té mašině bez monitoru a pochybný monitor s nějakou dodělanou redukcí, mezi grafikou a 9ti piným konektorem monitoru. Když jsem zjišťoval, odkud monitor je, zjistil jsem, že se jedná o vykuchaný stolní monochromatický CRT monitor. Protože měl 2 další podobné monitory pod stolem v kanceláři, vzal jsem jeden a zapojil ho místo toho vykuchaného. Monitor naskočil a po lehkém poladění trimrů vzadu, se objevil i funkční obraz. Vzal jsem ho tedy i s tou redukcí na tu mašinu bez monitoru, zapojil a obraz vypadal jak rozsypaný čaj, doladit se to nedalo. Ta redukce byla v postatě jen propoj 4 vodičů z 16ti co jsou na kartě stroje na 9ti pinový konektor toho monitoru. Osazené piny monitoru byly 1, 7, 8, 9. Obraz naskočil, když jsem ten vývod z pinu č.1 přepojil na pin č.2. Proč se to děje, když jsou obě grafické karty stejné, netuším, hlavně že tam ten obraz je a stroj bude funkční. Udělal jsem mu novou redukci s tím propojem na pin č.2, tu původní zase přeletoval na č.1 a vrátil jí zpět. Všechny mašiny fungují, jak mají, v zásobě je ještě jeden monitor, tak jsem to zabalil a šel domů.
Ještě jednou všem děkuji za udělené rady.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“