ransom píše:Zato jsem se blahem skoro pochcal když jsem o pár let později sledoval přímej přenos ze startu Sojuzu 28
jediný co si vybavuji je remkovo "éééé" . . .
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sojuz_28
Moderátor: Moderátoři
ransom píše:Zato jsem se blahem skoro pochcal když jsem o pár let později sledoval přímej přenos ze startu Sojuzu 28
Zkus si žít několik let prakticky nepřetržitě v cizím jazykovým prostředí, studovat jednu z nejvyšších technickejch odborností daný doby v cizím jazyce, domů jezdit na návštěvu 2x do roka na tejden, telefonovat domů jednou za tejden 5 minut, písemnej styk jak přes poštovní holuby - tejden cesta dopisu tam, tejden zpátky. Pak si sedni na špičku rachejtle, která principiálně pamatuje Ádu Čalouníka, sice je vyrobená o 40 let pozdějc, ale věčně ožralýma mužikama, který když jim nejde zašroubovat šroub do závitu, protože je větší, tak ho tam "zašroubujou" kladivem, nechej se tou raketou vystřelit na LEO, spojit se tam s orbitální stanicí, která vypadá jako trochu přerostlá krabička sardinek a kterou ses musel během posledních 12 měsíců uvnitř naučit doslova nazpaměť i poslepu, abys náhodou nešáhnul někam kam v danou chvíli nemáš - a pak si zkus bez přípravy v mateřským jazyce okomentovat při prvním živým přímým přenosu v TV činnost něčeho, co sice vzniklo ve tvý zemi, ale kvůli jazykový kompatibilitě při výcviku jsi k tomu viděl veškerou dokundamentaci jen v tom cizím, "služebním" jazyce. A ještě když kolem budou 3 další kolegové, který se ti budou v domnění žes to trémou zapomněl napovídat - ale právě zase v tom společným "služebním" jazyce, ne česky. Nebudeš schopnej říct ani "děte do prdele!", jak budeš zmatenej. Každej si z toho dělá prdel, ale Remka je za to nutný obdivovat, že v ten moment ze sebe dostal aspoň pár slov česky. Neobdivuju komunistu, ale jeho nervy pilota jak špagáty, že si zachoval i v takový chvíli dost chladnou hlavu i odbornej přehled a dostal ze sebe aspoň něco.ok1hga píše:ransom píše:Zato jsem se blahem skoro pochcal když jsem o pár let později sledoval přímej přenos ze startu Sojuzu 28
jediný co si vybavuji je remkovo "éééé" . . .
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sojuz_28
Budeš se divit, nemám. Ale ty dva jazyky dokážu naprosto v klidu plynně vystřídat ještě se slovenštinou a to i písmem. Nebo v průběhu dialogu plynule odpovídat na několik stran každý jiným jazykem. A nemám na to žádnej papír, naučil mě to život...DukeNuke píše:Čili něco jako babišEKKAR píše:Zkuste si to sami, já sám mluvím rusky prakticky jako česky a kdybych se dostal do podobný situace, asi bych taky vyhořel jako papírovej čert.Taky máš doma Monike?