Jaký linux?
Moderátor: Moderátoři
- josef_novak
GUI jako takové je subjektivní a každému vyhovuje něco jiného a co si kdo vybere, tak je jeho věc. Jestli tazatel čeká, že mu někdo poradí to nejlepší, tak je mimo, protože někdo mám rád minimalismus a někomu nevadí rozsáhlé KDE. Minimálně bych si několik GUI sám osahal a případně vybral. Když si stáhnu např. Debian netinstall, tak při instalaci mám na výběr snad ze 7-8 GUI a zbytek lze stáhnout zvlášť. Jen jako nástřel se dá vše toto otestovat ve virtuálním stroji, což je nejsnadnější (VirtualBox, VMware).
Řešení je asi jediné - vypnout dedikovanou kartu a používat zabudovaný intel, pokud výkonově dostačuje - to asi i bude.
Druhá možnost je spíš ta popelnice a koupě něčeho bez nvidia karty. Já vím, do toho se nikomu nechce, ale ta GK nvidia brutálně snižuje hodnotu celého zařízení. Pokaždé, když jsem měl tu čest s PC s grafickou kartou od nvidie, tak jsem měl jistotu, že budou problémy (a taky byly).
bezproblémový provoz Linuxu == NEpoužívat GK nvidia.
- josef_novak
Pro Quadro 1000M/2000M jsou ovladače 390.157 z listopadu 2022, takže i kdyby tam dal Ubuntu 18.04, které má díky ESM 10 letou podporu a nainstaloval starší nVidia ovladače, tak to musí jet.
Edit:
Dokonce Quadro M1000M/M2000M podporují i ovladače 470.223.02 z října 2023, takže je otázka, kterou tam má.
p32 píše:Je vidět, že jsi autorův příspěvek ale vůbec nepochopil. Snad právě proto se na to táže, ne?mhepp píše:Navíc je to pořád 12 let starý střep (pardon, ale je to tak),
Hele, je pěkné vytrhnout jednu větu z kontextu. Pokud sis pečlivě přečetl můj příspěvek, tak se snažím nabídnout schůdné řešení. Zhodnocení stáří použitého HW je relevantní součást a myslím si, že ani tazatel není zvědavý na nějaké to mazání medu kolem huby, jak je všechno kytičkově skvělé.
- josef_novak
josef_novak píše:NEpoužívat GK nvidia je dobrá rada.
Pro Quadro 1000M/2000M jsou ovladače 390.157 z listopadu 2022, takže i kdyby tam dal Ubuntu 18.04, které má díky ESM 10 letou podporu a nainstaloval starší nVidia ovladače, tak to musí jet.
Edit:
Dokonce Quadro M1000M/M2000M podporují i ovladače 470.223.02 z října 2023, takže je otázka, kterou tam má.
To je sice možné, ale... Každá aktuální distribuce v současnosti používá pro grafické rozhraní Wayland. Veškeré implementace tohoto jsou na nvidia kartách polofunkční. Xorg jsou už prostě po smrti.
Takže řešením je pouze starší distro. Případně Kubuntu 22.04 pojede nad X serverem snad ještě.
A navíc, to vše nic nemění na faktu, že nvidia ovladače jsou polofunkční zgarb a problémy s nimi bude řešit při každé aktualizaci.
- josef_novak
josef_novak píše:@mhepp: Např. Debian se ptá, jaký displej manažér se má používat, tak si zvolí GDM.
Josefe, Ty tomu taky dobře rozumíš. GDM = GNOME Display Manager = správce přihlášení. Tento správce přihlášení pak používá Xorg nebo Wayland pro vlastní zobrazení. Takže výběrem správce přihlášení problém s waylandem a nvidia kartou nevyřeší.
Mimochodem, vypadá to, že pro správnou funkci nvidia karty s waylandem je potřeba ovladač ve verzi alespoň 510. Starší verze lze použít pouze s Xorg.
- josef_novak
josef_novak píše:Xorg používá XDM a KDE s Waylandem umí běžet i pod GDM, akorát nejspíš nevyužije všechny fičury.
Prosímtě, co to sakra meleš!
XDM, GDM, SDDM - to jsou GRAFICKÉ aplikace, které se starají o přihlášení uživatelů do grafického prostředí. Tyto aplikace běží nad grafickým serverem, který je například Xorg nebo nějaká implementace Wayland protokolu. Jediný účel této aplikace je ověřit uživatele při přihlašovaní a následně spustit grafické sezení dle volby toho uživatele.
Každé toto sezení se sestává ze správce oken (každé grafické prostředí používá vlastní, KDE třeba KWin, pak to máme třeba I3 nebo Sway) a případně dalších aplikací tvořících desktop (třeba Plasma v KDE). správce oken se stará o okna jednotlivých aplikací. K tomu potřebuje mít jak a kde je vykreslit. Pro vykreslení oken se používá grafický server. Starší řešení je pomocí Xorg. Nové řešení je p[omocí protokolu Wayland.
Takže třeba reálná situace ze života. Mám Debian s desktopovým prostředím KDE. Správce přihlášení je SDDM (KDE varianta na GDM). Po startu počítače vidím přihlašovací okno SDDM. Když si vypíšu běžící procesy, tak vidím, že SDDM ke svému běhu používá Xorg.
Po přihlášení se pustí KDE desktopové prostředí. to znamená v praxi plasma-desktop a kwin. Zde v běžících procesech vidím plasma-wayland a kwin-wayland. Takže aktuální sezení pro svůj běh nepoužívá Xorg, ale wayland.
Při přihlášení si ve volbách v SDDM mohu zvolit i jiná desktopová prostředí (která mám nainstalovaná), takže například i KDE nad Xorg serverem. Zde se po přihlášení pustí nový Xorg server a kwin-x11 (varianta pro Xorg). Desktopové prostředí opět běží na pohled stejné.
Podobné to bude, když vyměním SDDM za GDM.
Žádné fíčury mi nechybí ani v jednom případě, desktop se chová stejně.
Problémem jsou zde ovladače pro GK nvidia. Pro bezproblemový běh nad Waylandem je potřeba verzi nejméně 510. Starší verze nebudou fungovat s Waylandem správně. Potud není problém, stačí přepnout na Xorg. Problém je ale v tom, že v desktopových prostředích není podpora Xorg udržovaná a s každou dalsí verzí mohou fungovat hůře a hůře.
Takže pro tazatele je nejlepší řešení vzít starší (K)Ubuntu, které ještě používá desktopové prostředí defaultně nad Xorg, pokud chce používat nvidia kartu.