Jaký linux?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Puda
Kontaktovat uživatele:

Jaký linux?

#1 Příspěvek od Puda »

Čau pánové, potřebuji od Vás poradit nějakou distribuci linuxu vhodnou pro ntb lenovo w520. Požadavky mám pouze přístup k lan, wifi a sim. Bylo by vhodné, aby byl v češtině (kvůli jiným členům rodiny). Už jsem skončil s ubuntu, mint, suse, pclinuxos. Buď nešlapal všechen hw, nebo byl systém za dva měsíce zabržděný. Pracovně mám oblíbené štěňátko(puppy), ale neumí wifi , sim a je v en. Mám jedno ssd navíc, takže mě to nikam nehoní. Noťas není brzda(i7,16GB). Teď jedu na W7, ale údržba (s antivirem) už začíná být neúnosná, takže na internet bychom lezli už jen pod linuxem. Více systémů na jednom disku mi nedělá problém. Win 10 odmítám. ĎÝKY
JirkaZ

#2 Příspěvek od JirkaZ »

Zkus si ze všeho nejdřív přečíst tohle (pozorně a třeba několikrát za sebou až do okamžiku, kdy všechno pochopíš).

Pokud s těmi zásadami souhlasíš, klidně se věnuj Linuxu a můžeš sem tam očekávat nějakou radu.

Pokud ne, spočiň raději v teplé zapáchající náruči Velkého Bráchy Mrtwošrota.

Jen malá poznámka na okraj: fakt nechápu, co jsi s Linuxem vyváděl, že se časem zpomalil. On to totiž prakticky neumí...

--
JirkaZ, letitý spokojený uživatel Linuxu
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
pocitujlasku

#3 Příspěvek od pocitujlasku »

co sa tyka najvacsej podpory a cestiny tak asi to ubuntu. ja ho pouzivam dost casto a zatial mi tam bezalo vsetko, a ani po rokoch som nemal pocit, ze je spomaleny.
Na ubuntu ti nesiel hw, alebo sa spomaloval? ja ho prevadzkujem na 7+ rocnom hw a slape.
Najvacsi problem bude u inych distro ta cestina, ja mam vsetky systemy (windows, linux, dokonca aj mobil) v anglictine, lebo mam dost casto problem pochopit, co vlastne ta prelozena hlaska znamena.
a z osobnych skusenosti ti mozem povedal, ze pre klud a pohodu v rodine si tam daj w10.
No vidis, a tak si sa bal
JirkaZ

#4 Příspěvek od JirkaZ »

Ještě jedna malá glosa: ten Lenovo W520 je ve spojení s Linuxem asi hodně problémová záležitost, stačí trochu pohledat informace...

Zřejmě měl PRCák s Mrtwošrotem tehdy nějaký mejdlo a tam se dohodli ;-)

Dokud to ještě bylo IBM, vše obvykle šlapalo jak z praku. Trochu se to přeneslo i k PRCákovi, ale musí jít o řadu ThinkPad Txxx (tedy tu nejvyšší).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Puda
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Puda »

JirkaZ, děkuji za radu, 9600* jsem si to přečetl a pochopil jsem, že ptát se na něco na svém oblíbeném webu(tady), kde občas i někoho znám je stejně jedno, jelikož odpovědi s despektem jsou stejné všude. Omlouvám se tedy Vám, pane JirkoZ, že jsem pošpinil mým hloupým dotazem pixely Vašeho drahocenného monitoru. Vždy jsem si myslel, že když někdo opravdu něco ví (nebo má vyzkoušené) nemá problém to sdělit. Jo widle fakt už nechci. Nevím co na tom např. můj syn(15) dělá, ale v ubuntu mi to tak zasvinil, že prohlížeč startoval 30 vteřin. A v dílně máme pc jen tento. Navíc i neuvážlivé odmačkávání chyb (v angličtině) dokáže i shodit prohlížeč. Takže jde mi o sw, který budu mít pod kontrolou. V ubuntu sice funguje většina hw, ale neoslnil mě svojí blbovzdorností. V ostatních občas nefunguje wifi a většinou datová sim.
Svojí odolností mi vyhovuje pclinuxos, i když jsem nenašel novější vydání ani v angličtině a na těch starších mi neběží ani ta wifi. No právě celý život používám ibm thinkpad. A vážně to vypadá na tomto stroji problematicky. Až do W500 mi běhal linux zcela perfektně (to jsem na to ale ještě nikoho nepouštěl) A řada Wxxx je nejvyšší řada mobilních pracovních stanic. Něco jako bývalo třeba T61p, T43p. Na všech pclinuxos v pohodě. Na té w520 používám i dos a dokonce mi pod ním jede i usb. Takže zas taková tragedie by to být nemusela... jinak díky!
Naposledy upravil(a) Puda dne 06 úno 2024, 23:56, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Nic si nepochopil. Daj si tam Windows.
Puda
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Puda »

rnbw dík, a nevíš kde stáhnout distribuci linuxu zvanou windows? (-; Už se nedivím, pánové, že máte tolik příspěvků. Dotaz i popis problému zněl jasně. Děkuji za odpověď, budu hledat dále. Kdyby někoho něco napadlo, dejte prosím vědět. Na simku kálím a wifina je intel (8086) a č. zařízení (0085)
mhepp

#8 Příspěvek od mhepp »

Vyzkoušel bych kubuntu. Kolik to má operační paměti?

Ale podle toho, co popisuješ, tak spíš než v distribuci/linuxu samotném, bude problém mezi klávesnicí a židli. Píšu jako člověk, co používá Linux už 25 let.
Puda
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Puda »

Jasný, to vím, dělá to ten puberťák, a nebo choť, když si hledá kytičky. Na práci to taky používám. Kdysi byl pod pclinuxos redobckp, ten byl schopný plácnout image instalace na místo během 10ti. min. Ale neznám vše a žádný jiný takto jednoduchý prográmek pod jiné distribuce jsem nenašel. 16GB. Pod kubuntu se mi nepovedlo nainstalovat ovladač nvidia quadro. Takže když chci po bootu spustit widle (EWB, Eagle...) , musím do nastavení biosu a přepnout grafiku z dedikované na integrovanou a potom zase obráceně. Prostě všechno umí všechno, ale tak nějak ne v součinnosti. Pod ubuntu se mi ta grafika rozjet povedla ale zase mi přijde s touto rodinnou obsluhou docela málo odolné. Nevím proč je tak rozsáhlé, ještě kouknu na nějakou minimalistickou distribuci ubuntu.
Zaky

#10 Příspěvek od Zaky »

PC = personal computer, překládáno jako osobní počítač. Rozumím tomu tak, že osobní počítač != počítač pro více osob. Pak není problém. Pořiď dalším osobám další počítače a ať si to potom zasekávají jak chtějí a čím chtějí. V dnešní době stačí použitý notebook manažerské řady, co už není dost cool a proto je za pár korun a přitom je narozdíl od soudobého šrotu pro plebs solidně udělaný.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Puda
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Puda »

Zaky, máš recht, ale máme vážně malou dílnu (4x2,5m). Paní si hraje se zahrádkou, já občas truhlařím a kovařím, takže moc místa tam vážně není. Asi zkusím svojí instalaci na flash. Možná, že problém je, že nejsem schopný je tamodsud vyhnat. Už si s tím hraju od vánoc -bez výsledku. Za chvíli zase bude pěkně a vylezeme ven a do dílny.
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

Pokud rozjedeš v Ubuntu všechen HW, tak v ostatních odnoží to musí jet taky. Já používám Linux Mint, který má jádro Ubuntu. Mám to na 3 počítačích, které využívají i děti. Po nákupu počítač instalace Linux Mint a pak už jen aktualizace systému. Ještě se mi nestalo, že by se systém hroutil nebo zpomaloval. A to je tam instalace mnoho let a počítače jedou denně. Prostě výhoda linuxu oproti win je hlavně v tom, že se počítač defakto neumí zpomalit natahaným bordelem. Možná, mrkni se do kolonky Po spuštění, jestli se ti automaticky nezapíná nějaký skript s názvem Zpomal-system.sh nebo slowdown.sh
mikollar

#13 Příspěvek od mikollar »

Mozes skusot PopOS https://pop.system76.com/, mne na Lenovo funguje lepsie ako ubuntu (podpora HW).
Verzia je len 22.04 ale kniznice su tam novsie ako v ubuntu. (Vydavaju len LTS verzie)
pepik9

#14 Příspěvek od pepik9 »

Já jsem zvyklý několikrát za den udělat Ctrl+Shift+Del, aby se vymazal ten bordel, který se tam ukládá.
pocitujlasku

#15 Příspěvek od pocitujlasku »

Jednoducha odpoved: univerzalne blbuvzdorne distro neexistuje. Pre beznych uzivatelov je najidealnejsie ubuntu, ale zase ak je uzivatel "prasa", tak zasvini hocijake distro.
Pri beznej praci system bezi roky bez nejakeho spomalenia.
No vidis, a tak si sa bal
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“