retro stříkací pistole k napojení na vysavač

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mojza

#16 Příspěvek od mojza »

Nazdárek, mám ještě obojí, stříkací pistoli i ETA vysavač. Před 40 lety jsem s ní stříkal 2 pracovní stoly a pak s vysavačem na zádech Luxolem (15Kčs/kg) stříkal 50m² dřevěné boudy. Někde mám ještě náhradní nádržku na barvu, tak pokud by
měl někdo zájem, mohu přenechat. Šlo s tím pracovat, seřízení a čistění bylo pracné, ale nic lepšího tenkrát nebylo. :roll:
doktor365

#17 Příspěvek od doktor365 »

BOBOBO píše:Sorry , toho Ivana jsem si nevšiml , ten magnet dělal "neznámý" bordel .

No na ty chodbě se to strašně rozléhalo, ale bylo to lepší jak štětkovat
:D .
Yarda1

#18 Příspěvek od Yarda1 »

Ta stříkací pistole na hadici od vysavače asi bude mít problém, kde najít vysavač co fouká a na foukací stranu se dá nasadit hadice, teď jsem jich moc neviděl (vlastně žádné, ale když jsem v elektrokrámu, tak se na ně nekoukám a nemohu tvrdit, že se už nedělají).
Náš první vysavač byl Standard a měl něco podobného v základním vybavením. Dalo se s tím barvit. Ale už ta hadice od vysavače byla otravná.
https://1gr.cz/fotky/idnes/11/022/sp5/W ... 90.jpg.JPG

Onehdy tu byl plynař na opravu kotle a ten si přinesl vlastní Standard s hadicí na vyfukování bordelu z žebrovaného výměníku.
Naposledy upravil(a) Yarda1 dne 14 úno 2024, 23:33, celkem upraveno 1 x.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Vono je to víc jak 40 let , asi jsem to měl na "opravě" . Myslím , že tam byl prasklý buďto silonový pístek , nebo sedýlko kuličky .
dred

#20 Příspěvek od dred »

Vysavače aj dnes robia s "výfukom" na hadicu a nie je ani drahý (39,99€ = u Vás 1000+pár CZK) - Výkon pomerne dobrý. Fúkam s ním gumákový bazén, nafuk. madrace, výrivku... po sezóne aj vycucnem : :lol:
Přílohy
obrázok_2024-02-15_051757612.png
obrázok_2024-02-15_051757612.png
pepik9

#21 Příspěvek od pepik9 »

Vejce Pluto.
dracekvo

#22 Příspěvek od dracekvo »

Ta pistole funguje docela dobře.
Akorát si to chce nechat udělat u soustružníka přechodku z nylonu (nebo v dnešní době vytisknout) a nastavit na kompresoru nízkej výstupní tlak.
Pak s tím jde stříkat.

Na vysavači to stejně nikdy pořádně nefungovalo. Jak se vysavač ohřál tak barva tuhla téměř ještě za letu.

Ale vzhledem k tomu, že normální stříkací pistole v lídlu stojí cca 400,-, tak bych to nechal na půjdě jen jako zajímavou raritu. Taky to mám v garáži ještě v téhle krabici a s návodem.
sr71

#23 Příspěvek od sr71 »

dracekvo píše:Ta pistole funguje docela dobře.

Tak to si asi zkusím udělat redukci na kompresor a vyzkouším ji. Zpracováním vypadá kvalitně. Ale stejně ta cena 290kč v roce 1972 mě přijde na tu dobu dost vysoká
samponek

#24 Příspěvek od samponek »

Asi bude lepší koupit pistoli přímo na kompresor, protože barva teče u té velké hubice se vzduchem a musí se čistit, ale na něco menšího to funguje, nesmíš vypínat vzduch, musí to furt foukat a tím potřebuješ veliký kompresor, který umí furt fučet hodně vzduchu , málý kompresor se hned vyfučí a pak začne prosakovat barva, jde o to jak často to chceš používat.

Možná to popisuju blbě, ale vyfučením vzduchojemu kompresor přestane foukat vzduch.
Naposledy upravil(a) samponek dne 15 úno 2024, 09:17, celkem upraveno 1 x.
Ivan_01

#25 Příspěvek od Ivan_01 »

presne, ako vysávaču dochádzal dych, farba stekala tou rukoväťou do hadice a potom bola prdel , keď si hadicu odpojil na fajčpauzu :)
samponek

#26 Příspěvek od samponek »

U kompresoru je hubená hadice a velký tlak a na pistoli veliký rozdíl v tlusté hubici a velkém objemu vzduchu, proto to nebude fungovat.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Ne, kompresor by musel mít tlakovou Venturiho přechodku, kde by se vysokým tlakem o malým průtoku strhávalo pomocí Venturiho principu o změně tlaku na rychlost (a opačně) další, větší množství vzduchu, říká se tomu "ejektor" a v historii se tak třeba bezventilátorově chladily monoposty Tatra (motor air-cooled, klasický chladicí ventilátory hnaný řemenama od kliky žerou výkon, tak tatrováci vymysleli ejektorový chlazení, kdy horkej vzduch od žebrování válců vyhání z jinak uzavřenýho motorovýho prostoru ven energie vejfukovejch plynů).

Jinak ochlazení vzduchu a lepší manipulaci s pistolí zajistí nastavení dvou hadic za sebe, se 4-4,5metrama byť tlustý, ale ohebný hadice se s pistolí přeci jen zachází snáz, než když máte vysavač jen u nohy a nedokážete se kvůli krátkýmu šlauchu ani rozmáchnout nebo natáhnout ke stropu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše:Ne, kompresor by musel mít tlakovou Venturiho přechodku, kde by se vysokým tlakem o malým průtoku strhávalo pomocí Venturiho principu o změně tlaku na rychlost (a opačně) další, větší množství vzduchu, říká se tomu "ejektor".

Tohle jsem koupil před asi 10 lety v "potravinách". Je to taková nízkotlaká "wapka" Parkside, ejektor s přívodem vody hadicí a cca 4 barů vzduchu z kompresoru. Dokud se ke mě nedostala vysokotlaká myčka, tak jsem s tím myl auto a šlo to dost dobře, proud vody z 0,5" hadice urychlenej tlakovým vzduchem, lítalo to tak 7-8 metrů daleko. Ale obrovská spotřeba vody a vzduchu. Co mám vysokotlak, tak hadici strčím do dešťovky a celý auto umeju cca 50 litry vody. A nemusím šůrovat jelenicí kapky, kdežto předtím ze studny pokud se nešúrovalo tak samá mapa z tvrdý vody.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Yarda1

#29 Příspěvek od Yarda1 »

Celeron píše:...předtím ze studny pokud se nešúrovalo tak samá mapa z tvrdý vody.
Tohle řeším, že když umeju auto (spíš jen skla) tak po umytí dokud je to mokré to opláchnu vodou co vytéká v létě z klimošky, v zimě ze sušičky a já si ji uchovávám v kanystrech nebo velkých PETkách.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

Z klimošky je sice destilka ohledně solí ale zase v tom bydlí spousta breberek a někdy v tom je i bordel z prachu ze vzduchu, co steče z výparníku. Nikdy se ti ta voda nezkazila, hlavně v létě a na světle? Mě jo, schraňoval jsem ji do napařovačky žehličky.
Ta voda ze sušičky je taky destilka a teplota sušení by jí mohla breberek zbavit. Případně tam šprknout trochu Sava.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“