Je to možné, nebo hodně přehání? Jinak pro mně za mně..

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Nevěř všemu, co si přečteš na netu.
Ale toto mě dostalo: "V této oblasti bude za ideálních podmínek vlna E1 produkovat 2 miliony voltů a proud 5 000 až 10 000 ampérů ve středních rozvodech elektrické energie".
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Včera na ZOOM v pořadu Zapomenuté megastavby byl projekt Atlas1. Byl to obrovský tester na zjišťování odolnosti letadel, (třeba i krávy jako je B52) proti EMP. Byla to veliká dřevěná rampa nad údolím, na kterou najelo letadlo a kolem byly elektrický vodiče, do kterých se pouštěly výboje 16 miliónů Voltů. No a zkoumalo se, co z elektroniky vydrží, co né a jak je účinná použitá ta která ochrana proti EMP.
Výsledek je, že většina vojenských letadel USA prý na EMP nespadne.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
teufel

#4 Příspěvek od teufel »

Jo, jo. Strašit bylo vždy v kurzu. Třeba zánikem Golfského proudu, kdyby roztály všechny ledovce v Grónsku.
A teď tu o Budulínkovi
TAKJAN

#5 Příspěvek od TAKJAN »

Vždyť tomu právě nevěřím :)
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Celeron píše:Včera na ZOOM v pořadu Zapomenuté megastavby byl projekt Atlas1. Byl to obrovský tester na zjišťování odolnosti letadel, (třeba i krávy jako je B52) proti EMP. Byla to veliká dřevěná rampa nad údolím, na kterou najelo letadlo a kolem byly elektrický vodiče, do kterých se pouštěly výboje 16 miliónů Voltů. No a zkoumalo se, co z elektroniky vydrží, co né a jak je účinná použitá ta která ochrana proti EMP.
Výsledek je, že většina vojenských letadel USA prý na EMP nespadne.

Nespadne nic. Vliv EMP je značně přeceňován. Amíci to měli vyřešené již v 70-tých letech.

https://www.atlasobscura.com/places/atlas-i
https://en.mapy.cz/letecka?vlastni-body ... 04755&z=18
V té oblasti je celá řada testovacích hračiček. Kousek na JV od této pozice je třeba kolejová dráha pro raketové saně a další udělátory.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Jo to je přesně vono. Dřevěná konstrukce alá vlakový mosty na divokým západě. A okolo kupa drátů jako zářiče. Proč dřevěná konstrukce je snad každýmu jasný.
Jen jsem dosud nikdy neslyšel o tom Marxově pulzním generátoru. A o stroji Z taky né. Zajímavý věci.
A taky mě mate poznámka na konci, že to je radioaktivní. Z čeho, z těch výbojů? Na Zoomu po tom chodili a točili bez jakýkoli ochrany.
Jirka

xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Když budeš pracovat s vysokým napětím a uděláš výboj, má to takovou energii, že část záření bude gama. Po skončení experimentů tam zas můžeš chodit jakoby nic, stejně jako kolem vypnutého rentgenu.
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Tam je to ale publikovaný jako že je to rádioaktivní trvale. No buď jsou všichni novináři na světě blbí a nebo to je odrazovadlo aby tam nikdo nelezl. :wink:
Jirka

HF_Tech

#10 Příspěvek od HF_Tech »

Voni tě tam stejně nepustěj. Dá se koukat jenom přes plot nebo když máš štěstí, tak je to vidět z letadla.
Za radioaktivitou musíš kousek na jih: https://mapy.cz/letecka?l=0&q=trinity%2 ... 73363&z=17
Tam se nechá zajet autem přímo na místo.
Cust

#11 Příspěvek od Cust »

EMP by měl být tak silný, že vytvoří v nožičkách švábů napětí tak vysoké, že elektroniku bezpečně zlikviduje. Útok tohoto typu je plánován od té doby co byl proveden první test jaderné pumy.
Následek je samozřejmě totální blackout blízkého okolí.
Elektrárny se samozřejmě neprojektují na odolnost proti útoku jadernými zbraněmi, ani proti konvenčním zbraním nejsou odolné.
DukeNuke

#12 Příspěvek od DukeNuke »

Ono stačí, když se to napětí na těch drátech naindukuje. A pokud je dost velké, pak poškodí i elektroniku za trafem, o spínaných zdrojích nemluvě. Proto se třeba pří práci pod trolejí musí trolej zaskratovat, pouhé vypnutí je nedostatečné.
Elektrárny mají určitě bleskojistky, ty by to přežít mohly. Tedy pokud se bavíme o EMP.
Cust

#13 Příspěvek od Cust »

xsc píše:Když budeš pracovat s vysokým napětím a uděláš výboj, má to takovou energii, že část záření bude gama. Po skončení experimentů tam zas můžeš chodit jakoby nic, stejně jako kolem vypnutého rentgenu.
Nebude to gama, ale rentgen neboli x-ray (taky se říká brzdné záření). Gama má původ v jádru, aby jsi aktivoval nějaké prvky, které pak budou vyzařovat gamu, musel by jsi získat tak aspoň 10-15 MeV rentgeny, která fotojadernými reakcemi aktivují atomy v okolí. A musíš mít obří toky, aby se "něco" stalo, navíc ty gamy budou mít menší energii než ty rentgeny. A když to tedy splníš, tak materiály budou aktivované a budou svítit a to typicky jako gama anebo neutrony. Neutrony se přestanou generovat hned po vypnutí systému (ale tepelné, chladné,... tam nějakou dobu budou lítat sem a tam než se rozpadnou, cca 15 minut). Gama tam bude dlouhodobě dle poločasu rozpadu konkrétních aktivovaných prvků.
Hygienická hranice je na energii 5 MeV. Pokud tedy máš napětí na generátoru menší než 5 MV, tak se legislativně předpokládá, že nemůžeš nic aktivovat a ionizující záření přestane s vypnutím systému - jsou jen rentgeny, gama se nekoná.
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

DukeNuke píše:Ono stačí, když se to napětí na těch drátech naindukuje.
Pro zničení elektroniky by měli právě stačit jen nožičky švábů. EMP by mělo mít takhle obrovské účinky.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Cust píše: Pokud tedy máš napětí na generátoru menší než 5 MV, tak se legislativně předpokládá, že nemůžeš nic aktivovat a ionizující záření přestane s vypnutím systému - jsou jen rentgeny, gama se nekoná.

V tom pořadu něco říkali o 16MV, na netu je míň, 10MV.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Teorie“