Je to možné, nebo hodně přehání? Jinak pro mně za mně..
Moderátor: Moderátoři
Výsledek je, že většina vojenských letadel USA prý na EMP nespadne.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Včera na ZOOM v pořadu Zapomenuté megastavby byl projekt Atlas1. Byl to obrovský tester na zjišťování odolnosti letadel, (třeba i krávy jako je B52) proti EMP. Byla to veliká dřevěná rampa nad údolím, na kterou najelo letadlo a kolem byly elektrický vodiče, do kterých se pouštěly výboje 16 miliónů Voltů. No a zkoumalo se, co z elektroniky vydrží, co né a jak je účinná použitá ta která ochrana proti EMP.
Výsledek je, že většina vojenských letadel USA prý na EMP nespadne.
Nespadne nic. Vliv EMP je značně přeceňován. Amíci to měli vyřešené již v 70-tých letech.
https://www.atlasobscura.com/places/atlas-i
https://en.mapy.cz/letecka?vlastni-body ... 04755&z=18
V té oblasti je celá řada testovacích hračiček. Kousek na JV od této pozice je třeba kolejová dráha pro raketové saně a další udělátory.
Jen jsem dosud nikdy neslyšel o tom Marxově pulzním generátoru. A o stroji Z taky né. Zajímavý věci.
A taky mě mate poznámka na konci, že to je radioaktivní. Z čeho, z těch výbojů? Na Zoomu po tom chodili a točili bez jakýkoli ochrany.
Za radioaktivitou musíš kousek na jih: https://mapy.cz/letecka?l=0&q=trinity%2 ... 73363&z=17
Tam se nechá zajet autem přímo na místo.
Následek je samozřejmě totální blackout blízkého okolí.
Elektrárny se samozřejmě neprojektují na odolnost proti útoku jadernými zbraněmi, ani proti konvenčním zbraním nejsou odolné.
Elektrárny mají určitě bleskojistky, ty by to přežít mohly. Tedy pokud se bavíme o EMP.
Nebude to gama, ale rentgen neboli x-ray (taky se říká brzdné záření). Gama má původ v jádru, aby jsi aktivoval nějaké prvky, které pak budou vyzařovat gamu, musel by jsi získat tak aspoň 10-15 MeV rentgeny, která fotojadernými reakcemi aktivují atomy v okolí. A musíš mít obří toky, aby se "něco" stalo, navíc ty gamy budou mít menší energii než ty rentgeny. A když to tedy splníš, tak materiály budou aktivované a budou svítit a to typicky jako gama anebo neutrony. Neutrony se přestanou generovat hned po vypnutí systému (ale tepelné, chladné,... tam nějakou dobu budou lítat sem a tam než se rozpadnou, cca 15 minut). Gama tam bude dlouhodobě dle poločasu rozpadu konkrétních aktivovaných prvků.xsc píše:Když budeš pracovat s vysokým napětím a uděláš výboj, má to takovou energii, že část záření bude gama. Po skončení experimentů tam zas můžeš chodit jakoby nic, stejně jako kolem vypnutého rentgenu.
Hygienická hranice je na energii 5 MeV. Pokud tedy máš napětí na generátoru menší než 5 MV, tak se legislativně předpokládá, že nemůžeš nic aktivovat a ionizující záření přestane s vypnutím systému - jsou jen rentgeny, gama se nekoná.
Cust píše: Pokud tedy máš napětí na generátoru menší než 5 MV, tak se legislativně předpokládá, že nemůžeš nic aktivovat a ionizující záření přestane s vypnutím systému - jsou jen rentgeny, gama se nekoná.
V tom pořadu něco říkali o 16MV, na netu je míň, 10MV.