elektromobilita
Moderátor: Moderátoři
Hubert_79 píše:Jaké máš reálné zkušenosti s provozem elektromobilu? Zrovna _luky_ ho už nějaký ten pátek má, tak o tom bude asi vědět víc...
Kdepak EKKAR ví všechno nejlíp. Dokonce i VW by si měl od něj nechat poradit.
Totiž na ten můj povoz s malou baterkou dávají záruku 8let/160000km, hranice pro záruku je 70% kapacity baterie. A nepodařilo se mi na internetu najít zmínku o tom, že by někdo tu záruku dokázal využít..
Reálný? Třeba takový, že jsem už v roce 1988, kdy ty sis hrál leda tak s autíčkem na dálkový ovládání, v reálu jezdil po areálu třebovskýho nádraží s elektrickou ještěrkou s NiCd baterií a zároveň s tahačem vozejků, osazeným olovem - mimochodem čerstvě vyměněným - to byly moje začátky s "elektromobilitou" - a pak že jsem mezi rokama 2010 a 2018 když ne denně, tak obden v práci jezdil s japonským VZV na elektriku, u kterýho byly 2 výměnný baterie a velice dobře na nich bylo vidět stárnoucí proces včetně jeho omezení pro provoz - protože jako řidič jsem se staral i o to dobíjení. A to prosím v prostředí, kde se všecko hlídalo kvůli ekonomice, aby se baterky nepoškozovaly hlubokým vybíjením nebo trvalým ponecháním vybitý apod a kde nabíječka byla přímo určená jen pro daný vozidlo a nemohlo se stát, aby se na připojení čekalo dýl, než pouhý dojetí přes areál do místa nabíjení. Nedělám si žádný iluze o nějakejch stovkách % nárůstu kapacity nebo životnosti - obzvlášť ne v momentě, kdy bude "na stole" otázka nikoliv průmyslový odolnosti a idiotensichr blbuvzdornosti, ale katování kostů a možnost předem programově uživatele omezit ve všem, na co si kdo kde do prdele díru má vzpomene.Hubert_79 píše:Jaké máš reálné zkušenosti s provozem elektromobilu? Zrovna _luky_ ho už nějaký ten pátek má, tak o tom bude asi vědět víc...
A kutilmile - nelituju tě
Já jsem se s elektrickou ještěrkou povozil už v roce 87. Ale ani ve snu by mě nenapadlo porovnávat její techniku s elektromobilem z roku 2020. Ani vysokozdvižku ne. V autech jsou jiný baterky a onačejší elektronika co se o ně stará.
Že ty jsi nečetl příbalovej leták?
Svézt se a denně používat jsou dvě naprosto rozdílný věci. A ty baterky zas výslednýma vlastnostma toooolik odlišný nejsou - naopak, jsou mnohem choulostivější než ty starý a potřebujou mnohem víc hlídací elektroniky, která je má chránit - to je největší rozdíl. A to ještě musím podotknout, že ani v jednom případě se ty vozidla neparkovaly pod širým nebem, ale měly svoje vlastní "garážový" stání s teplotou nikdy neklesající pod 0°C - tím byly líp chráněný. O to víc mám důvodů tvrdit, že pro běžnýho člověka trvale parkujícího bez vlastní garáže u chodníku na sídlišti je elektrokára v běžným životě leda tak za trest.ransom píše:...
Já jsem se s elektrickou ještěrkou povozil už v roce 87. Ale ani ve snu by mě nenapadlo porovnávat její techniku s elektromobilem z roku 2020. ...
Že ty jsi nečetl příbalovej leták?
- tomasjedno
Vyjímám:
Přátelé, kteří se zajímají o životní prostředí, se mě často ptají, jestli si mají koupit elektromobil. Většinou říkám, že pokud je jejich auto starý diesel a jezdí hodně po městě, měli by zvážit změnu. Ale jinak ať zatím vydrží. Elektrický pohon bude jednou skutečně globálně prospěšný pro životní prostředí, ale ten den teprve přijde.
Bohužel, ponechat si starý benzinový vůz může být lepší než si koupit elektromobil. Existují pádné ekologické důvody, proč se do toho zatím nepouštět.
Ve studii vycházeli z dat 15000 elektromobilů různých značek provozovaných v USA. Pouze cca 7,5% elektromobilů vyrobených v roce 2011 a provozovaných ještě v roce 2023 tj. 12 let starých potřebovalo výměnu baterie. Ve studii je zmíněno, že reálná průměrná doba životnosti baterií v elektromobilech by mohla být až okolo 20-ti let. Ukazuje se tedy, že doba okolo 8-mi let byla výrobci úmyslně nastavena níže z důvodu kratší doby záruky, ale reálná doba použitelnosti baterií v elektromobilech tedy bude podstatně delší.
Za 20 let budou počty veřejných nabíjecích stanic vyšší než dnes a bude i větší množství nabíjecích stojanů u sloupů po sídlištích a nejen v Praze. Takže nebude potřeba mít velký dojezd akorát bude majitel s nižší kapacitou baterie muset víc plánovat přestávky na dobíjení. V současnosti elektromobilům podporujícím dobíjecí příkon nad 50kW stačí na dojezd okolo 100 km čas dobíjení cca 10 minut a těm pomalejších podporujícím příkon jen do 50kW okolo 20 až 30 minut. Nové řady elektromobilů včetně těch s malými bateriemi, které se připravují a některé z nich budou na trhu už v průběhu letošního roku na tom budou s rychlonabíjením obvykle lépe a na dojezd okolo 100 km jim bude stačit čas nabíjení mezi 5 až 10 minutami.
V horizontu vzdálenější budoucnosti, až se postupně vybuduji dobíjecí pruhy na dálnicích pro indukční dobíjení za jízdy a později i na silnicích I. třídy, se bude potřeba častého nabíjení na dobíjecích stanicích zmenšovat. Ve Švédku už začali budovat a v roce 2025 má být otevřen první trvale elektrifikovaný úsek dálnice E20, která vede mezi Stockholmem, Göteborgem a Malmö. Bude to první část většího plánu, který předpokládá, že přes 3000 kilometrů švédských silnic dostane technologii dobíjení za jízdy.