elektromobilita

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#691 Příspěvek od Hubert_79 »

Jaké máš reálné zkušenosti s provozem elektromobilu? Zrovna _luky_ ho už nějaký ten pátek má, tak o tom bude asi vědět víc...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
ransom

#692 Příspěvek od ransom »

EKKAR píše:baterka se bude muset po 5-6 letech vyměnit za novou, protože opotřebováním způsobeným hlavně relativně rychlým nabíjením poklesne její využitelná kapacita

Píčovina. Už jednou jsem tu psal ať se vykašleš na fantazie z internetu a zeptáš se několika lidí co s tím jezdí v reálu.
_luky_

#693 Příspěvek od _luky_ »

Hubert_79 píše:Jaké máš reálné zkušenosti s provozem elektromobilu? Zrovna _luky_ ho už nějaký ten pátek má, tak o tom bude asi vědět víc...

Kdepak EKKAR ví všechno nejlíp. Dokonce i VW by si měl od něj nechat poradit. :D
Totiž na ten můj povoz s malou baterkou dávají záruku 8let/160000km, hranice pro záruku je 70% kapacity baterie. A nepodařilo se mi na internetu najít zmínku o tom, že by někdo tu záruku dokázal využít..
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#694 Příspěvek od Hubert_79 »

Tak to je všeobecně známý fakt, že VON VÍ NAPROSTO VŠECHNO, HLAVNĚ VÍ, VO ČEM TO VŠECHNO JAKO JE!
Jezdil maximálně Formanem a Pokojstrem, ale chytrej je až na půdu.
EKKAR

#695 Příspěvek od EKKAR »

Hubert_79 píše:Jaké máš reálné zkušenosti s provozem elektromobilu? Zrovna _luky_ ho už nějaký ten pátek má, tak o tom bude asi vědět víc...
Reálný? Třeba takový, že jsem už v roce 1988, kdy ty sis hrál leda tak s autíčkem na dálkový ovládání, v reálu jezdil po areálu třebovskýho nádraží s elektrickou ještěrkou s NiCd baterií a zároveň s tahačem vozejků, osazeným olovem - mimochodem čerstvě vyměněným - to byly moje začátky s "elektromobilitou" - a pak že jsem mezi rokama 2010 a 2018 když ne denně, tak obden v práci jezdil s japonským VZV na elektriku, u kterýho byly 2 výměnný baterie a velice dobře na nich bylo vidět stárnoucí proces včetně jeho omezení pro provoz - protože jako řidič jsem se staral i o to dobíjení. A to prosím v prostředí, kde se všecko hlídalo kvůli ekonomice, aby se baterky nepoškozovaly hlubokým vybíjením nebo trvalým ponecháním vybitý apod a kde nabíječka byla přímo určená jen pro daný vozidlo a nemohlo se stát, aby se na připojení čekalo dýl, než pouhý dojetí přes areál do místa nabíjení. Nedělám si žádný iluze o nějakejch stovkách % nárůstu kapacity nebo životnosti - obzvlášť ne v momentě, kdy bude "na stole" otázka nikoliv průmyslový odolnosti a idiotensichr blbuvzdornosti, ale katování kostů a možnost předem programově uživatele omezit ve všem, na co si kdo kde do prdele díru má vzpomene.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#696 Příspěvek od ransom »

To jako fakt myslíš vážně, nebo si děláš prdel?
Já jsem se s elektrickou ještěrkou povozil už v roce 87. Ale ani ve snu by mě nenapadlo porovnávat její techniku s elektromobilem z roku 2020. Ani vysokozdvižku ne. V autech jsou jiný baterky a onačejší elektronika co se o ně stará.
Že ty jsi nečetl příbalovej leták?
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#697 Příspěvek od Hubert_79 »

Obávám se, že to myslí naprosto vážně. Až tu někdy bude debata o hornictví, tak se dozvíme, že už v roce 1972 si hrál v uhláku na horníka, tudíž o tom ví naprosto všechno. Jako VOSTATNĚ VO VŠEM!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
EKKAR

#698 Příspěvek od EKKAR »

ransom píše:...
Já jsem se s elektrickou ještěrkou povozil už v roce 87. Ale ani ve snu by mě nenapadlo porovnávat její techniku s elektromobilem z roku 2020. ...
Že ty jsi nečetl příbalovej leták?
Svézt se a denně používat jsou dvě naprosto rozdílný věci. A ty baterky zas výslednýma vlastnostma toooolik odlišný nejsou - naopak, jsou mnohem choulostivější než ty starý a potřebujou mnohem víc hlídací elektroniky, která je má chránit - to je největší rozdíl. A to ještě musím podotknout, že ani v jednom případě se ty vozidla neparkovaly pod širým nebem, ale měly svoje vlastní "garážový" stání s teplotou nikdy neklesající pod 0°C - tím byly líp chráněný. O to víc mám důvodů tvrdit, že pro běžnýho člověka trvale parkujícího bez vlastní garáže u chodníku na sídlišti je elektrokára v běžným životě leda tak za trest.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ransom

#699 Příspěvek od ransom »

Karle. Elektromobil zatím v této podobě opravdu hodně dlouho nebude autem pro sídliště. To přesně tvrdím sám.
Tady ale řešíme tvoje nepravdivé tvrzení o nutnosti výměny baterky po pěti letech.
Co mi to jenom... Nejsi příbuzný s Babišem?
EKKAR

#700 Příspěvek od EKKAR »

Když ne po 5, tak po 7 - to je ganz putna. Celej ten 🤐 a Bruselí bezhlavě prosazovanej grýndýl nás jako kontinent pošle v oblasti dopravy a cestování kamsi do pozdního středověku. Normální člověk na eldebil mít nebude, pokud na nějakej "lidovej" mít bude, tak to bude s hodně osekaným dojezdem, bo kapacitou malá = laciná baterka. Tudíž na tom bude stejně jako nějakej chalupník z pomezí 14. a 15. století - pokud měl něco jako povoz, tahal mu ho vyhublej kůň, voslík nebo i kravka a rozhodně se s ním nepouštěl nikam daleko, nanejvejš do nejbližšího městečka na trh - a tam ten svůj potah musel někam odstavit a dát tahounům možnost odpočinout si, nažrat a napít se = "dobít baterky". Když potřeboval vyjet dál, musel si cestu naplánovat na etapy zabírající několik dní, vždycky od městečka k městečku, od jedný zájezdní hospody ke druhý, vždycky aby měl možnost nakrmit a napojit potah (i sebe). Formani s vytrvalejšíma tahounama dokázali za den ujet víc, ale taky museli na noc zastavovat a nechávat koně nažrat a napít. O počtovních trasách typu "Pony-Expres", kde jezdec vezl v sedlový brašně počtu a jen po X majlích přesedal z koně na koně nebo dostavníkovejch trasách, kde se přepřahalo celý spřežení tenkrát ještě nebylo ani tuchu ani čuchu a jedinej kdo si moh dovolit výměnu "power-packu" byli vojáci (jízdní posel jel od posádky k posádce a všude měl zaručený, že dostaně odpočinutýho, nažranýho a napitýho koně, se kterým dojede do další nejbližší posádky po trase, kde zase dostane "čerstvýho") a opravdu vysoká šlechta, která si cestou mohla dovolit měnit nejenom přípřež, ale klidně i celej kočár. Přesně takhle to směřujou z Brusele grýndýlem - malej človíček bude muset čekat, až se mu uvolní nabíječka a když náhodou bude málo svítit Pupenec a málo foukáček větrat, nabíječka mu po napojení k pidielektrokchárku taky může vyplivnout hlášku "Svůj dnešní příděl spotřeby už jste vyčerpal, další vám můžeme poskytnout až po uplynutí 12 hodin!" - a všem za tímhle 🤐 nesmyslem stojícím ekobuzerantům bude úplně jedno, že ten člověk někam spěchá nebo že má ubytování až po dalších 50 kilákách, kam bez akutního dobití vůbec nemá šanci dojet ... A samozřejmě, "high society" si bude vozit zádel ve vysokokapacitních eldebilech nebo bude mít garantovaný rychlonabíjení bez ohledu na pořadí - popřípadě bude mít svoje vlastní "garáže", kde prostě zkrátka a jednoduše vymění celý auto za jiný, předem dobitý. Tohle je už teď jasná strategie, kterou mají ti 🤐 grýndýlisti jasně nalajnovanou na nejbližších 20-30 let.
tomasjedno

#701 Příspěvek od tomasjedno »

Rowan Atkinson, známý též jako Mr. Bean, jinak též diplomovaný elektroinženýr, jezdící od r. 2005 hybridem a od r. 2014 autem na baterky, publikoval vloni hezký článek v levicovém Guardianu pod titulkem: Mám rád elektromobily - a byl jsem jejich raným uživatelem. Ale stále více se cítím podveden.

Vyjímám:

Přátelé, kteří se zajímají o životní prostředí, se mě často ptají, jestli si mají koupit elektromobil. Většinou říkám, že pokud je jejich auto starý diesel a jezdí hodně po městě, měli by zvážit změnu. Ale jinak ať zatím vydrží. Elektrický pohon bude jednou skutečně globálně prospěšný pro životní prostředí, ale ten den teprve přijde.

Bohužel, ponechat si starý benzinový vůz může být lepší než si koupit elektromobil. Existují pádné ekologické důvody, proč se do toho zatím nepouštět.
MiraSt

#702 Příspěvek od MiraSt »

Tady o tom píše Alexandr Tomský.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Valdano

#703 Příspěvek od Valdano »

Zdroj: Recurrent: Výsledky studie z roku 2023 k životnosti baterií v elektromobilech provozovaných v USA

Ve studii vycházeli z dat 15000 elektromobilů různých značek provozovaných v USA. Pouze cca 7,5% elektromobilů vyrobených v roce 2011 a provozovaných ještě v roce 2023 tj. 12 let starých potřebovalo výměnu baterie. Ve studii je zmíněno, že reálná průměrná doba životnosti baterií v elektromobilech by mohla být až okolo 20-ti let. Ukazuje se tedy, že doba okolo 8-mi let byla výrobci úmyslně nastavena níže z důvodu kratší doby záruky, ale reálná doba použitelnosti baterií v elektromobilech tedy bude podstatně delší.
rnbw

#704 Příspěvek od rnbw »

Otazne je, kolko sa ich vobec dochovalo a kolko uz je v srote.
Valdano

#705 Příspěvek od Valdano »

Podstatné je to, že těch 8 let uváděných výrobci není životnost (jak se mylně někteří domnívají), ale doba záruky. :wink:

Za 20 let budou počty veřejných nabíjecích stanic vyšší než dnes a bude i větší množství nabíjecích stojanů u sloupů po sídlištích a nejen v Praze. Takže nebude potřeba mít velký dojezd akorát bude majitel s nižší kapacitou baterie muset víc plánovat přestávky na dobíjení. V současnosti elektromobilům podporujícím dobíjecí příkon nad 50kW stačí na dojezd okolo 100 km čas dobíjení cca 10 minut a těm pomalejších podporujícím příkon jen do 50kW okolo 20 až 30 minut. Nové řady elektromobilů včetně těch s malými bateriemi, které se připravují a některé z nich budou na trhu už v průběhu letošního roku na tom budou s rychlonabíjením obvykle lépe a na dojezd okolo 100 km jim bude stačit čas nabíjení mezi 5 až 10 minutami.

V horizontu vzdálenější budoucnosti, až se postupně vybuduji dobíjecí pruhy na dálnicích pro indukční dobíjení za jízdy a později i na silnicích I. třídy, se bude potřeba častého nabíjení na dobíjecích stanicích zmenšovat. Ve Švédku už začali budovat a v roce 2025 má být otevřen první trvale elektrifikovaný úsek dálnice E20, která vede mezi Stockholmem, Göteborgem a Malmö. Bude to první část většího plánu, který předpokládá, že přes 3000 kilometrů švédských silnic dostane technologii dobíjení za jízdy.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 20 úno 2024, 23:14, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“