Myčka AEG Triathlon - oprava oběhového čerpadla

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cikan

Myčka AEG Triathlon - oprava oběhového čerpadla

#1 Příspěvek od cikan »

Zdravím all, potřebuji poradit s opravou oběhového čerpadla myčky AEG Triathlon (je použitelný servisní manuál Electrolux EDW 1001 - Elektrotanya).
Problém s myčkou začal ukončením mycího procesu - blikaly LED LD10 a LD11.
Oběhové čerpadlo se netočilo, jen vrčelo. Otočit s rotorem šlo jen velmi těžko.
Zkusil jsem trochu postříkat zvenčí ložiska silikonovým olejem (na straně oběhového kola to moc nešlo). WD-čko jsem nepoužil, nemaže. Po připojení 230V se motor rozběhl, ale ložiska trochu pískala. Ideální by bylo ložiska vyměnit, ale nevím, jak demontovat bílé plastové těleso s oběžným kolem.
Těleso je uchyceno 3 šrouby. Poradí pls někdo? Nové čerpadlo s cenou přes 6 kKč bych už nekupoval (koupil bych novou myčku, možná opět AEG). Přikládám pár fotek. Předem dík za pomoc.
Přílohy
AEG 4.jpg
AEG 4.jpg
AEG 3.jpg
AEG 3.jpg
AEG 2.jpg
AEG 2.jpg
AEG 1.jpg
AEG 1.jpg
danhard

#2 Příspěvek od danhard »

A co vidíš tím přítokem ?

Těleso čerpadla je slepené, jediná šance na rozebrání je, že tam bude matice na ose, kterou se uvolní rotor a že to pak půjde stáhnout.
cikan

#3 Příspěvek od cikan »

Když se podívám přítokem, tak je tam 10 matice, ale vypadá jako plastová. Zkoušel jsem ji povolit nástrčákem při zablokovaném rotoru šroubovákem, jen jsem ohnul chladící hliníkovou turbínku, nepovolil jsem to (předpokládal jsem pravý závit). Nějak se mi to nezdá, hlavně kvůli utěsnění před vodou. Zkoušel jsem sundat celý bílý plast, to taky nešlo...
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

to gufero se maže vodou, za sucha píská, nebo jde těsně to je v pořádku. Zkontroloval bych rozběhový kondík popřípadě namazal ložiska motoru. A hlavně zkontroloval, jestli není stopa sedimentu či rzi okolo gufera, často to tam kape. jo ještě zkontrolovat jestli není v turbíně střep, on někdy není vidět a cestuje a je schopen turbínu zastavit
Naposledy upravil(a) bu2520 dne 02 úno 2024, 12:51, celkem upraveno 1 x.
danhard

#5 Příspěvek od danhard »

Já bych předpokládal levý závit, podle toho, jak se to otáčí, ale jsem jen blbej elektrikář, kterej řeší, kde je v zásuvce plus a mínus :D

Plastová matice může být přímo ta vrtule, která je natočená na té hřídeli.

Taktéž bych zkontroloval fázovací kond, pokud tam je, ztrácí kapcitu a pak je malý rozběhový moment.
Naposledy upravil(a) danhard dne 02 úno 2024, 13:02, celkem upraveno 1 x.
cikan

#6 Příspěvek od cikan »

Kondík jsem kontroloval jako první, má 4uF (je OK) - to jsem měl napsat.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

vrtule jde povolit ztěžka a často se zničí hrany , na ložistka motoru bych to netlipoval , ještě jsem je nikdy neměnil. 4astěji tam právě vázne guma gufera přesto bych se nebránil WD na vyčištění a potom namazat . Při chodu bych zkontroloval napětí na motoru bývá tam na rozběh triak a už jsem ho viděl nabořený.
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

ještě bych prověřil tacho
kejki

#9 Příspěvek od kejki »

Já bych se podíval po pumpě někde jinde, 6000 stojí sestava s trubkou, dvěma čidly, držáky a sponkami.
cikan

#10 Příspěvek od cikan »

Napětí na motoru i tacho jsou také OK (i podle SM). Zatím jsem myčku zase zprovoznil, subjektivně podle zvuku stříkající vody, dává čerpadlo teď větší tlak.
Časem to příp. zase rozdělám a přemažu (při demontáži jsem venkovní hadice neoddělával). Nebo dostanu jiný tip..
Zatím všem moc děkuji..
danhard

#11 Příspěvek od danhard »

Hlavně příště povoluj tu vrtuli na druhou stranu :D
doktor365

#12 Příspěvek od doktor365 »

danhard píše:Hlavně příště povoluj tu vrtuli na druhou stranu :D

Podle mě tam bude levý závit.
cikan

#13 Příspěvek od cikan »

Tak včera po necelých 3 týdnech úspěšného provozu stejná závada. Oběhové čerpadlo bylo zaseklé, stačilo cuknout rotorem a přestříknout ložiska wd-čkem -
čerpadlo se potom dalo protočit lehce (nevím jestli nebyl nějaký bordel v turbínce). Zkoušel jsem povolit vrtuli (levý závit), nešlo to.
Myčku jsem znovu smontoval (trochu náročnější bylo usadit silentbloky od oběhového čerpadla do přísl. komůrek v dolním panelu a usazení hadicových sponek - použil jsem klempířské kleště) a zase funguje.
Dnes objednávám novou myčku (Bosch SMS6ZDW48E).
Je mi ale líto AEG myčku vyhodit, nabízím příp. zájemci myčku v tomto stavu za symbolických 300 Kč nebo díly (dohoda). Náš sběrný dvůr funguje až od jara, tak je ještě čas ....
kejki

#14 Příspěvek od kejki »

Se zeolitem? No, snad to vydrží.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“