Jak správně připájet LEDku?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#16 Příspěvek od Cust »

Jde to různě, jen v tomto případě je trošku problém, že čočka není termoset, ale silikon.
Kvicala_r

#17 Příspěvek od Kvicala_r »

Ano, čočka je silikon který většinou vydrží 150C. Krátkodobě třeba i 175, Slušní výrobci udávají i reflow profil. Základ je dobré tavidlo a čistá deska/LED.
tu pájecí pastu Sn42 Bi58 s nízkou teplotou bych se s předehřevem nebál použít....
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

některé silikony krátkodobě i přes 300... Předpokládám, že zde je dobrý matroš.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem to nakonec dal do pasty. Na předehřevu jsem nastavil cca 295 °C, počkal až se rozteče pod vývodama a pak ještě cca 10 sekund pro jistotu. Teď to testuju na katalogových 700 mA a vypadá to dobře. Samotná LEDka sice topí dost, ale ty 3 watty prostě znát budou.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Teraz som menil LED na podobnom plosaku - stred bol prispajkovany. A to bol nejaky cinsky smejd z celovky Emos.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od forbidden »

Jo, asi to byla dobrá volba. Mám to na docela velkým chladiči a je to v pohodě i při delším provozu. Spíchl jsem si k tomu SEPIC driver s LM3410X a ten teda topí dost. Myslím ten samotnej šváb. Asi jsem měl vzít pouzdro s thermal padem, ten SOT23-5 se moc nechladí.
Přílohy
IMG_1064.JPG
driver
driver
IMG_1062.JPG
3 W UV LED
3 W UV LED
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jjilek »

teufel píše:Používal jsem ty LED jen připájené za vývody, pod středem teplovodivou pastu. V pohodě vydržely. Dřív se tyto LED dávaly do LED žárovek, tam střed také nebyl pájený
Nahrazoval jsem 40 W zářivky v ČS starém stropním svítidle čínskými COB LED 20W. Jen jsem silikonovou pastou namazal styčné plochy a přišrouboval vruty do plechu k plechové lakované základně. Stačí se vychladit, svítí to v pohodě.
Přílohy
COB-LED.jpg
COB-LED.jpg
Cust

#23 Příspěvek od Cust »

Já to nedávno vyřešil tak, že jsem si udělal tišťák (pájení pasta+horkovzduch). Jsou tři v sérii napájené 12 V PWM, 3 W RGB ledka. Poslední v sérii se zaterminuje jumpery nebo na output konektoru. Spodní pad LEDky je připájen na rozlitou měď.
Přílohy
LID1v0_top.jpg
LID1v0_top.jpg
LID1v0_bot.jpg
LID1v0_bot.jpg
martinkopp

#24 Příspěvek od martinkopp »

jjilek píše:
teufel píše:Používal jsem ty LED jen připájené za vývody, pod středem teplovodivou pastu. V pohodě vydržely. Dřív se tyto LED dávaly do LED žárovek, tam střed také nebyl pájený
Nahrazoval jsem 40 W zářivky v ČS starém stropním svítidle čínskými COB LED 20W. Jen jsem silikonovou pastou namazal styčné plochy a přišrouboval vruty do plechu k plechové lakované základně. Stačí se vychladit, svítí to v pohodě.
U těch COB ledek trochu celou věc komplikuje fakt, že celý chladič musíš mít důkladně chráněný proti dotyku nebo uzemněný, protože je prakticky na síťovém napětí (respektive izolační vzdálenosti jsou jen nějaké desetinky mm). A taky blikají, což může být v některých aplikacích problém.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jjilek »

Neblikají. Jsou připevněny na plechu, spojeném s nulovým vodičem. Vše v původním plastovém krytu. Svítidlo je na stropě, nedostupné ani náhodnému dotyku.
Přílohy
IMG_20250301_113522-20.jpg
IMG_20250301_113522-20.jpg
Odpovědět

Zpět na „Součástky“