Pochopil jsem správně spínání tohoto zapojení Mosfetu?
Moderátor: Moderátoři
Pro pochopení funkce různých typů FET tranzistorů mohu doporučit tuhle stránku http://www.elweb.cz/clanky.php?clanek=94
" Na vyšších kmitočtech má i jeden závit docela znatelnou indukčnost. A čím větší plocha závitu, tím větší indukčnost. U toho zapojení s tranzistorem teče většina vybíjecího proudu z G do E, pak do C a do S a zpět do G. ..."
Ale psal, jsem že je to nesmysl, že proud nemůže téct do mínusového pólu "baterie" (S), protože je tam nulový potenciál se zemí. Tu indukční smyčku o které je řeč ve videu tam nevidím. Při vybíjení to jde jen směrem do země, jeden směr, nejde to zpět. Takže žádná smyčka.
Co se týká obecně obvodů, každý kousek drátu se může chovat jako indukčnost. Záleží pouze na frekvenci signálu, který je aplikován. A velmi strmé hrany mají spektrum signálu do stovek MHz, takže i poměrně krátký vodič má již nezanedbatelnou indukčnost, která se projeví. Ale to už spadá do oblasti poměrně komplikované matematiky a nejde to moc jednoduše vysvětlit.
Takže tam není a není tam ani ta dioda. Pak indukci tvoří vývody mosfetu G a S a vodivé cesty plošného spoje k IO. S kapacitou GS to dává rezonanční obvod - sice zatlumený tím odporem, ale rezonanční obvod. A ten může mosfet rozkmitat - a taky se to děje, jev popsaný jako "ringing". Typická frekvence je +- 100MHz. Při dobré konstelaci může zůstat v oscilacích, což spolehlivě mosfet zničí.
Ten PNP tranzistor s diodou tvoří ochranu:
- dioda nepropouští celý kmit, ale jen jednu půlvlnu => rezonance nenastane
- tranzistor v sepnutém stavu spolehlivě zatlumí rezonanční obvod.
A tím je zapráněno ringingu.
Zkušenější kolegové mě kdyžtak opraví / upřesní.
Ozvu se až to nějak strávím.
Já celkově chci pochopit obecně ale i tady to konkrétní zapojení.
Článek mám rozečtený. Funguje to jinak než jsem si to představoval. Já si představoval, že přes gate a source teče proud.
Budu to číst a až to strávím zareaguji na vaše zprávy. Možná až zítra, pozítří, podle toho kolik bude času.
- Dumitru
- Kontaktovat uživatele:
Kym pri low side drivery funkčnosť je celkom jasná nakoľko je Cgate voči zemi a tam už na základe toho koľko ampér zvládneme dodať/odobrať do Gate tak rýchlo ho aj otvoríme.
Pri high side mi nie je jasne jeden moment viď schema a to v momente keď nie je pripojená zaťaž a tak Cgate sa nabíja cez cievku a FB čo je zvyčajne niekoľko KΩ, preto mi nie je celkom jasne ako je možne zabezpečiť rýchle otvorenie Nmosu.