topné těleso konvice na 115 voltů

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#31 Příspěvek od Cust »

pánové to je počteníčko... :-)
od topné spirály k nf zesilovači, přes vodu v chladiči motorů či motorgenerátorů :-)

dyť jdeou koupit topné spirály na různé napětí různých velikostí a výkonů...

za pár stovek jsem koupil spirálu i se zabudovaným termočlánek (to pro fajnšmekry, kteří chcou zálevat kafe 90 st. vodou)
Crifodo

#32 Příspěvek od Crifodo »

taky si myslím, že original konvice na 115V ze země za velkou louží je reálná, jezdí tam spousta lidí a spousta se jich taky vrací :)
Albert636

#33 Příspěvek od Albert636 »

Myslím, že z vodíku a kyslíku se neotrávím, ale zajímalo by mne, jestli se z odporu neuvolňují do vody nějaké jedovaté kovy.
ELDOM

#34 Příspěvek od ELDOM »

Zdravim.No s tou jedovatostou by som mal aj ja troska obavy.... A co tak spojit dve 2200watove/230v spirali paralelne?Myslim ze by to nebol problem neako vlozit do kanvice....
Albert636

#35 Příspěvek od Albert636 »

Už jsem psal, že stejnosměrný proud vodu kalí a sráží v ní asi vápenec.
tornado6

#36 Příspěvek od tornado6 »

Na kalenie vody sa vykašli ta sa bude kaliť aj pri striedavom prude-tvrda voda ale s tymi dvoma špiralami to nebolo myslene zle len
jedna drobnost 220V/2000W paralelne je dokopy 110V/4000W a to uz je pekna palka pri Ohmovom zakone je to cca 36Amper to som teda zvedavy ako to chces napajat. :wink:
Crifodo

#37 Příspěvek od Crifodo »

vývody odporu jsou pocínovány, běžně byla pájka směs Sn + Pb, někdy ještě antimon (toxicita na http://www.chemical-check.de/clientvers ... 006_CZ.pdf)
Při velké povrchové teplotě odporu se do roztoku vylouží nátěr tělíska (jak je vidět z fotky, už se víceméně stalo), nevím jestli se červené matné "cihláky" lakovaly barvou na bázi suříku. Kdybys vařil osolenou vodu, tak se ještě sůl rozkládá na chlór.
Každopádně, játrům tím člověk asi zrovna neposlouží.
Na druhé straně, pečlivkové nejen že požadujou nerezové nereaktivní nádobí z nerezu, ale musí to být tzv. potravinářský nerez, kde je definované složení legovacích přísad, chrom, nikl atd., určitě mě nějaký technolog doplní.
S tím vodíkem a kyslíkem nejde ani o otravu, ale spíš o třaskavou směs, ta brizance je už při pár cm3 zajímavá.
stevo59

#38 Příspěvek od stevo59 »

jedna drobnost 220V/2000W paralelne je dokopy 110V/4000W

Zaujímalo by ma, akým výpočtom si k tomu dospel.....
ELDOM

#39 Příspěvek od ELDOM »

Zdravim.Aj mne sa ten vypocet neako nezda.Mne to vychadza cca9A pri tich 115V.Ohmov zakon mi snad este nieco vravi.Mozno sa mylim....ale zajtra zmeram spiralu 2200w/230v a prispejem snad presnejsim cislom z kalkulacky.
dolac

#40 Příspěvek od dolac »

ELDOM píše:Zdravim.Aj mne sa ten vypocet neako nezda.Mne to vychadza cca9A pri tich 115V.Ohmov zakon mi snad este nieco vravi.Mozno sa mylim....ale zajtra zmeram spiralu 2200w/230v a prispejem snad presnejsim cislom z kalkulacky.

Nič nemeraj. Nameraš podľa napätia v sieti nejakých cca 9,5A. Čo iné by si chcel namerať ? Jasne že tornado sa sekol. Dve paralelné špirály si zoberú pri 115V spolu asi 9,5A tiež.
pepik9

#41 Příspěvek od pepik9 »

Kdyz bastlirna, tak jedine indukcni ohrev :)
p.s. u tech 4kW by bylo potreba tak 5 litru vody navic, aby se spiraly ponorily.
EKKAR

#42 Příspěvek od EKKAR »

Zlatá pára - tam si mašinfíra moh´ to kafe na hajc-deklu rovnou upražit a pak taky spařit na presso nebo kapučíno horkou párou, kterou měl na stanoviště stejně vyvedenou minimálně k manometru... A u pozdějších modernějších typů měl k dispozici i STOCKER, kterým si to kafe (při troše dobrý vůle) mohl možná i umlít a páru mu do toho moh´ nafoukat topič topnou tryskou... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od zdenoeddie »

Tak drahi veriaci.
Teraz som prisiel zo skoly,a cestou do nej tuto v Brne robia kanalizaciu ci co,cize je to rozkopane atd,pohybuju sa tu bagre atd.
A,jeden ujko sedel v bagri a pozeram co to dviha z podlahy pomedzi noh a ono tam asi 3-4dcl elektro konvicka a na podstavci cosi ako zastrcka do zasuvky pre (kedze bager predpokladam 24V).Takze nieco take musi existovat,co by sa dalo pouzit aj v lokomotive,pouzit tu konvicku a k nej nejaky zrazac alebo regulator (tyristor napr.).Tolko moj postreh,rozmyslal som zajst za tym ujkom a spytat sa na detaily,ale kedze cas ma suril tak som chcel ze sa stavim teraz ale uz tam nikto nebol.
ELDOM

#44 Příspěvek od ELDOM »

Zdravim.Pre dolaca:k tomuto presnejsiemu cislu som chcel dospiet vypoctom na kalkulacke.Zmatematiky som mal skoro vzdy 4-ku... :cry: Hanbim sa zato ale je to tak... :lol:
Albert636

#45 Příspěvek od Albert636 »

Díky Vám všem za rady. Vyzkoušel jsem zapůjčenou konvici
ETA 159290000 LINA 2000W
a voda na jeden větší hrnek kafe za deset minut vařila. Tedy při plně nabitých baterkách. Musím teď sehnat těleso spirálu aspoň 2000 W a namontuju ho do staré vyřazené konvice, kterou mám doma.
http://nymbursky.net/img/zbozi/velke/3728.jpg
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“