D den, lab. zdroj rxn začal stávkovat. Stává se a dost často, že např při nabíjení NiMh aku 12V mám nastaveno napětí na výstupu 13,8V, odebíraný proud akumulátorem je 0,20A... Po jisté chvíli přestane proud do něj téci a na zdroji klesne napětí na 13V. Po odpojení zátěže - akumulátoru sjíždí nastavené napětí výstupu i pod 9V!!. Po několika zap a vyp sítě se zdroj opět chytne a je bez problémů...
Schema není . Nemáte někdo zkušenost s touto závadou? Má cenu se pokusit o opravu, neb koupit jiný zdroj? Díky.
Otevřel, omrknul a na první pohled vše OK. Elyty nevyfouklénezaprášené. Dnes najel bez problémů. Zatím na něj nemám čas, tak uvidíme.Chtěl bych se zeptat, zda nevíte k čemu slouží 2ks relátek? Díky
je to lineárny zdroj a relátka prepínajú jednotlivé vinutia trafa tak, aby na výstupných tranzistoroch bola prijateľná výkonová strata a oteplenie. To znamená, ak potrebuješ nízke výstupné napätie, je zbytočné prepáliť zvyšok z vysokého vstupného napätia na teplo, ale relátko prepne na nižšie napätie a tá strata nieje taká veľká. A kondenzátory sa neidentifikujú od pohľadu, ale meraním tu máš aj ideovú schému, tie zdroje majú všetky rovnakú koncepciu https://www.youtube.com/watch?v=r0mVWG77GyU
jj děkuji ještě jednou. Video stahuji, prozkoumám.Ta relátka mi taky napadla, ale nebyl jsem si jistý. Jinak zatím od včerejška maká zdroj jak má. Jak zbyde trocha času připojím osciloskop a omrknu zvlnění pro IO, je tam LM 4násobny. Až bude deska venku změřím elyty i na ESR. Díky..
Ivo, podávám hlášení- včera vyměněny elyty krom výstupních.
Stávající měly kapacitu +- stejnou, jakou měly mít. ESR do 0,3Ohmu.
Osciloskop, zatím nemám k dispozici, ale obávám se, že to bude chtít
delší čas k identifikaci..
Další zpráva pro rádce-prosím zkouška osciloskopem a vše vypadá ok.Ale
nevím zda to dělal tento zdroj i dřív a já jsem si toho nevšíml..
i když mám stažené výstupní napětí zdroje ,jeho panelové měřidlo napětí mi ukazuje napětí akumulátoru, který je připojen. Je to normální?Díky