Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
montana

#76 Příspěvek od montana »

Tak to bychom měli.

A teď odkaz co jste mě odkázali tam je tento obrázek, akorád na schématu to není dělané na vstup 3.3V . Ale snad to půjde nakonfigurovat. Asi to bude trvat než to nakreslím a nakonfiguruju. Ale jsou tam uvedené modely tak snad to zvládnu.

Obrázek

[/img]
asdf
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od asdf »

montana píše:No já jsem počítal U/I = 9/0,01 tak mi vyšlo 900 ohm.
Na té zátěži není 9V, ale jen 2,6V. Takže musíš počítat U/I=2,6V/10mA=260 ohm.
montana

#78 Příspěvek od montana »

Aha, to jsem si neuvědomil. Já počítal Uin/Iout místo Uout/Iout.
montana

#79 Příspěvek od montana »

Můžete mi vysvětlit jak funguje otevření gatu přes tranzistory pnp tady u toho schématu? Ty tranzistory jsou otevřené? A proč je tam kondenzátor C5? Mě to tak na první pohled připadá že tranzistory jsou zavřené a nemaj se jak otevřít.
DukeNuke

#80 Příspěvek od DukeNuke »

Tak si to schema musíš projít krok za krokem, co se tam vlastně děje...
Takže - polarita správná:
Na J1-1 je kladné napětí oproti zemi
První PNP tranzistor (1,2,6) má bázi a kolektor spojen => je to vlastně dioda.
Touto diodou protéká proud, tedy na R2 je kladné napětí zdroje -0,7V.
Na bázi druhého PNP (3,4,5) je tedy kladné napětí. Tudíž tento tranzistor je uzavřen.
Tím je na odporu R3 nulové napětí a P-MOSFET je otevřen.
Polarita špatná:
Na J1-1 je zem.
Prvním PNP tranzistorem (dioda) neprotéká proud.
Na R2 je kladné napětí.
Tím je druhý PNP tranzistor uzavřen.
Na R3 je tedy kladné napětí. Tím je P-MOSFET uzavřen.
Funkce ochrany:
Polarita správná, ale na C1 je napětí vyšší, než 5V (resp. vyšší, než na J1-1).
Druhým tranzistorem PNP začne protékat proud (na emitoru je vyšší napětí, než na bázi).
Tím začne protékat proud i kolektorem a odporem R3.
Tím vznikne na R3 kladné napětí, které uzavře P-MOSFET.
C5 svede případné zbytky střídavého napětí na zem (případná neplecha ze spínaného zdroje).
Zbývá dodat proč. FET v tomto případě funguje jako dioda (viz. ochrana diodou proti přepólování http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ma_497.jpg ). A je to proto, že dioda má úbytek (0,7V). I použití shottky (0,3V) je značný úbytek, pokud chci chránit něco, co je napájeno 5V z USB a má to chodit na 5V. Ve tvém případě, kde je zdroj 9V a výsledné napětí 3,3V je celá tato habaďůra naprosto zbytečná a obyčejná dioda postačí.
Pro případné studium - FET jako dioda
Někdo mě snad doplní, případně upřesní.
montana

#81 Příspěvek od montana »

Jak si napsal, že spojením C a B vzniká dioda tak už to chápu jak to funguje.
montana

#82 Příspěvek od montana »

Proč místo toho prvního tranzistoru nedali diodu jako PN přechod?

Ještě k tomu předchozímu schématu se chci zeptat prodává se předtištěný spoj z kuprexidové desky na něco tak malého, abych tam mohl napájet tranzistor a jeden nebo dva rezistory pro nastavení pracovního bodu? Podle toho jestli jde o regulaci pomocí proudu nebo pomocí napětí. Dále aby tam byly vstupní a výstupní piny... Nebo případně i na držáky pojistky. Protože když už kupovat součástky a pájen... pokud si tedy řeknu, tak abych nemusel díry spojovat drátama což by vypadalo super hnusně.

port zdroje je co za soket? Je to USB-B nebo USB-C?
DukeNuke

#83 Příspěvek od DukeNuke »

Co se týče dps zkus si zadat do gůgla bastldeska. něco už na tebe vypadne.
Na základy doporučuju nepájivé pole.
Podle tvaru bych odhadoval na USB-B micro.
montana

#84 Příspěvek od montana »

Na J1-1 je zem.
Prvním PNP tranzistorem (dioda) neprotéká proud.
Na R2 je kladné napětí.
Tím je druhý PNP tranzistor uzavřen.

Je ten 1. PNP zavřený, že? Jen pro jistotu se zeptám. Protože proud nemůže téct opačným směrem ve směru NP...
DukeNuke

#85 Příspěvek od DukeNuke »

Ten první PNP má spojenu bázi a kolektor => chová se jako dioda. Dioda vede v případě, že na anodě je plus a na katodě minus. V opačném směru ne. Psal jsi, že si to pochopil.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od asdf »

montana píše:Je ten 1. PNP zavřený, že? Jen pro jistotu se zeptám. Protože proud nemůže téct opačným směrem ve směru NP...
Přesně tak, ve směru NP proud neteče. Pokud tedy nepřekročíš maximální závěrné napětí, což se ti u přechodu B-E může snadno stát.
DukeNuke

#87 Příspěvek od DukeNuke »

On se přes ten odpor 10kΩ určitě nezničí. Bude se chovat jako zenerka s napětím cca 5-8V. Což v tomto zapojení ničemu nevadí, pořád se druhý PNP neotevře a pořád bude MOSFET uzavřen.
montana

#88 Příspěvek od montana »

Určitě jsem nemyslel že rozumím všemu, jen to že v té první části už to pak bylo jasné, že když je to propojené tak se to chová jako dioda. Tzn. že to jde vlastně přes tu bázi. To by mě normálně nenapadlo, takže jak není zapojený kolektor, tak není napětí mezi C-B tak to teče jinudy.

Mám základní schéma ale moc nechápu smysl těch kondíků když to není ve střídavém obvodě, má to tedy pravděpodobně zpomalit kolísání proudu nebo napětí, když se hýbe tím potenciometrem?

Nevím jestli tam jde nakreslit ta dioda do Mosfetu? To musím jako zvlášť kreslit diodu do MOSFETU?

https://www.falstad.com/circuit/circuit ... 2it02sCIoA
Valdano

#89 Příspěvek od Valdano »

montana píše:Ještě k tomu předchozímu schématu se chci zeptat prodává se předtištěný spoj z kuprexidové desky na něco tak malého, abych tam mohl napájet tranzistor a jeden nebo dva rezistory pro nastavení pracovního bodu? ... pokud si tedy řeknu, tak abych nemusel díry spojovat drátama což by vypadalo super hnusně.

Na to se obvykle používají tzv. universální plošné spoje, které se dělají v mnoha různých provedeních s předvrtanými otvory a různými předpřipravenými ploškami například pro THT součástky 2 oddělitelné kusy 45x45mm nebo pro SMD součástky třeba tento 40x40mm, ale občas je potřeba tam doplnit i nějaké vlastní propojky dle potřeby.

Někdy se to řeší i tak, že se spojení nejprve odladí na nepájivém poli a pak bez DPS udělá jen tzv. "vrabčí hnízdo" co nejmenších rozměrů tj. jen se vzájemně propojí součástky, propojené nožky se převlečou bužírkami a na příslušné propoje se připájí i vodiče pro vstupy a výstupy, a to se pak kompletně zalije vhodnou zalévací hmotou pro elektroniku do nějaké malé zalévací krabičky, které se k tomu prodávají v různých velikostech a tvarech s tím, že vstupy a výstupy jsou vyvedeny mimo zalitou část jen těmi vyčnívajícími vodiči.
DukeNuke

#90 Příspěvek od DukeNuke »

Smysl kondenzátoru ve stejnosměrném obvodu: Filtrační kondík Jsou tam ukázány i průběhy zvlnění na osciloskopu v závisloti na kapacitě kondenzátoru.
A další důvod je svedení (zkrat) vysokofrekvenční složky. To jsou různé ruchy, které se mohou "nakmitat" třeba na kusu drátu. Zde se používá nejčastěji keramika pro své vlastnosti. Dále třeba pro ošetření spínání diod v usměrňovači.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“