SEXTET MODERATO nehraje VKV
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Napájecí napětí jde změřit, ladící napětí taky. Na výstup lze připojit MF jinýho funkčního rádia klasického typu a můžeš vyzkoušet, zda se máš vrtat ve vstupu, nebo v mezifrekvenci - alternativně jde připojit výstup mezifrekvence na jiný funkční rádio klasického typu ( ne modernější SDR verze, nebo z nízkou mezifrekvencí). Použiješ ho jako vstupní jednotku. Kontaktní místo pro vstup- výstup je M f keramický filtr. V rádiu s ničím nešteluj. Po zkoušce vrátíš rádio do původního stavu a můžeš jej dál používat. Pokud Ti nefunguje-nešumí v režimu FM, odstraň mf piezokeramický filtr a propoj jeho vstup a vyýstup. Pokud bude náznak činnosti, je filtr vadný. Myslím si, že CZ rádia z touhle vstupní jednotkou už piezokeramický filtr obsahovaly.
- wishmasterX
Sejmul jsem stínící plech VKV jednotky, když jsem se jen jemně dotkl jednoho z tranzistorů KF 125, tak upadl od plošného spoje ...
Abych se dostal k tomu plošnému spoji, tak předpokládám, že ten díl bude nutné vypájet celý, jen si nejsem jistý, na kolika místech je k hlavnímu DPS připájený ...
Presne tak... "visí to" v podstate na pár plôškach - anténny vstup, napájanie, MF výstup, ladenie... desať ich asi nieje aj s GND...xsc píše:Není to tak strašné. ..
Horšie je to potom pri samotnej oprave VKV dielu - bez osadenia späť na hlavnú dosku to nemáš ako ináč odskúšať..
A hlavne - keď je to degradované rokmi, a vlhkosťou (a ešte aj kvalitou vývodov súčiastiek) je tá oprava zdĺhavá... a keď máš vybrať 5x modul von - je to už pomaly na mašlu... ale nič nie je nemožné... chce to klid a rozvahu!
- Artaban001
Upadlý tranzistor KF125 není častý, pokud ho někdo neulomil silou, standardně uhnívají přívody těm kovovým, takže u varianty KF 525 bych to čekal spíš. Já v tom obvykle měnil keramiky se svodem, upadlý odpor a nejhůř se hledal vadný varikap.