Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo
Moderátor: Moderátoři
Když ten potenciometr smažeš, je ten kondenzátor napojen přímo na zdroj napětí 5V. Jenže ten kondenzátor je nabitý na jiné napětí. Takže proud nabíjející ten kondík by byl nekonečný. A to se tomu falstadu nelíbí. Ve skutečnosti bys tam vždy nějaký odpor měl - i ten drát má nějaký malý odpor.
montana píše:Jak jsi tam dostal voltmetry a ampermetry, nikde to nemůžu najít v nabídce kreslit.
Z menu Falstadu zvolit následující a příslušnou komponentu pak zapojit do obvodu na požadované místo.
Pro přidání ampérmetru: Draw -> Outputs and Labels -> Add Ammeter
pro přidání voltmetru: Draw -> Outputs and Labels -> Add Voltmeter
pro přidání měřícího bodu (TP): Draw -> Outputs and Labels -> Add Test Point
Jen ať se to naučí. Za mě nic jako eagle nebylo. Vše se dělalo "ručně". A dělám to tak doposud.asdf píše:Asi jsou i v Česku nějací výrobci destiček, já jsem si dělal destičky vždy sám, tak nevím, ale něco vygooglíš. Spíš bude problém v tom, že si tu destičku musíš navrhnout. Třeba v KiCad nebo v Eagle. Podle schématu ti to nikdo dělat nebude.
montana píše:Existuje nějaká firma, která by uměla ten plošný spoj vyrobit? A kolik by to stálo? Ale abych mohl platit v korunách.
Český výrobce prototypových DPS pro bastlení. Vyrobí třeba i 1 kus DPS. Ceny jsou tam uvedeny.
Za příplatek dělá i vlastní návrhy DPS tj. aniž byste vy sám musel DPS v čemkoli kreslit a v takovém případě bude zřejmě stačit nakreslit schéma zapojení, které i s výčtem použitých součástek vytisknete do PDF souboru a případně v tom PDF specifikovat i požadovaný rozměr DPS, který pro vás má vytvořit. Takto vytvořený PDF mu pak pošlete emailem a on podle toho pak navrhne vlastní DPS a tu pak i vyrobí.
Pokud chcete ušetřit pak mu můžete poslat vlastní návrh DPS, který si sám vytvoříte v některém s již zmíněných programů pro návrh DPS a pak z něj vygenerujete pohled ve formátu PDF v původní velikosti a z pohledu součástek dle těchto výrobních a dodacích podmínek. Takto vytvořený PDF mu pak pošlete emailem a on podle toho vyrobí DPS.
Za příplatek nabízí i možnost osazení a oživení, ale to už si zřejmě budete chtít udělat spíš sám.
Podrobnosti si s ním dohodněte přímo viz kontakt.
Další výrobce prototypových DPS má svoji nabídku včetně cen přímo tady na serveru viz tento odkaz, ale je to nabídka už staršího data tj. je otázkou jestli to ještě dělá. Další zajímavá nabídka na výrobu hliníkových krabic pro různé bastlířské projekty je rovněž přímo tady na serveru viz tento odkaz. Různé podobné nabídky na tomto serveru najdete v sekci Nabídka služeb.
Když už jsme u té výroby, můžu vylít starý leptací roztok do záchoda? Už nasycený.
montana píše:Pání ten KiCat na disku zabírá 6GB... Wow.
Můžete zkusit starší volně šiřitelnou verzi programu FORMICA 4.40 Schema R65, která je omezena na 40 součástek a 150 vývodů což by vám pro jednoduché návrhy mohlo stačit. Podporuje kreslení schémat. Pro DPS je tam ke stažení FORMICA 4.40 Layout P98. Uživatelské knihovny k programu FORMICA. I s knihovnami to zabírá mnohem méně místa než KiCat.
montana píše:Leda tak si to nakreslit a dát to firmě, ale to se zas budu muset učit...
Kreslit DPS sám vůbec nemusíte, ale pokud to uděláte tak tím ušetříte. Kolik konkrétně to si prodiskutujte přímo s konkrétním výrobcem, který nabízí možnost vytvoření DPS bez toho abyste si je vy sám předem vytvářel v jakémkoli programu na tvorbu DPS. Jak už jsem zmínil v předchozí části diskuse viz právě odkaz na toho českého výrobce prototypových DPS k bastlení, který dělá i vlastní návrhy DPS. Odkaz na kontakt tam máte uvedený. Tak mu zkuste napsat a uvidíte.
Pokud se tedy chcete věnovat hlavně jen návrhům zapojení a tvorba DPS je pro vás zbytečnou zátěží tak se nemusíte vůbec učit navrhovat DPS v nějakém programu a jistě bude stačit nakreslit jen schéma, specifikovat součástky a dohodnout k tomu další podrobnosti s tím výrobcem DPS. Poptejte se na to u něj.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale- ... r-pen.html
Já se teď dívám na video a učím se kreslit, ale chlap tu má nějaký konektor "usb" 01x04 a nemohu nic takového najít. USB B nebo micro vypadá jinak. Jeden obdelník má 1 pin, 4 piny z jedné strany a dva zezdola. Je to jedno? USB B normal ten má 3 piny vpravo a dva zezdola. V tom videu to asi ještě nebylo. Tady je už značka USB a vbus.
Takže nevím kam ty dráty připojit když to nemá označený.
A ještě dotaz k tomu programu kicad snažím se nakreslit spoj mezi R a D ale dělá mi to žlutý rámeček a nechce se nakreslit zelená línie. Něco jsem zvoral nebo přepnul.