Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
asdf
Kontaktovat uživatele:

#121 Příspěvek od asdf »

montana píše:10 ml za 25 kč to je snad špatný vtip.
Já to ani nespotřeboval. Chce to si vždycky odlít do jiného víčka a lahvičku zavřít. Aby to nevyschlo.
montana píše:Já se teď dívám na video a učím se kreslit, ale chlap tu má nějaký konektor "usb" 01x04 a nemohu nic takového najít.
Já si součástky kreslil vždycky sám.
montana píše:A ještě dotaz k tomu programu kicad snažím se nakreslit spoj mezi R a D ale dělá mi to žlutý rámeček a nechce se nakreslit zelená línie. Něco jsem zvoral nebo přepnul.
Já už s tím dlouho nedělal, ale nemusíš vybrat v tom pravém sloupečku správný nástroj?
montana

#122 Příspěvek od montana »

Už se to nějak zpravilo po odzoomování. Teď problém u těch konektorů USB je že značky jsou dost velké, nevleze se to dovnitř těch cest. Na obázku je úzký obdelník ten by se vešel, ale ten nový symbol je velký jak čtverec.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od asdf »

Nerozumím. Tak ty cesty asi musíš vést jinudy. Nebo si tu součástku nadefinovat, jak ti vyhovuje. Ale možná ti nerozumím a píšu blbosti.
montana

#124 Příspěvek od montana »

Tak ono to nebylo USB, to byly obyčejné konektory. Asi se tam strčí tekový ten bakelit se 4 pinama.

Pak budu pokračovat podle tutorialu.

Jsem rád, že to není tak moc složitý jak to vypadalo. Mnohem jednodušší než třeba Sketchup...
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#125 Příspěvek od asdf »

To schéma nemusíš mít tak kompaktní. Klidně může být větší. Spíš bych se snažil, aby vodiče nevedly přes součástky a bylo to přehledný. Kompaktní bych to dělal, až pak budeš dělat podle tohodle tu destičku.
Valdano

#126 Příspěvek od Valdano »

Přesně tak. To co kreslíte není DPS, ale jen pouhé schéma zapojení (podobně jako ve Falstadu i když tam je to jen pro simulaci). Z toho schématu teprve budete DPS vytvářet a v úplně jiné podobě. Takže je celkem zbytečné dělat samotné schéma zapojení s tak přehnaně malými rozestupy součástek. Je to podobné jako byste se zcela zbytečně snažil na úkor přehlednosti "nahňácat" co nejblíž k sobě součástky zapojené ve Falstadu.

Stručně řečeno i kdyby jste toto schéma zapojení měl s obrovskými rozestupy součástek mezi sebou roztahané klidně přes celou obrazovku i přesto z něj později vytvořená DPS může být malá.

Takže moje doporučení zní. Udělejte to schéma s mnohem většími rozestupy součástek od sebe a především přehlednější. Ať se vám nepřekrývají žádné spojovací čáry přes součástky (viz třeba spoj zcela zbytečně vedený pod CPU), popisy ať nepřekrývají ani z části žádnou součástku (viz třeba popis R2 zcela zbytečně částečně překrývající tělo odporu R3). Navíc popisy by měly být vodorovně, aby byly čitelné v jedné rovině a ne půlka vodorovně a zbytek svisle. Výjimku tvoří popisy, které se vejdou dovnitř součástky jako např. uvnitř toho CPU tj. tam to je správně, ale ten spoj vedoucí pod CPU k R4 nemá být ve schématu takto nepřehledně zakreslen. Skutečné propoje na samotné DPS tam to je pak úplně něco jiného než to jak je vhodné to kreslit ve schématu, který je pouhou předlohou k následnému tvoření DPS a měl by být mnohem přehlednější.
montana

#127 Příspěvek od montana »

No tak jsem se naučil vytvořit vlastní symbol a footprint (usb) ale jak vidíte je to poněkud obří rozměr.
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
Valdano

#128 Příspěvek od Valdano »

Úplně nesmyslně kreslíte to schéma malé a nepřehledné a pak se divíte, že vám tam větší bloky působí jako "pěst na oko". Přečtěte si pořádně příspěvek výše. Udělejte rozestupy mezi součástkami mnohem větší tak, aby ani velikost toho velkého bloku vůbec nevadila. Podívejte se na přiložený obrázek příkladu jak má vypadat přehlednější schéma v KiCadu a ne to co předvádíte vy.
Přílohy
schema.png
schema.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od asdf »

montana píše:No tak jsem se naučil vytvořit vlastní symbol a footprint (usb) ale jak vidíte je to poněkud obří rozměr.
:-) Dobrý. Ta velikost se časem doladí.
montana

#130 Příspěvek od montana »

Valdano vždyť to mám ve stejném měřítku jako vy. O mezery mezi součástkami vůbec nejde. Jde o to, že ten symbol je v nesprávném měřítku nebo chce zmenšit.
montana

#131 Příspěvek od montana »

Valdano, jen pro zajímavost, jak velký máte monitor a jak velké máte rozlišení?
Valdano

#132 Příspěvek od Valdano »

montana píše:Valdano vždyť to mám ve stejném měřítku jako vy.

Dal jsem sem schválně obrázek v malém rozlišení, ale i tak je přehlednější než to vaše schéma.

montana píše:O mezery mezi součástkami vůbec nejde.

Máte je zbytečně blízko sebe a působí to celkově nepřehledným dojmem bez ohledu na ten větší blok. Popisy taky nesmyslně půlka vodorovně a půlka svisle. Nesmyslně vedený propoj pod CPU dejte mimo. Vždyť máte na ploše místa habaděj. Tak s ním zbytečně nešetřete. Pokud máte malý monitor tak si zvykněte, že můžete schéma kreslit i když je jeho část mimo viditelnou část na obrazovce. Pro celkové zobrazení si ho pak můžete zoomovat.

montana píše:Jde o to, že ten symbol je v nesprávném měřítku nebo chce zmenšit.

Velikost symbolu se časem snad naučíte dělat menší, ale zvykněte si dávat součástky raději dále od sebe klidně i mnohem víc než je to na tom mnou přiloženém obrázku. Je to pak přehlednější. Ty popisy dělejte pokud možno všechny vodorovně. Popsané cik cak jak to máte vy to působí opravdu nepěkně.

montana píše:Valdano, jen pro zajímavost, jak velký máte monitor a jak velké máte rozlišení?

Já mám prastarou vykopávku s úhlopříčkou jenom slabých 27 palců a provozuju na ní rozlišení pouhých 1366 x 768 i když bych mohl i větší. To kolega v práci ten má širokoúhlý zakřivený monitor 49 palců, který umožňuje rozlišení až 5120 x 1440, ale stejně na tom myslím provozuje o něco menší rozlišení.
montana

#133 Příspěvek od montana »

Valdano uhopříčka "jenom" 27"! Já mám mnohem menší monitor než vy.
To rozlišení mám taky mnohem menší než vy. Však jste viděl ty moje screenshoty.

Nemohu přijít na toto:
V DPS editoru jsem nakreslil ten obdelník ořezové čáry... Schválně jsem to zamknul. Pak jsem klepnul na to tlačítko zamknout, červený zámek. Vytvořil se kolem toho stín zamknuté položky. Pak jsem to "deaktivoval". To tlačítko červeného zámku. Ale ten ořez už nejde odemknout protože nejde vybrat. To rozum nepobírá... Asi to má něco společného s mřížkou. A je to uložené a nejde s tím už hnout.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#134 Příspěvek od asdf »

V návodu jsem našel tohle:
The selection filter panel in the lower right corner of the PCB Editor window controls which types of objects can be selected with the mouse. Turning off selection of unwanted object types makes it easier to select items in a dense board. The "All items" checkbox is a shortcut to turn the other items on and off. The "Locked items" checkbox is independent of the rest, and controls whether or not items that have been locked can be selected. You can right-click any object type in the selection filter to quickly change the filter to only allow selecting that type of object.
Někde by měl být nějaký checkbox "Locked items", který říká, jestli jdou zamknuté věci vybrat. Asi někde vpravo dole. Já ten KiCad nemám teď nainstalovanej, tak to nemůžu vyzkoušet. A už jsem s tím léta nedělal.
montana

#135 Příspěvek od montana »

Tak mám první schéma nakreslené.
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
Odpovědět

Zpět na „Teorie“