Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
asdf
Kontaktovat uživatele:

#136 Příspěvek od asdf »

Pěkné.
montana

#137 Příspěvek od montana »

Ten čip tam ale letovat nebudu bez microskopu a horkovzdušky bych to v životě nezapájel. Už jsem zkoušel LAN čipy a to jsem ještě jakž takž dobře viděl (dříve). A nešlo mi to.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od asdf »

Akorát se mi zdá, že máš ty cestičky hodně tenký. To asi doma nevyrobíš. To je možná tak na nějakou profi výrobnu. Taky mi přijde, že ty datové dráty z USB vedeš každý jinudy. Já bych je vedl spíš vedle sebe, přece jen jsou tam vysoké kmitočty a chová se to spíš jako vlna na vedení než ideální vodič. Ale ta destička je malá, tak to možná nebude moc vadit. Nevím, nemám s tímhle zkušenosti. Já SMD nepájel nikdy, tak jsi v tomhle lepší.
Valdano

#139 Příspěvek od Valdano »

montana píše:Ten čip tam ale letovat nebudu bez microskopu a horkovzdušky bych to v životě nezapájel.

Tak se domluvte s tím výrobcem DPS ať vám tu desku vyrobí a zároveň ať na ni osadí ten čip a zbytek si osadíte sám nebo může osadit i ten zbytek. Podrobnosti si s ním nejprve dohodněte přímo viz kontakt.

Ještě si zkontrolujte jestli některý ze spojů není užší než 0,5mm, protože ten výrobce uvádí, že DPS s užšími spoji než 0,5mm nevyrábí. Takže pokud máte některé spoje užší tak je upravte tak, aby byly široké minimálně 0,5mm a totéž platí i pro mezery mezi spoji tj. v místech kde jsou některé spoje blízko sebe by mezi nimi měla být mezera minimálně 0,5mm.

Potom stačí tu DPS vytisknout do PDF dokumentu v původní velikosti a z pohledu součástek dle těchto výrobních a dodacích podmínek a pak mu takto vzniklý PDF dokument pošlete emailem.

Čip a zbylé součástky mu můžete poslat poštou.
montana

#140 Příspěvek od montana »

Mám s tím nový problém. Po přeměření USB jsem zjistil, že musím to zmenšit. Já to udělal moc široké protože se to tam nechtělo vejít :) Tak oprava. Opravil jsem ten "konektor" USB ... jsou to jen pocínované kontakty, které se zasunou přímo do USB konektoru v PC. Jenže po zmenšení a úpravě cest, jsem zjistil, že mi to nejde propojit. Kontroloval jsem jestli jsem ten konektor dal do správné vrstvy a jo. Posílám obrázek, vidíte že to nejde spojit, snaží se ten kontakt obejít, přitom tam vede modrá spojka - jako vodítko, ne drát.

Fialově je naznačená díra která nemá propojení stačí kousek, ale nechce se spojit.

Dolní vypadá že spojený je.

Horní - tam není vidět to modré vodítko - proč?

PS: Dělal jsem to podle návodu, autor neměnil šířku cest.
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
asdf
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od asdf »

To vypadá, že on si myslí, že to nemá být s tou ploškou spojené. Nemohl jsi něco pokazit v tom schématu? Nebo té součástce? A kam ten vodič vede vpravo? S čím je spojený?
montana

#142 Příspěvek od montana »

No vložil jsem nové pouzdro, ale nejspíš není propojené s tím schématem. Nevím jak to propojit. Starý footprint který byl vložený na DPS jsem smazal.

Je to jen zkušební kreslení. Až budu dělat ten projekt tak tam nebude čip ale mosfet, dva tranzistory, rezistory a snad jeden kondík. To bych zaletovat zvládnul. Jo a přidám tam pojistku na výstup - nebo něco by tam mělo být na případné selhání měniče (měnič má měnit napětí z powerbanky na 3.3V případně jiné napětí, které si stanovím.).

PS:
Pod kontaktem byla ploška, proto to udělalo modrou spojku. To jsem smazal.
Teď musím přijít jak propojit footprint s existujícím schématem.
Naposledy upravil(a) montana dne 06 bře 2024, 21:09, celkem upraveno 1 x.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od asdf »

No, tak to bude tím. A když zkusíš znovu načíst netlist? Objeví se ti tam někde ten propojený konektor?
montana

#144 Příspěvek od montana »

Nevím jak načíst netlist. Přes Kontrola / Kontrola sítě??
montana

#145 Příspěvek od montana »

PCB_USB_connector - click Context Menu -> Přiřadit třídu spojů: "Selection contains no items with labeled nets"

Ještě se podívám na schéma jestli s tím jde něco udělat, zkusit změnit footprint.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od asdf »

Tak v nové verzi se už netlist nepoužívá. Není tam funkce Tools/Update PCB from Schematic?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od asdf »

montana píše:Ještě se podívám na schéma jestli s tím jde něco udělat, zkusit změnit footprint.
To bych řekl, že je správná cesta.
montana

#148 Příspěvek od montana »

Tak zatím nevím jak to opravit. Zítra bych už snad mohl začít pracovat na těch datasheetech pro schéma ve falstadu. Nyní jsem se díval na PCBway.com tam ta výroba výjde do 125 Kč asi 5 kusů (něčeho - přesně jsem se nedíval na rozměry), ale zdá se že s poštovným by to bylo přes šest stovek... To mě neláká.
Valdano

#149 Příspěvek od Valdano »

Doporučuji nespoléhat se na předpokládanou cenu, ale domluvit se s výrobcem DPS konkrétně na konkrétní desce s konkrétním popisem parametrů a často se pak ukáže, že cena je jiná než jste třeba původně předpokládal, protože jste něco nesprávně započetl nebo opomenul a nebo naopak přehnaně nadsadil. Takže až budete mít hotový návrh konkrétní desky vhodný k výrobě tak se nejprve domluvte ohledně ceny za konkrétní desku přímo s výrobcem DPS. Zkuste to s tím českým výrobcem, který má levnější ceny dopravy a navíc dělá DPS od 1 kusu zatímco na PCBway.com mají minimální počet 5 kusů. Takže pokud budete chtít třeba jen jeden nebo dva kusy DPS tak je lepší se domluvit s tím českým výrobcem.
montana

#150 Příspěvek od montana »

Určitě se dívám na české výrobce, ještě jsem napsal dotaz sem: apama.cz
ale zatím to nemám navržené. Oni tam mohou rovnou strčit i ty součástky, ale nemaj ceník tak jsem jim napsal. Je taky otázka jestli by vůbec řešili jeden malý komponent o rozměru flashky, třeba se zabývají jen zakázakama od určité částky nahoru jak to někteří výrobci obecně dělaj.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“