Zenerka jako ochrana proti přepětí&ochrana proti přepolo

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Valdano

#151 Příspěvek od Valdano »

Už jsem Vám tu několikrát dával odkaz na malého českého výrobcem DPS vhodného právě pro bastlíře, ale vy jste se tam zřejmě ještě ani nepovídal. Nejen ta webová doména "vencovo-bastleni", ale i ostatní popis tam jasně napovídá, že se jedná o malého výrobce, který dělá DPS vysloveně pro bastlíře, a to i malé jednokusové zakázky. Nejedná se tedy o žádnou velkou firmu, která dělá jen mnohakusové zakázky.

Takže až budeme mít tu desku navrženou tak si podrobnosti dohodněte přímo s tím malým českým výrobcem viz kontakt, který na to má vybavení a tak si tím trochu přivydělává a bez problému pro vás udělá klidně i jeden kus malé DPS. Tento malý český výrobce DPS pro bastlíře má i levné ceny dopravy.

V nějaké velké firmě by vás to přišlo mnohem dráž a při malé jednokusovce by se vámi nejspíš ani nebavili.
montana

#152 Příspěvek od montana »

Poučení pro příště jestli někdo budete zkoušet narvat součástky do tak malého kousku kuprexidu tak: před tím než začnete rozmísťovat součástky je třeba se podívat, jestli některé součástky nejsou moc velké. Špatně jsem zvolil tu diodu LED SMD a tu zástrčku. Obě jsou moc dlouhé a velké. Dalo by se to orientovat na délku a bylo by to vyřešené, ale zas bych musel vše rozdělat a rozšířit. 01x04 pin je delší než konektor USB, který by max. mohl mít tak 11.5mm aby se ta deska vešla dovnitř USB díry. Příště volit 02x02 pin jestli se vyrábí nebo něco podobného. Nebo dát tři piny a zem vyvést jako stínění zvlášť. Já zprvu nevěděl vo co gou a myslel že on tam ten USB konektor přijde napájet :) Takže to vzdávám. Ale pohrál jsem si.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#153 Příspěvek od asdf »

montana píše:Já zprvu nevěděl vo co gou a myslel že on tam ten USB konektor přijde napájet :)
To jsem si myslel taky. :-)
montana

#154 Příspěvek od montana »

Uvažoval jsem nad tou možností si to vyrobit sám. Při tom mě napadlo: dá se vůbec v železářství sehnat vrták na 0.5mm (na vývody součástek)? Zatím to nejtenčí s čím jsem vrtal bylo 1mm. A myslím že to vrtáky do železa asi nebudou, ty by pod 1mm praskly. A zase kupovat kvůli tomu mikrobrusku nechci.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#155 Příspěvek od asdf »

Kdysi jsem koupil 0,8 mm, ale už nevím kde.
montana

#156 Příspěvek od montana »

Co se týče těch výrobců co dělaj do bastlení tak stačí připomenout, že to bylo na str. 6. blízko slova "lak". Ale ten druhý odkaz na místní vlákno bylo to z roku 2010.
montana

#157 Příspěvek od montana »

NÁZEV SÍTĚ.
TAK TO BYCHOM MĚLI!

Tak a plošky jsou konečně připojené.
Přílohy
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
screenshot.png
montana

#158 Příspěvek od montana »

Na temu se daj sehnat ty vrtáky 0,5 atd. celá sada za 45 Kč. Poštovné zdarma. Akorád myslím že min. množství je za 300 kč zboží.

https://www.temu.com/cz/10pcs-0-5-3-0mm ... n6gt3akezp
Valdano

#159 Příspěvek od Valdano »

montana píše:dá se vůbec sehnat vrták na 0.5mm (na vývody součástek)? Zatím to nejtenčí s čím jsem vrtal bylo 1mm. A myslím že to vrtáky do železa asi nebudou, ty by pod 1mm praskly.

V tomto eshopu jsou vrtáky 0,5mm (kus za 6kč), ale žádnou extra kvalitu za tu cenu nečekejte a pokud nemáte vhodnou minivrtačku tak do běžné vrtačky tak malé vrtáky ani neupnete. Existují kvalitnější vrtáky třeba tyto mikrovrtáky 0,5mm s rozšířeným dříkem 3,2mm (kus za 27kč), které už nebude problém upnout i do běžné vrtačky, ale pokud máte jen nějaký verk co trochu hází a ještě třeba bez solidního stojanu tak to nebude k ničemu a akorát takový minivrták zničíte.

montana píše:kupovat kvůli tomu mikrobrusku nechci...

a pak
montana píše:Na temu se daj sehnat ty vrtáky 0,5 atd. celá sada za 45 Kč.

Nejprve napíšete, že kupovat kvůli tomu mikrobrusku nechcete, ale pak sám odkazujete na vrtáky bez rozšířeného dříku, které se do běžné vrtačky vůbec nehodí. Máte vůbec nějakou mini vrtačku, do které by se daly minivrtáky o šířce pouhých 0,5mm upnout? Pokud ne a snažíte se za každou cenu ušetřit tak si kupte třeba tuto ruční minivrtačku za 180 kč a k tomu třeba pár těch výše odkazovaných ocelových vrtáků 0,5mm (kus za 6kč) a "pižlejte" si ty díry do DPS klidně ručně. Je to všechno v jednom eshopu. Takže to budete mít za jedno poštovné, ale to tam mají celkem vysoké 160 kč. Nicméně v obchodních podmínkách mají zmíněnu možnost platby v hotovosti při osobním převzetí na prodejně, tak se s nimi nejprve domluvte po telefonu, že si pro to zajdete osobně, pak si tady vyhledejte jejich k Vám nejbližší prodejnu a můžete vyrazit (nejlépe pěšky, to je levný způsob dopravy). Hlavně když to bude co nejlevnější. :twisted:
montana

#160 Příspěvek od montana »

Mám elektrošroubovák jehlu 0,55mm do toho bez problému upnu. Popravdě mě to nenapadlo to vyzkoušet a předpokládal jsem že to půjde, ale spíš jsem uvažoval o tom zda se to nezlomí a jestli spíš nepoložit vrtačku vzhůru nohama. Není zrovna nejlehčí. Ale asi je lehčí než akuvrtačka. Bort BSM-250X

Já už na českých webech nenakupuju. Jeden nákup vychází přibližně 100 Kč aniž bych vůbec něco nakoupil.

Ta ruční vrtačka může být dobrý nápad, tady ji mají za cca 60 Kč i s vrtáky:
https://www.temu.com/cz/1-sada-n%C3%A1s ... hznb2drvg3

Jestli to správně chápu tak tyhle mini vrtačky jsou úplně zbaveny motorku... To je škoda, ono by je nazabilo kdyby vymysleli vrtačku na 1,5V tužkové baterky. Nebo na ty placatý...

Na tom výše zmíněném eshopu jsem za tento rok udělal nákup v hodnotě přes 2000 Kč. Asi 20 kousků jsem koupil. Kdybych to rozkouskoval na jednotlivé eshopy tak platím tak 1500-2000 navíc. No není to hezčí kupovat tam? Za tu cenu si člověk může koupit třeba mikroskop. Něco kupuju v elektru u nás ve městě, to taky často vyjde levněji, tam jsem toho koupil...

Nejhezčí a nejpraktičtější dárek, který jsem si odtama naježil byl takový měřák do ruky, který je dělaný na všechny baterky od 1,5V až do 9V i na ty placaté. Šikovná věcička s displayem stavu že by se to naučilo používat i dvouletý dítě. To stálo asi 68-90 Kč... Maj tam podobných levných měřáků hodně. Jsem tam koupil i dva měřáky na měření jako klasiku ale bez kalibaračního tlačítka. Tak za 500 kč dva měřáky. Pak pájku 90W s digitálním displayem za 500 (?) šupů. Tu teprve zkouším, zdá že se trochu pálí plast či co, ale tak ne vždy se nákup povede... To jako svítící USB myš s kolečkem za 90 Kč se strašně smrdícími plasty, že to mám uložené v sáčku (takový sáček příjemný na omak, dole jsem udělal díru na světlo) aby se to dalo používat.
Valdano

#161 Příspěvek od Valdano »

Pokud jste tam už tolikrát nakoupil a stále bez problémů tak máte možná velké štěstí a nebo si problém zatím ani neuvědomujete. Není to eshop, ale tržiště a nejsou tam jen samí poctiví prodejci. Mrkněte na aktuální článek Temu: Výhodný nákup, nebo podvod? a také na řadu komentářů pod tím článkem. Někteří lidé píšou spokojenost a jiní zas upozorňují na různé problémy. Některým se začaly po nákupu na Temu dokonce ztrácet peníze z bankovního účtu a platby z jejich účtu odcházely i bez jejich schválení. Někdy se údajně jedná o menší platby tak, že si toho člověk třeba hned ani nevšimne. Takže bedlivě sledujte historii plateb ve svém bankovnictví co Vám odchází z bankovního účtu za platby a kam ať se Vám ty výhodné nákupy na Temu pak nečekaně neprodraží aniž byste si to vůbec uvědomil. :wink:
montana

#162 Příspěvek od montana »

Tak s tím nemám problém protože své el. bankovnictví mám plně pod kontrolou, platby prostřednictvím int. povoluji jen na tu platbu a mám tam limity. Celkově to znamená že udělám nákup třeba u patnácti prodejců najednou a to znamená, že i kdyby mi nedorazilo zboží za 60 korun jako pájka, nic se neděje. Stále jsem ušetřil mraky peněz. Je možné že někdo může mít zájem jejich platformu poškodit. Prostě eshopy u nás přichází o zisky, jasné, tak napíšeme recenzi. Jako byznys ovládá vše i politiku o tom nepochybuji, proč jinak by NERV kecal vládě do toho co maj dělat... NERV který nenese odpovědnost vůbec za nic a za doby covidové to bylo také tak spousta lidí, co měli zájem na podnikání kecalo a propagovalo své služby a ovlivňovalo chod celé společnosti. Prachy otáčí svět. Ale pozor si dám. V případě nutnosti prostě stačí zaplatit jinou platební kartu, to není problém.

Jo a u nás se používá 3D secure platba, musíte zadat heslo z el. bankovnictví pro potvrzení platby a další je autorizační kód co přijde na mobil jako sms. Každou platbu potvrzuji osobně ze nezavirovaného PC a zásadně z linuxu. Windows je těžké kontrolovat proti virům.

PS: Zboží mi přišlo za týden max plus tři dny když to objednám v pátek tak o víkendu se to zdrží. S vrátkami zboží nepočítám.
Naposledy upravil(a) montana dne 07 bře 2024, 21:52, celkem upraveno 1 x.
Valdano

#163 Příspěvek od Valdano »

montana píše:Tak s tím nemám problém protože své el. bankovnictví mám plně pod kontrolou...

To si mysleli i jiní a pak se hodně divili, ale nakupujte si kde chcete a když si myslíte, že se nemůže nic stát, je to Vaše věc a jsou to Vaše peníze. Přeju Vám ať toho nakupování na Temu nakonec nelitujete. Dál už se o tom nemá smysl dohadovat.
montana

#164 Příspěvek od montana »

Jasně souhlas, ale přečtěte si ještě druhý odstavec zezdola, aktualizoval jsem to. Já si fakt myslím, že to není možné, ale mohu se zeptat v bance.
Valdano

#165 Příspěvek od Valdano »

Myslete si co chcete. Slovní spojení "není možné" je v této oblasti jen pouhá neznalost "některých možností". Neexistuje žádný systém, který se nedá nějak obejít když se ví jak na to. Radím Vám dobře bedlivě sledujte co a kam odchází z Vašeho účtu za platby a zda se Vám nezačnou v historii plateb časem objevovat nějaké Vámi neschválené platby. To je vše.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“