Včera som chcel od AI, aby mi toto vyriešil. Skúste si to.
Umelá inteligencia
Moderátor: Moderátoři
Umelá inteligencia
Včera som chcel od AI, aby mi toto vyriešil. Skúste si to.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
V praxi jsem tento jev prověřil na autě tehdy, když mi od reflektoru uhnila kostra. V tom případě jsou vlastně tři vlákna v sérii.
rudolf02 píše:Souhlasím se ZVUK2000, ale jen v první větě.
Pokud by byl odpor nezávislý na teplotě, pak
P = U²/R
a pro dva stejné odpory v sérii je
P = U²/2R, tudíž poloviční.
Dík za opravy a připomínky.
Myslel jsem že napájecí napětí žárovek bude stejné jako zdroje. Tj na žárovce bude poloviční napětí a protékat poloviční proud. Tj 1/4 příkonu. Platí to právě je že by chování žárovek bylo čistě odporové (lineární)
Edit. /plně jsem to poplet. Na jedné žárovce bude 1/4 výkon
V pivnici sme mali kedysi mokro, triasla i žiarovka, keď som ju menil. Strhol som káble, natiahol som nové a dal som toroidné trafo 350W pre halogény 12V (tedy trafo asi 11,5V či nejak tak). A teraz tam svietim prednými autožiarovkami, ktorým dosvietilo jedno z tých dvoch vlákien. Máme i staré žiarovky, ešte bez halových prvkov, ktoré sú už k ničomu. Našiel som jednu s oboma vláknami a dal som ich do série. Možno ma tá žiarovka prežije. V pivnici nevnímam podstatný pokles svietivosti, tak som skúsil využiť AI. Nedala to.
Ináč v tej pivnici som osadil ventilátor z počítača do vetracieho "komínu" a už je to lepšie. Ale budem musieť ošetriť zárubne u vchodových dverí, lebo sa rozpadnú na hrdzu. Ďalej dole je to už v poho.
- tomasjedno
Kdyby to byly dvě samostatné žárovky, bude jejich sumární příkon cca 55/√2 = 38,9 W. Když budou ta dvě vlákna blízko sebe, budou se navzájem ohřívat a příkon bude o chlup menší.Duvsan píše:Žiarovka v aute v prednom svetlomete má dve vlákna. Kažké vlákno má príkon 55W. Ak tie vlákna zapojím do série, aký bude ich sumárny príkon? Ber do úvahy zmenu odporu vlákna pri zmene jeho teploty.
P.S. Dobrou aproximaci V/A charakteristiky dává I ~ √U.
- tomasjedno
Správný výsledek tedy bude něco mezi 33 a 39 W, podle uspořádání vláken. Zakyho odhad 35 W byl docela dobrý.
- tomasjedno
Kombinace 55/60W bude mít příkon 37.316 W.
Kombinace 55/50W bude mít příkon 33.872 W.
Za správnost výpočtu neručím. Výpočet je vzájemně závislý, tak parametry balancoval řešitel.