Stabilizovaný zdroj

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#46 Příspěvek od Celeron »

Zapojení je v podstatě malinko upravený schema co jsem dával v roce 2019. Jen je tam místo KF508 60W darlington, nevyužívá se interní zenerka ale externí D1 a R9 je napájenej z U+ 723, gréc je 10A a výstupní dvojdioda taky. No a je hnuto s součástkama, který mají vliv na přechod z proudu 2A na součastných 5A (R6, R13 a R16) No a taky jsou zvětšeny odpory v napájení R28 a R28 a R29 aby tolik netopily zenerky.
Tepelnou havarijku dávat do silovky jak má na schematu TAKJAN dávat nebudu. Mám totiž obavu že na 48V s proudem 5A by rozpojila jen jednou a shořela na oblouk. Snad jedině hned za trafo ale musel bych to celý rozpojit a rozebrat abych mohl do zadního panelu někde vyvrtat díry se závity pro objímku 16A tepelné pojistky do přímotopů.
Napsal jsem objednávku na spínací tepelný kostičky-pojistky do Hadexu. Už jsem je od nich bral a zatím žádnej problém. Budou tady v úterý, tak žádnej problém.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
lubos1961

#47 Příspěvek od lubos1961 »

Proč bys měl vypínat silovinu, vždyť kdyby k tomu mělo dojít v případě vysoké teploty, jenom potřebuješ na výstupu stáhnout proud na 0. To jde jednoduše i tím rozpínacím třeba bázi T1 nebo odpojením R28. Spínacím zase z +9V přes odpor třeba 33k na bázi T5 nebo do vývodu 3 IO2 kde by to mohlo i signalizovat na diodě D20 jakožto proudové přetížení ale nejlepší je přidat další LED diodu pouze pro tuto aktivovanou tepelnou funkci.

Jinak já na svém zdroji 30V/5A mám také ty 2 koncové tranzistory spojeny s hliníkovým krytem, žádné hlídání teploty a za 40let vždy vše ustál, a to ho nijak nešetřím.
Celeron

#48 Příspěvek od Celeron »

No v silovině by to byla poslední havarijka proti plameni, pokud by se něco podělalo v elektronice.
Nakonec jsem to vyřešil rozpínáním bázovýho přívodu na KD-čka. Ani jsem nemusel upravovat plošák. Indikace je zbytečná, prostě napětí na digivoltmetru spadne na nulu.
Teď jsem ho tejral na proudu 5A a 3V na výstupu. V podstatě doraz, co dá toroid 210VA Je to sice extrém, tepelka 95℃ přidělaná zevnitř na zadní dekl vypnula po 25 minutách. Chladiče měly 111 a 2 x 118℃. Tak nevím, jestli tam přeci jen nedat pod chladiče ty větráčky 25 x 25 mm, větší se nevejdou.
Takže fotky předělávky v rámci možností tý starý vykopávky.
Přílohy
IMG_20240310_174850.jpg
IMG_20240310_174850.jpg
IMG_20240310_174917.jpg
IMG_20240310_174917.jpg
Jirka

TAKJAN

#49 Příspěvek od TAKJAN »

Tady je schema z AR1/91 Zdroj KAZ. Trochu poznámek taky..
Přílohy
ZDROJ AR.JPG
ZDROJ AR.JPG
jenicek

#50 Příspěvek od jenicek »

To trafo jsi převinul fakt hezky. Na takovouhle konstrukci je radost pohledět.
Celeron

#51 Příspěvek od Celeron »

Díky! Však mi to taky dalo šmodrchání. :oops: Škoda, že nešly použít ty původní skelnovlákený trubičky na vývody. Byly tak naslintaný voskem a když jsem to umyl v benzínu a nechal uschnout, tak byly druhý den neprůchozí.
Když mě sousedka pozorovala, jak po zahradě rozmotávám smalťák mezi kliku dílny a šprdličku plotu o 15 m dál a pak to motám na člunek, tak se mě přišla zeptat, jestli nemám nějakou psychickou příhodu. :lol:
Konstrukce nic moc, 40 let stará, jen malinko předělaná a učesaná. V dnešní plastový době by tahle skříňka stála tisíce.
Taky se trochu děsím, co s tím až uhnijou vývody v elytech 5G/50V. je to jejich typická závada a z náhradních 5 kusů, co jsem měl nepoužitý byly čtyři bez kapacity. Tyhle provozovaný a poslední náhradní pájenej jsou zatím dobrý.
Jirka

lubos1961

#52 Příspěvek od lubos1961 »

Taky se připojuji k uznání krásné práce, všechna čest, to já nesmím ten dekl ani sundat, aby se někdo z toho neopumpíkoval.
TAKJAN

#53 Příspěvek od TAKJAN »

Proč vlastně mají zdroje svorku PE? SELV atd. se přece nepatlají se sítí.
Celeron

#54 Příspěvek od Celeron »

To já nevím. :) Psalo se tady o tom tvým schematu a namalovaný tepelný pojistce mezi grécem a KD-čkem. Opravdu ji tam máš, případně jakou? A zabrala Ti někdy? Zajímá mě to, protože mám zkušenost že ty tepelný pojistky 230V/16A/90-165℃ v přímotopech na střídavině, pokud se přikreje přímotop ručníkem, tak jak cyklicky pojistka spíná a rozpíná, za několik desítek cyklů pokud zcela neodejde, tak se aspoň podle opálení kontaktů a vyhřátí bimetalu posune teplota i o desítky stupňů. No a na stejnosměrným to podle mě odejde po jednotkách rozepnutí na upálení.
Jirka

TAKJAN

#55 Příspěvek od TAKJAN »

Nezabrala :) Protože v té době nebyl nic noc výběr, je tam termostat ze žehličky...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“